Kwallen helpen nieuwe menselijke huid te genereren

(Global Heart | Esther Haasnoot) Onderzoekers willen een nieuwe menselijke huid creëren met kwallen voor het genezen van een beschadigde huid.

Kwallen als donor

Iedereen die ooit door een kwal is gestoken, heeft waarschijnlijk geen haast om ze weer bij hun huid te voelen. Maar vreemd genoeg kunnen kwallen artsen helpen een beschadigde huid te herstellen

Onderzoekers van het wetenschappelijk onderzoekscentrum van Yucatan hebben een bepaalde soort kwal ontdekt met een structuur die verrassend veel lijkt op de menselijke huid. Goed nieuws voor patiënten met chronische wonden of brandwonden, voor wie een nieuw stukje huid vaak de enige oplossing is.

De kwal die de wetenschappers gebruiken is de “Cassiopea andromeda”, tevens bekend als de “omgekeerde kwal”. Deze wezens leiden een omgekeerd leven, met de kap op de zeebodem en tentakels die omhoog wijzen, waardoor de kwal op een onschadelijke anemoon lijkt. 

Huidimplantatie

Natuurlijke en synthetische weefsel steigers worden gebruikt om de huid te herstellen. Omdat de structurele kenmerken van deze kwallensoort dicht bij die van de menselijke huid liggen kunnen deze worden omgezet in huid-steigers.

Wat de kwal nuttig maakt, is het collageen, de eiwitachtige stof in levende wezens die structuur geeft. Deze eiwitten worden gebruikt als steiger om nieuwe huidcellen op te laten groeien. Om die reden kunnen deze bijzondere kwallen helpen bij de behandeling van mensen die huidimplantaten nodig hebben, vanwege huid verlies veroorzaakt door diabetes, verwondingen, brandwonden of operaties.

“Zowel de samenstelling als de structuur lijken op de architectuur van menselijk huidweefsel” 

Momenteel werken de onderzoekers aan het opschalen van het proces en hopen dat de doorbraak uiteindelijk een revolutie teweeg zal brengen in de manier waarop een beschadigde huid wordt hersteld.

Bron: Global Heart


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

Deze prachtige onderwater sculpturen helpen bij het herbouwen van koraalriffen

Wetenschappers printen werelds eerste 3D hart met menselijk weefsel

Translate »