Hoe slecht is het voor je ogen om uren per dag naar een scherm te staren?

(Welingelichte Kringen | Désirée du Roy) Uren en uren naar een scherm staren, bijna iedereen doet het. Behalve dat we daardoor veel te weinig lichaamsbeweging krijgen, is het ook niet erg goed voor onze ogen. Bekendste verschijnsel zijn de zogenoemde computerogen.

Het wordt officieel ook wel Computer Vision Syndrome of CVS genoemd. Branderige en rode ogen, jeuk, wazig zicht, een drukkend gevoel en hoofdpijn zijn enkele van de symptomen. We krijgen last, omdat het natuurlijk focuspunt van onze ogen op zo’n twee tot drie meter afstand ligt en dus niet op 30 centimeter. Onze oogspieren moeten zich daardoor continu inspannen. We knipperen ook een stuk minder als we naar een computerscherm kijken. Daardoor ontstaat er minder traanvocht, wat weer leidt tot droge, branderige ogen.

Verder wordt de kans op bijziendheid groter. Dat komt doordat je je ogen continu dwingt zich aan te passen aan de korte afstand. Daardoor kunnen uiteindelijk afwijkingen aan het oog ontstaan. Maar nog erger: onderzoekers aan de universiteit van Toledo hebben ontdekt dat de langdurige blootstelling aan blauw licht het proces van maculaire degeneratie kan bevorderen, een ongeneeslijke aandoening die het middengedeelte van het gezichtsvermogen beïnvloedt en tot blindheid kan leiden. “We worden continu blootgesteld aan blauw licht. Het hoornvlies en de ooglens kunnen dat licht niet blokkeren of weerkaatsen,” legt dr. Ajith Karunarathne, assistent-professor in de chemie en biochemie, uit.

Er is gelukkig een oplossing zonder dat je hoeft te stoppen met het staren naar schermpjes, namelijk de 20-20-20-regel: kijk elke 20 minuten 20 seconden naar een voorwerp op 20 meter afstand. Zo geef je je ogen de hoognodige rust.

Bron: WelingelichteKringen


Je kunt ook interesse hebben:

De juiste voeding voor je ogen volgens de wetenschap

Faxmachines en koffiepotten – de verrassende manieren waarop je gehackt kunt worden

Translate »