Nieuw onderzoek: dit gebeurt er in je hersenen als je dood gaat

(Welingelichte Kringen | Jeannette Kras) Een groep neurologen heeft de hersenen van negen patiënten bestudeerd terwijl ze stierven. Ze kwamen tot een verrassende conclusie: de hersenen zijn nog minutenlang actief nadat het hart is gestopt.

De onderzoekers, onder meer afkomstig van de Berlijnse Charité, het grootste universitair ziekenhuis van Europa, plaatsten elektroden in de hersenen van de patiënten, die hadden aangegeven niet gereanimeerd te willen worden. Daaruit bleek dat zelfs nadat het hart was opgehouden met kloppen, cellen en neuronen in de hersenen bleven functioneren.

De wetenschappers omschrijven het als een laatste golf van elektrische activiteit in onze hersenen die ‘spreading depression’ wordt genoemd. Dit is een sterke vlaag van activiteit die in het brein optreedt vlak voor het er definitief mee ophoudt. Het hart is al minuten eerder gestopt.

Het nieuwe onderzoek is belangrijk om beter vast te kunnen stellen hoe lang het mogelijk is om iemand te reanimeren voor er onherstelbare schade optreedt aan de hersenen. Ook kan het een rol spelen in het debat over orgaandonatie. De neurologen denken nu dat zelfs als het hart vijf minuten heeft stilgestaan iemand nog gedeeltelijk kan herstellen.

Bron: Welingelichte Kringen


Je kunt ook interesse hebben in:

Wetenschappers vinden bewijs voor ‘leven na de dood’

New theory: consciousness doesn’t reside in the brain or same dimension

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »