Opwarming van de aarde zorgde ooit voor explosie van leven

(Welingelichte Kringen | Jeannette Kras) Het meeste moderne leven is ontstaan in een periode waarin de aarde opwarmde. Uit een nieuwe studie blijkt dat het water van de Noordzee zo’n 25 graden moet zijn geweest.

Het eerste leven kwam tot bloei in een ‘broeikaswereld’ zonder poolijs en met hoge zeetemperaturen. De Cambrische explosie die een half miljard jaar geleden plaatsvond leidde tot een gigantische toename van de diversiteit van het leven op aarde. In deze periode ontstonden in de grote oceanen de voorouders van alle grote diersoorten van de wereld. Een van de meest opmerkelijke soorten waren de chordadieren, waaruit uiteindelijk de gewervelde dieren ontstonden waaronder de mens.

Wetenschappers vermoedden al langer dat deze periode bijzonder warm moet zijn geweest, maar het was tot nu toe moeilijk te bewijzen. Nu is het onderzoekers wel gelukt om met behulp van piepkleine schelpfossielen de zeetemperatuur vast te stellen. Deze schelpen die met behulp van een zuur uit blokken kalksteen zijn onttrokken zijn tot wel 515 miljoen jaar oud. De studie is gepubliceerd in vakblad Science Advances.

Bron: Welingelichte Kringen


Je kunt ook interesse hebben in:

Finnen willen hoofd van Trump op een smeltende ijsberg

15-jarige meisje heeft een geniale manier ontwikkeld om energie uit de oceaan te halen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »