Hoe luisteren naar muziek de menopauze kan verlichten

(Global Heart | Esther Haasnoot) Vergemakkelijk de menopauze door naar muziek te luisteren. Er zijn veel bekende voordelen van het luisteren naar muziek, waaronder het reguleren van emoties en het verbeteren van de hersenfunctie. Nu suggereert nieuw onderzoek dat deze activiteit ook de overgang voor vrouwen zou kunnen verlichten.

Muziek kan menopauze symptomen aanzienlijk verzachten

De menopauze kan een zeer uitdagende periode zijn, waarin de wereld die je het grootste deel van je leven hebt gekend, op zijn kop wordt gezet. De symptomen kunnen namelijk variëren, evenals de ernst en de frequentie ervan. De meest voorkomende symptomen zijn: opvliegers, slaapstoornissen, depressieve stemming, vaginale droogheid, seksuele disfunctie en gewrichts- en spierpijn.

De overgang begint meestal tussen de 45 en 55 jaar. Meestal duurt deze periode zo’n vijf jaar, maar dit kan variëren van één tot wel tien jaar. Vrouwen kunnen hormoonvervangingstherapie nemen om de ernst van de menopauze symptomen te verminderen, maar er is tegenstrijdig bewijs over de veiligheid ervan. Sommige studies hebben een verband gelegd met een verhoogd risico op hartaandoeningen, beroertes en borstkanker.

Dat klinkt niet echt als een zonnig vooruitzicht, maar heb moed als je op het punt staat de menopauze door te maken ofvergang klachten verminderen wanneer je er al midden in zit. Er is goed nieuws. Onderzoekers zochten naar doeltreffende behandelingsmogelijkheden voor symptomen van de menopauze, als alternatief voor farmacologische oplossingen, en hebben een prettige uitweg gevonden. Onderzoek van de North American Menopause Society (NAMS), heeft aangetoond dat muziek de menopauze symptomen aanzienlijk kan verzachten. 

overgang

“Muziek therapie kan niet alleen om de symptomen van de menopauze te beheersen, maar ook depressieve stemming doen verminderen. “

Een alternatief voor een doorgaans farmacologische aanpak

Meerdere studies hebben al eerder aangetoond dat muziek een zeer nuttig instrument kan zijn bij de behandeling van depressie en angst. Aangezien dit veel voorkomende symptomen van de menopauze zijn, dachten wetenschappers dat deze behandeling ook met succes zou kunnen worden toegepast.

Tijdens de overgang naar de menopauze lopen vrouwen namelijk een hoger risico op depressie. Om die reden wilden deze wetenschappers onderzoeken of muziektherapie de symptomen kan verlichten. En… ze hadden gelijk! De resultaten van de studie gaven aan dat een reeks menopauze symptomen aanzienlijk kunnen worden verminderd door het luisteren naar muziek. 

Hoe kan muziek therapeutisch werken?

Het idee dat muziek een helende werking heeft is niet nieuw en vindt zijn oorsprong in oude tradities. Ook al was in die tijd de wetenschappelijke reden niet bekend, of we zijn het gewoon vergeten, toch waren er duidelijke positieve resultaten op de gezondheid van de mensen te zien.

Inmiddels weten we meer of we beginnen een oeroude kennis die altijd al aan ons ter beschikking was te herinneren. Enfin, muziek stimuleert het vrijkomen van bepaalde neurotransmitters waaronder dopamine en serotonine, evenals het hormoon oxytocine. Deze worden vaak “gelukkige” chemicaliën genoemd en bevorderen een gevoel van vrolijkheid, eigenwaarde en verbondenheid met anderen.

Muziek verlaagt ook het niveau van stresshormonen zoals cortisol. Het evenwicht tussen deze chemische stoffen in ons lichaam bepaalt de bloeddruk, de hartslag, de ademhalingsfrequentie en ook de stemming. Een ongelooflijk voordeel van deze activiteit is de niet-farmacologische aanpak. 

Bron: Global Heart


Je kunt ook interesse hebben in:

3 manieren om je lichaam in balans te brengen met behulp van klankhealing en de voordelen

Pijn bij vrouwen wordt nog al eens onderschat

Translate »