Heb je vaak honger? Mogelijk ligt het aan dit ingrediënt
(Welingelichte Kringen | Jeannette Kras) Zout maakt dorstig, dat weten ze in de horeca maar al te goed. Niet voor niets wordt er scheutig met de zoutpot gestrooid en verschijnt er een bakje nootjes naast je wijntje. Maar heeft dat eigenlijk wel zin?
Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat zout niet zozeer dorstig maakt als wel hongerig. Onderzoekers wilden bij kosmonauten testen hoeveel dorst ze precies kregen van zout, maar kwamen onverwacht tot een heel andere conclusie. Een groep Russische kosmonauten nam tussen 2009 en 2011 deel aan vluchtsimulaties. Daarvoor kregen ze maandenlang een gecontroleerd dieet. Zo was het eenvoudig om hun zoutinname voor langere tijd te halveren.
De verwachting was dat de groep, die minder zout kreeg, ook minder water zou gaan drinken, maar het tegendeel bleek waar. Juist de kosmonauten die de helft minder zout innamen gingen meer drinken. En nog opvallender: ze kregen meer honger dan de groep die de normale dosis zout nam, ook al kregen ze allemaal precies evenveel calorieën binnen.
Dr. Jens Titze van de Vanderbilt University heeft wel een verklaring. “Als je er verder over nadenkt, is het logisch dat je lichaam er alles aan doet om zo veel mogelijk vocht binnen te houden als je veel zout eet. Ik vermoed dat onze nieren een manier hebben gevonden om het waterverlies te beperken.” Dat kost echter energie, waardoor je meer honger krijgt.
Bron: Welingelichte Kringen