Zebra strepen vormen een vliegverbod voor vliegen

(Global Heart | Esther Haasnoot) Zebra’s staan bekend om hun contrasterende zwarte en witte strepen. Onderzoek vertelt niet alleen waarom zebra’s zo mooi gestreept zijn, maar biedt ook mogelijkheden voor de sector van de paardenkleding.

Welk nut hebben deze strepen?

Het is een vraag die 150 jaar geleden al werd besproken door biologen als Charles Darwin en Alfred Russel Wallace. Sindsdien zijn er veel ideeën op tafel gelegd, maar pas de laatste paar jaar zijn er serieuze pogingen gedaan om ze te testen.
Deze ideeën zijn te verdelen in vier hoofdcategorieën:

  1. Zebra’s zijn gestreept om gevangenneming te voorkomen
  2. Zebra’s zijn gestreept om sociale redenen
  3. Zebra’s zijn gestreept om koel te blijven
  4. Zebra’s zijn gestreept om aanvallen door bijtende vliegen te voorkomen

Wat is het voordeel van zebrastrepen?

Kunnen strepen zebra’s helpen om te voorkomen dat ze een roofdier maal worden? Zebra’s vallen enorm op als ze zich tussen bomen of op grasland bevinden, zelfs als de verlichting slecht islijken ze verre van gecamoufleerd. In Afrika doden leeuwen meer zebra’s dan verwacht. Strepen vormen dus geen effectieve anti-roofdier verdediging tegen deze carnivoor. Deze hypothese lijkt dus heel onwaarschijnlijk.

Hoe zit het met het idee dat strepen zebra’s helpen socialiseren met leden van hun eigen soort? Want elke zebra heeft een uniek patroon van strepen. Zouden deze strepen dan nuttig kunnen zijn bij individuele herkenning van hun eigen soort? Ook deze mogelijkheid lijkt zeer onwaarschijnlijk, omdat uniforme gekleurde paarden andere individuen kunnen herkennen via zicht en geluid. Bovendien verzorgen gestreepte leden van de paardenfamilie elkaar niet meer dan niet-gestreepte paardachtigen.

Vormen deze strepen dan een soort verdediging tegen de hete Afrikaanse zon? Gegeven het feit dat zwarte strepen straling zouden kunnen absorberen en witte strepen deze zouden kunnen reflecteren. Zorgvuldige thermografische metingen van zebra’s, impala’s, buffels en giraffen in het wild lieten zien dat zebra’s niet ‘cooler’ zijn dan deze andere soorten waarmee ze leven.

Het laatste idee met betrekking tot de strepen klinkt misschien in het begin belachelijk – Zebra’s zijn gestreept om aanvallen door bijtende vliegen te voorkomen – maar dit idee kreeg genoeg steun om verder te onderzoeken.

Hoe oefenen strepen hun invloed uit vliegen?

Wetenschappers deden hun onderzoek op een livrei in Somerset, in het Verenigd Koninkrijk, waar zebra’s, paarden en paardenvliegen zich verzamelen in de zomer. Voor dit onderzoek werden verschillende gekleurde  en gestreepte jassen op paarden aangebracht. En gekeken naar het vlieggedrag en de landingen van vliegen, rondom – en op – de dieren.

Onderzoekers ontdekten dat zebra’s en paarden een vergelijkbaar aantal benaderingen kregen van paardenvliegen, maar zebra’s ondervonden veel minder landingen. Rond paarden zweven vliegen, spiraalvormig en draaien voordat ze opnieuw en opnieuw naar beneden dalen. Daarentegen vlogen de vliegen vlak langs zebra’s of maakten een snelle landing en vlogen weer weg. Wat aantoont dat strepen hun effect van dichtbij uitoefenen, maar de vliegbenaderingen op afstand niet belemmeren. Zebra’s hebben blijkbaar hun pelspatroon om de vliegen en de dodelijke ziekten die ze met zich meebrengen te ontwijken. Nader onderzoek moet uitwijzen of dat de zebra strepen een optische illusie creëren die het verwachte bewegingspatroon van de vlieg verstoort wanneer deze de zebra nadert.

Mogelijkheden

Deze studie toont aan dat gestreepte paardenjassen, die worden verkocht met het potentieel om paardrijden en paardenonderhoud minder pijnlijk te maken voor paard en ruiter, echt werken.

Bron: Global Heart


Je kunt ook interesse hebben in:

Zijn elektrische hekken echt de beste manier om land-conflicten tussen olifanten en mensen op te lossen?

Dieren waken over hun doden, maar is het echt rouw?

Translate »