Waarom je echt af en toe een boek moet lezen

(Welingelichte Kringen | Jeannette Kras) Wil je graag een fijner, warmer mens worden? Dan zou je eens vaker een boek kunnen lezen. Uit een nieuwe studie blijkt dat regelmatig lezen je aardiger en meer empathisch maakt.

De onderzoekers van de Londense Kingston University ontdekten dat lezers zich meer sociaal acceptabel gedragen dan degenen die de voorkeur geven aan televisie kijken. Tv-kijkers kwamen in het onderzoek minder vriendelijk over en waren minder begripvol naar anderen.

Het maakt wel uit wat je leest. Liefhebbers van romannetjes bleken het meest empathisch. Liefhebbers van literatuur gedroegen zich socialer. Wie van experimentele boeken hield, was het beste in staat om dingen vanuit verschillende kanten te bekijken. Maar de comedy-fans hadden de beste relaties.

“Het lezen van fictie kan allerlei sociale vaardigheden verbeteren,” concluderen de onderzoekers, al houden ze een slag om de arm. De studie toont geen oorzakelijk verband aan. Het kan ook zijn dat empathische mensen meer van lezen houden.

Bron: Welingelichte Kringen


Je kunt ook interesse hebben in:

Kinderboeken kunnen meer doen om de nieuwe generatie te inspireren

Translate »