Van Amerika tot Zambia tot Japan: menstruatie-taboes wereldwijd
(Global Heart | Esther Haasnoot) Menstruatie is een natuurlijk onderdeel van de gezondheidscyclus van een vrouw, maar voor sommige vrouwen is deze periode de meest gevreesde tijd van de maand.
Menstruatie worden beloond met isolatie en schaamte op het platteland van Nepal
Op plaatsen waar vrouwenlichamen met achterdocht worden bekeken, banen sociale stigma’s en mythes hun weg door een gemeenschap.
Hoewel het verboden is, blijven afgelegen landelijke dorpen in het westen van Nepal een inhumane en onlogische traditie volgen die discrimineert tegen menstruerende vrouwen. Deze praktijk, die bekend staat als de Chaupadi-traditie, houdt in dat meisjes gedurende een week worden geïsoleerd en dat ze worden gescheiden van de rest van de samenleving totdat hun tijd van ‘schande’ voorbij is. Meisjes en vrouwen die aan deze traditie worden onderworpen worden meestal naar een schuur gestuurd,waar ze minimale bescherming tegen de elementen hebben. Ze hebben in die periode weinig tot geen menselijk contact en levensbedreigende ziekten kunnen zich ontwikkelen.
Een serieus mensenrechtenprobleem
Het beeld van menstruerende vrouwen en meisjes die gedwongen worden hun huizen te verlaten, domineert de berichtgeving in de media over de kwestie in Nepal. Maar deze opvatting versimpelt te veel wat een veel complexer probleem is. Chaupadi is niet alleen beperkt tot de fysieke praktijk van slapen in een schuurtje – het gaat verder dan dit. Het omvat diepgewortelde culturele overtuigingen over onzuiverheid, die vrouwen en meisjes als minderwaardig beschouwen, en meisjes ertoe brengen om deze gevoelens te internaliseren. Meisjes krijgen op jonge leeftijd te horen dat ze onzuiver zijn, wat een schadelijk effect kan hebben op hun psyche en hun gevoel van eigenwaarde.
Menstruatie-taboes wereldwijd
Chaupadi is een extreem voorbeeld van de stigma’s en beperkingen rond menstruatie die niet alleen in Nepal bestaan, maar ook wereldwijd. Taboes rond periodes bestaan in bijna elk land in de wereld, wat betekent dat veel vrouwen en meisjes worden geconfronteerd met discriminatie, louter vanwege hun menstruatie.
In delen van Japan kunnen vrouwen geen sushi-koks zijn, omdat de menstruatie hun smaak beïnvloedt.
Waarschijnlijk heb je een grotere kans om met uitsterven bedreigde blauwvintonijn op een menu te vinden dan met de naam van een vrouwelijke sushichef. Want de traditie dicteert dat vrouwen geen traditioneel mannelijke banen kunnen hebben, zoals sushi Chef.
“Vanwege de menstruatiecyclus hebben vrouwen een onevenwichtige smaak, en daarom kunnen vrouwen geen sushi-koks zijn” – aldus Yoshikazu Ono, zoon van een beroemde Japanse sushichef
De enige ‘onevenwichtigheid’ de manier is waarop vrouwen worden behandeld. Maar vrouwen vechten terug en openen hun eigen restaurants.
Vrouwen in Afghanistan leren dat baden tijdens je menstruatie leidt tot onvruchtbaarheid
In Afghanistan worden vrouwen verteld dat ze onvruchtbaar worden als ze tijdens de menstruatie douchen of baden, wat hun waardigheid zwaar belast. In Afghanistan bestaat een misvatting dat het wassen van je geslachtsdelen tijdens je menstruatie kan leiden tot “gazag, wat betekent “onvruchtbaar” worden.
In delen van India mogen vrouwen geen voedsel aanraken met hun ‘vervuilende menstruatiehanden’
Een op de vier meisjes in India mist onderwijs vanwege menstruatiepijn, gebrek aan toiletfaciliteiten, de angst om kleding te bevlekken of de opvattingen van leraren en familie – vorig jaar werden studenten op een school gedwongen zich te strippen, om te zien wie er menstrueerde. Daarnaast worden vrouwen en meisjes verteld dat hun menstruatie voedsel kan “vervuilen”. Er zijn meisjes en vrouwen die geloven dat als ze een augurk verwerken terwijl ze menstrueren, het gewoon zal bederven door hun aanraking. Aan vrouwen en meisjes wordt ook verteld om koken helemaal te vermijden – om ‘besmetting’ niet te riskeren. Maar het is niet alleen de groene groente en koken waarvan ze worden vermaand weg te blijven. Menstruatie zou het ‘onrein’ en ‘onhygiënisch’ zijn en daarom mogen menstruerende vrouwen ook geen tempel betreden.
Menstruerende dakloze vrouwen in Amerika worstelen met sanitaire voorzieningen
Dakloze vrouwen in Amerika zeggen dat het krijgen van hun menstruatie één van de ergste problemen is. De meeste daklozenopvang voor vrouwen hebben geen tampons en maandverband, omdat deze items duur zijn en donateurs er vaak niet aan denken om deze te doneren. En, het probleem wordt nog verergerd door het feit dat dakloze vrouwen vaak ook geen toegang hebben tot schone douches, waardoor het een extra uitdaging is om tijdens de menstruatie schoon en vrij van infecties te blijven.
Bengaalse vrouwen begraven menstruatiehanddoeken uit angst kwaadaardige geesten aan te trekken
Meisjes worden opgevoed in de overtuiging dat hun biologie een bovennatuurlijke vloek is die verdorvenheid aan het licht brengt. Deze misvatting leidt ertoe dat Bengaalse vrouwen, om kwade geesten af te weren, hun menstruatiekleding in de grond te begraven.
In Bolivia worden meisjes verteld dat het plaatsen van gebruikt maandverband in de prullenbak met ander afval ziekte of zelfs kanker kan veroorzaken.
In Boliva worden meisjes aangespoord, zelfs door leraren, om hun gebruikte maandverband ver weg te houden van de prullenbak. De meisjes bewaren tijdens hun schooldag gebruikt maandverband in hun tas en wachten ze tot ze thuiskomen om dit te kunnen lozen.
Menstru-SHH, in Malawi kun je dit woord zelfs niet noemen
Ouders in Malawi hebben een effectieve manier om met menstruatie om te gaan – ze doen net alsof het niet bestaat. De schaamte rondom het krijgen van je menstruatie is zo doordringend in Malawi dat ouders eenvoudigweg niet met hun kinderen hierover praten, aldus UNICEF. Met veel moeite krijgen ze een beetje informatie via hun tantes, die ze hoe ze maandverband van oude kleren kunnen maken. Naast deze onhygiënische tips krijgen meisjes adviezen – praat niet met jongens tijdens de menstruatie.
In Iran is menstruatie niet alleen een taboe, het is een ziekte
Informatie over het natuurlijke proces van menstruatie is in dit land zo verzwegen, misleidend en onjuist. Volgens onderzoek van UNICHEF is 48 procent van de meisjes in Iran van mening dat menstruatie een ziekte is. Elke maand sociaal stigma, gezondheids-, psychische- en sanitaire- problemen. Buikkrampen lijken opeens een veel kleiner menstruatieprobleem.
De traditie in Zambia schrijft voor dat menstruerende vrouwen geen zout mogen eten
Naast het niet mogen koken tijdens de periode, mogen menstruerende vrouwen zelfs geen zout aan hun maaltijden toevoegen. Deze vrouwen worden onderworpen aan een immense psychische angst door sociale stigmatisering en smaakloos voedsel.
In Kenia vormen meisjes onhygiënische kussens van bladeren, vodden en zelfs modder
Een maandverband is veel te duur voor de gemiddelde vrouw in Kenia. En dus nemen de vrouwen hun toevlucht tot vodden, bladeren, kranten, stukjes matrasvulling of zelfs modder om een soort van bescherming te vormen. Dergelijke methoden zijn niet alleen ongemakkelijk, ze zijn onhygiënisch en kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken.
Menstruatie wordt vaak voorgesteld als een kwestie van “gezondheid en hygiëne“. Meer bewustzijn is nodig om veranderingen van attitudes teweeg te brengen.
Bron: Global Heart
Je kunt ook interesse hebben in:
Hooggerechtshof India schrapt verbod op homoseks
Zijn vrouwen eens in de maand humeurig? En kunnen ze daaraan iets doen?