Waarom muggen sommige mensen meer bijten dan anderen

(Global Heart | Esther Haasnoot) Niet alleen vertonen bepaalde muggen soorten zeer sterke voorkeuren voor het verkrijgen van hun bloedmaaltijden bij mensen. Ze lijken ook te discrimineren tussen mensen bij het kiezen van hun volgende maaltijd.

Muggen steken niet, maar bijten.

Waarom gebeurt het en welke factoren kunnen de keuze van de mug beïnvloeden?

Er gaan heel wat fabeltjes de ronde. Muggen zouden een voorkeur hebben voor bierdrinkers, mensen met zoet bloed en zelfs blonde vrouwen. Sommige mensen denken dat bloedgroep, blanke huid, zweet of het eten van bepaalde voedsel zoals knoflook of appelazijn bepalen waarom mensen wel of niet eindigen als een muggenmaaltijd. Er is veel onderzoek gedaan naar de voedingskeuzes van muggen, voornamelijk in de hoop hun gedrag te manipuleren, om ziekten bij de mens te bestrijden.

Muggen gaan gewoon op hun neus af. Want alle muggensoorten gebruiken koolstofdioxide als  indicator om hun doelwit te traceren. CO₂ is echter alomtegenwoordig en biedt weinig informatie om een mug te helpen het gewenste doelwit te identificeren. Melkzuur komt veel voor in de menselijke geur, hiervan is aangetoond het bijzonder aantrekkelijk is voor muggen. Andere verbindingen zoals ammoniak, sommige carbonzuren, aceton en sulcaton dragen ook bij aan dit menselijke boeket. Maar wat de keuze van de mug het meest motiveert is de variatie in onze huid microbiota.

De microbiota van de menselijke huid

Deze microbiota bestaat voornamelijk uit niet-pathogene bacteriën en schimmels die op onze huid en in poriën en haarzakjes leven. De geurcombinatie die ze afgeven in de vorm van vluchtige organische stoffen is de kritische factor om muggen te vertellen hoe smakelijk we zouden zijn. Vooral de vrouwelijke mug beschikt over een ongelooflijk gevoelige geur- en smaakapparatuur. Want vooral de vrouwelijke mug bijt en dan voornamelijk wanneer ze hun eieren produceren.

De samenstelling van onze huidmicrobiota is meestal afhankelijk van onze omgeving – wat we eten en waar we wonen. Alles wat we aanraken, eten, drinken en wassen heeft de potentie om nieuwe microben te introduceren, maar er zijn aanwijzingen dat de genetica van een persoon ook de microbiota van de huid in mindere mate kan beïnvloeden.

Er wordt aangenomen dat genetische variatie invloed heeft op hoe gastvrij een huid is voor de verschillende soorten microben die erop leven. Dit kan zijn door genetisch gecontroleerde productie van eiwitten in de huid die als barrières werken en voorkomen dat microben zich vestigen en groeien op de huid, of door meer alledaagse aspecten zoals de neiging van een persoon om te zweten of hoe vettig hun huid is.

Het is de moeite waard eraan te denken dat, omdat puur zweet geen waarneembare geur heeft, zweten zelf niet verantwoordelijk kan zijn voor het aantrekken van muggen. Integendeel, de variatie in de chemische samenstelling van zweet en zweetproductie tussen mensen kan resulteren in gunstige omstandigheden voor sommige microben die muggen kunnen aantrekken. Hoewel we er vrij zeker van zijn dat muggen hun menselijke gastheer kiezen op basis van de bacteriën die op onze huid leven, is het minder duidelijk waarom ze de voorkeur geven aan de geur van het microbiële leven van de ene huid boven andere.

Bron: Global Heart


Je kunt ook interesse hebben in:

Onderzoek: planten kunnen zien, horen, ruiken en reageren

All-natural homemade bug spray recipe that works! (more effective than DEET)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Spam Blokkade door WP-SpamShield

Translate »