Hoe de suikerlobby al in de jaren vijftig gezondheidsonderzoek beïnvloedde

(Welingelichte kringen | Jeannette Kras) Al in de jaren vijftig en zestig beïnvloedde de suikerindustrie op grote schaal de voedingswetenschap. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Californië waar Time over schrijft.

Archiefdocumenten tonen aan dat de suikerindustrie onderzoek financieerde waaruit moest blijken dat niet suiker maar cholesterol de oorzaak was van hartziekten. In 1954 gaf toenmalig voorzitter van de Sugar Research Foundation (SRF) Henry Hass een toespraak voor de suikerindustrie waarin hij uitlegde hoe die industrie verder kon groeien door mensen aan te moedigen om minder vet te gaan eten.

In 1967 verscheen een door de SRF gefinancierd Harvardonderzoek in de New England Journal of Medicine. Conclusie van het onderzoek: er was maar bitter weinig wetenschappelijk bewijs dat er een verband was tussen suiker en hartziekten. Tegelijkertijd benadrukte de studie dat verzadigde vetten duidelijk tot hartfalen kunnen leiden, terwijl daar weinig wetenschappelijk onderzoek naar verricht was. Het blad vertelde er bovendien niet bij dat de studie betaald werd door de SRF.

Cristin Kearns, een van de onderzoekers aan de universiteit van Californië, reageert: “Het was al vanaf het begin een erg vernuftige manier om de eigen belangen te verdedigen. Het is overweldigend om te zien op hoeveel verschillende manieren de industrie dit debat beïnvloed heeft. De reikwijdte is wellicht nog veel groter dan we gedacht hadden.”

Bron: Welingelichte Kringen

Translate »