Natuur & DierenOnderzoekTechnologieWetenschap

Planten zenden geluiden uit, vooral wanneer ze gestrest zijn

(Global Heart | Esther Haasnoot) Praat jij tegen je planten? Je kunt ze misschien niet horen, maar het zou heel goed kunnen dat je planten ook aan het kletsen zijn. Onderzoekers van de Tel Aviv Universiteit (TAU) hebben geluiden opgenomen die door planten worden uitgezonden. 

Planten zenden geluiden uit

De onderzoekers ontdekten dat planten meestal geluiden uitzenden als ze onder stress staan, en dat elke plant en elk type stress geassocieerd wordt met een specifiek identificeerbaar geluid. 

De “klikgeluiden” zijn uniek voor elke soort en variëren afhankelijk van wat er precies stress veroorzaakt in hun groei. De geluiden lijken op het knallen van popcorn. Ze worden uitgezonden met een volume die overeenkomsten vertonen met menselijke spraak. Hoewel de geluiden vanwege de hoge frequenties niet waarneembaar zijn voor het menselijk oor, kunnen ze waarschijnlijk wel gehoord worden door verschillende dieren, zoals vleermuizen, knaagdieren en insecten. En mogelijk ook andere planten.

“Uit eerdere studies weten we dat vibrometers die aan planten zijn bevestigd trillingen registreren, maar worden deze trillingen ook geluidsgolven in de lucht. Geluiden die van een afstand kunnen worden opgenomen? Onze studie behandelde deze vraag, waar onderzoekers al jaren over debatteren.” –  Prof. Lilach Hadany

Kletsen op hogere frequenties

De studie bestond uit verschillende fases. In de eerste fase onderwierpen de onderzoekers planten aan verschillende behandelingen: sommige planten hadden vijf dagen geen water gekregen, bij andere was de stengel afgesneden en weer andere bleven onaangeroerd.

Voor de tweede fase van het onderzoek plaatsten de onderzoekers planten in een akoestische box in een stille, geïsoleerde kelder zonder achtergrondgeluiden. Ultrasone microfoons werden opgesteld op een afstand van ongeveer 10 cm van elke plant, waaronder tomatenplanten, druivenranken, tabaksplanten, tarwe, maïs, cactussen en henneptoppen.

De op deze manier verzamelde opnames werden geanalyseerd door speciaal ontwikkelde algoritmes voor machinaal leren (AI). De algoritmes leerden hoe ze onderscheid konden maken tussen verschillende planten en verschillende soorten geluiden. En waren uiteindelijk in staat om de plant te identificeren en het type en niveau van stress te bepalen aan de hand van de opnames. Bovendien identificeerden en classificeerden de algoritmen plantengeluiden, zelfs wanneer de planten in een kas met veel achtergrondlawaai stonden.

De plantengeluiden bevatten informatie

Prof. Hadany legt uit dat het hun bedoeling was om te testen of de planten geluiden uitzenden en of deze geluiden op een of andere manier beïnvloed worden door de toestand van de plant: “Onze opnames gaven aan dat de planten in ons experiment geluiden uitzenden met frequenties van 40-80 kilohertz. Gestreste planten zonden gemiddeld minder dan één geluid per uur uit, terwijl de gestreste planten – zowel uitgedroogde als verwondde – tientallen geluiden per uur uitzonden.”

De bevindingen suggereren dat de wereld om ons heen vol zit met plantengeluiden, en dat deze geluiden informatie bevatten, bijvoorbeeld over waterschaarste of verwondingen. Mensen kunnen deze informatie gebruiken, mits de juiste hulpmiddelen hebben. Zoals sensoren die telers vertellen wanneer planten water nodig hebben.

Blijkbaar kan een idyllisch bloemenveld een nogal luidruchtige plek zijn. 

Bron: Global Heart


Je kunt ook interesse hebben in:

Time-lapse video’s laten zien hoeveel planten gedurende de dag bewegen

Dit radiostation speelt muziek gemaakt door bomen