Grootschalig onderzoek: Vrienden zijn beter voor je gezondheid dan familie

(Welingelichte Kringen | Jeannette Kras) Zin om met je vrienden naar het terras te gaan, maar heb je eigenlijk geen tijd? Ga toch, doe het voor je gezondheid! Uit nieuw onderzoek blijkt dat een afspraak met vrienden zelfs beter voor je is dan contact met familie. Het maakt je gezonder én gelukkiger.

Onderzoekers van de Amerikaanse Michigan State University analyseerden een studie onder bijna 30.000 mensen in 90 landen. Daaruit bleek dat mensen die veel waarde hechten aan vriendschappen zich gezonder en gelukkiger voelen dan wie zijn vrienden weinig waardevol vindt. In een tweede studie bij 7.841 mensen van 50 jaar en ouder werd de mate waarin mensen hun vrienden stressvol vonden vergeleken met hun gezondheidsklachten. Wie zich gesteund voelde door zijn vrienden was over het algemeen vaker gezond.

In beide studies bleek familie nauwelijks invloed te hebben op gezondheid en welzijn. Onderzoeksleider William Chopik verklaart in The Guardian. “Vrienden bieden een uitlaatklep. Je kunt dingen met ze delen en ze zullen je minder snel veroordelen. Voor vrienden kies je bewust. Familiebanden kunnen ook ernstig, negatief en monotoon zijn.”

Hoogleraar sociologie aan de UvA Beate Volker doet al langer onderzoek naar vriendschappen. Ze legt uit aan RTL Nieuws: Enerzijds zorgen vrienden voor ontspanning. Minder stress is goed voor het immuunsysteem. Anderzijds helpen vrienden je er weer bovenop als er wel iets aan de hand is. “Ze willen het beste voor je, zonder dat ze daar zelf belangen bij hebben. Bij hen ben je echt jezelf en ze accepteren je zoals je bent.”

Bron: Welingelichte Kringen


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

Socrates en de drievoudige vriendenfilter

Techneut kan geen vrouw vinden en trouwt met robot die hij zelf heeft gebouwdEenvoudige lessen in geluk

Translate »