Zijn planten bewuste, intelligente wezens?
(Nine For News | Robin de Boer) Professor Stefano Mancuso van de Universiteit van Florence sprak afgelopen maand met de BBC over de intelligentie van planten. “We zijn ervan overtuigd dat planten cognitief en intelligent zijn,” zei hij. “We gebruiken technieken en methoden die normaal worden gebruikt voor het bestuderen van dieren.”
Hij experimenteerde met twee klimplanten. De planten moesten strijden om een paal. De verliezer voelde aan wanneer de andere plant de paal als eerste had bereikt en ging op zoek naar een alternatief.
“Dit laat zien dat planten zich bewust zijn van de hun fysieke omgeving en het gedrag van andere planten,” zei Mancuso. “Bij dieren noemen we dit bewustzijn.”
Sterven
“We behandelen planten niet met respect in de zin dat het bewuste wezens zijn,” zei Suzanne Simard van de Universiteit van Brits-Columbia. Ze experimenteerde met douglassparren en ontdekte dat ze elkaar herkennen als ze in een gebied met ‘vreemden’ en soortgenoten groeien.
De bomen leken ook aan te voelen wanneer ze op het punt stonden te sterven en gaven koolstof door aan andere naaldbomen. “De douglasspar wist wanneer hij zou sterven en wilde zijn erfenis doorgeven aan zijn buurman,” zei Simard.
Geheugen
Afgelopen jaar publiceerde dr. Monica Gagiano van de University of Western Australia een studie in het tijdschrift Oecologia over het langetermijngeheugen van planten. Ze liet planten vallen zonder ze daarbij te beschadigen. De planten leerden op den duur dat de val geen schadelijke gevolgen had.
Planten lijken ook emotionele reacties te registreren. Cleve Backster onderwierp planten in 1966 aan een test met de leugendetector. Hij had twee Dracaena’s waarvan hij er één aansloot op de leugendetector. Toen een persoon op de andere plant stapte, bleek de plant die hiervan getuige was volgens het apparaat angst te voelen.
Marcel Vogel, die 27 jaar bij IBM werkte, toonde tot besluit aan dat planten worden beïnvloed door gedachten en ademhaling.
Bron: Nine For News