Praten met je baby is een eenvoudige manier om hun intelligentie te vergroten

(Global Heart | Esther Haasnoot) Als je ouders ziet die met hun baby aan het babbelen zijn, denk dan niet dat ze gek zijn. Zie ze in plaats daarvan gewoon als slimme ouders!

De voordelen van praten met je baby

Onderzoekers van de Universiteit van York hebben ontdekt dat het aantal woorden dat een kind hoort niet alleen zijn vocabulaire en linguïstische ontwikkeling verbetert, maar ook kan bijdragen aan de ontwikkeling van non-verbale vaardigheden zoals redeneren, numeriek begrip en vormbewustzijn. Opgroeien in een taalrijke omgeving geeft vorm aan de manier waarop een kind de taal begrijpt, ziet en gebruikt. Dus, als je wilt dat jouw kind een uitgesproken genie wordt met een enorme woordenschat, zorg er dan voor dat je de woorden regelmatig en positief uitspreekt.

Non-verbale communicatie en interactie

Het gaat niet echt om de woorden, het gaat om de interacties . Want niet alleen de verbale interactie, maar ook de non-verbale, responsieve en koesterende interacties die plaatsvinden zijn belangrijk. Ouders die ‘stom’ zijn, dus zonder geluid,  kunnen nog steeds ontwikkelingsgerichte positieve interacties hebben met hun kinderen. Het hebben van een responsieve, koesterende relatie met kinderen kan aanzienlijke gevolgen hebben voor hun algemene ontwikkeling.

Positief ouderschap en veiligheid

De onderzoekers van dit onderzoek kwamen bij de bestudeerde kinderen tot de conclusie dat positief ouderschap gepaard gaat met minder tekenen van rusteloosheid, agressie en ongehoorzaamheid.

Er kan dus meer aan de hand zijn dan alleen het aantal gesproken woorden. Het kan zijn dat ouders die meer met hun kinderen praten, ook meer geneigd zijn om op een positieve manier te reageren op en betrokken zijn bij hun kinderen.

Wanneer ouders responsief zijn en hun kinderen aanmoedigen om zichzelf te verkennen en te uiten, creëren ze in feite een omgeving waarin kinderen weten dat ze worden gehoord. En hebben op deze wijze het vermogen om de aandacht van het kind op een positieve manier te beïnvloeden.

Natuurlijk aanvoelen versus coachend ouderschap

Daarnaast is het van belang ‘hoe’ ouders met hun kinderen praten. Er is wat controverse rond babypraat geweest in de loop van de jaren. Sommige deskundigen pleitten voor elke interactie die voor een ouder natuurlijk aanvoelt, in tegenstelling tot ‘coachend ouderschap’. Sommige ouders doen hun uiterste best om hun kinderen te coachen. Dit kan stress veroorzaken, ten gevolge van hun overmatig streven het ‘goed’ te doen. Deze interacties tussen ouder en kind worden dan in het algemeen hooggespannen en minder gunstig.

Het is belangrijk dat je weet dat het niet draait om het blaffen van woorden tegen je kind, het gaat over de wederzijdse relatie die plaatsvindt.

Persoonlijke interacties en harmonie

Het zijn de interacties die de ontwikkeling stimuleren. En dan gaat het vooral om de persoonlijke interacties. De woorden die een kind hoort van de televisie of de radio tellen niet mee. De woorden moeten komen van levende mensen die interactie hebben met het kind, om invloed te hebben op de ontwikkeling.

Voor sommige ouders kan praten met baby’s die niet terug kunnen praten ongemakkelijk aanvoelen. Forceer het niet, daarentegen probeer te communiceren op een wijze die voor jou prettig en natuurlijk aanvoelt. Wanneer jij meer in harmonie bent met jezelf, breng je dit automatisch op je kind over.

Hoe kan ik op een natuurlijke manier communiceren?

Vertel over je leven, beschrijf de wereld om je heen, wat je hoort en ziet. Het verhoogt de taalontwikkeling van je kind. Na verloop van tijd kan praten met je baby, zonder de verwachting van een reactie, natuurlijker worden. Je begint ook de tekenen van betrokkenheid van je kleintje te herkennen, ook al communiceren ze nog niet mondeling. Kinderen hun omgeving laten opmerken en uitdrukken, is een enorm geschenk dat een ouder kan geven.

Bron: Global Heart


Translate »