Waarom je instelling veel belangrijker is dan je intelligentie

(Welingelichte Kringen | Jeannette Kras) Natuurlijk is intelligentie handig als je succesvol wilt zijn, maar er is nog iets dat veel bepalender is: je instelling.

Psycholoog Carol Dweck van Stanford University toont in haar nieuwste onderzoek aan dat je instelling een belangrijkere voorspeller is van succes dan je IQ. Ze stelde vast dat er mensen zijn met een zogenoemde fixed mindset en met een growth mindset.

Als je een fixed mindset hebt, geloof je dat je bent wie je bent en dat dat niet kan veranderen. Dat is lastig als je tegenslagen krijgt of uitdagingen moet aangaan, omdat je dan denkt dat je niet meer kan doen dan wat je nu al kan en dat de situatie onveranderbaar is.

Wie een growth mindset heeft, gelooft dat hij zichzelf kan verbeteren door zich in te spannen. Deze mensen presteren beter dan degenen met een fixed mindset, zelfs als ze een lager IQ hebben. Dat komt, omdat ze de uitdaging omarmen en het zien als een kans om iets nieuws te leren.

Volgens Dweck hangt succes in het leven af van hoe je omgaat met falen. Ze omschrijft de benadering van mensen met een growth mindset als volgt: “Falen is informatie. We noemen het falen maar het is meer als: dit werkte niet en ik wil dit probleem oplossen dus ik probeer iets anders.”

Bron: Welingelichte Kringen


Je kunt ook interesse hebben in:

Drie slechte gewoonten die een teken zijn van intelligentie

Translate »