Zelfgemaakte gemberthee tegen reisziekte en zwangerschapsmisselijkheid!
(Health Bytes) Zelfgemaakte gemberthee tegen reisziekte en zwangerschapsmisselijkheid.
Pasen is voorbij en iedereen denkt al weer aan de vakantie en een mooie zomer. Vakantie betekent ook vaak reizen, met wagen, trein, vliegtuig of bus. Voor sommige mensen kan dit een minpunt zijn van de vakantie, wagenziekte, vliegstress, misselijkheid op de trein, sommigen zijn er zeer gevoelig aan. Bij de apotheker kun je middeltjes kopen, om de symptomen te bestrijden, maar je kunt ook op een natuurlijke wijze, proberen van je reisziekte af te geraken, ook zwangerschapsmisselijkheid kan op dezelfde manier bestreden worden. Namelijk met Gember.
Gember is een inheemse plant uit tropisch Azië en wordt gekweekt op veel plaatsen in China, Guatemala, India, Japan en Nigeria en op Jamaica. De gemberplant is een overblijvende plant met een rechte, rietachtige stengel waaraan witte bloemen bloeien. De bladeren van de gemberplant zijn 15 tot 30 cm. lang en 2 tot 2,5 cm. breed. De bloeistengel komt direct uit de wortelstok omhoog. Hij bloeit met een groene toorts met kleine gele bloemen met een rood hart. Ondergronds groeit een vertakte dikke wortelstok, die als voedselopslag dient voor de plant. De wortelstok groeit horizontaal en is geel van binnen. Uit deze wortelstok wordt gember gewonnen.
Al eeuwen wordt gember gekweekt, en geliefd voor zijn medicinale krachten;
– het helpt tegen misselijkheid (ook bij reisziekte of bij zwangerschapsmisselijkheid)
– het beschermt tegen griep en verkoudheid door je weerstand te verhogen
– het verzacht een zere keel
– het kan menstruatiepijn verminderen
– het vermindert stress
Zelf gemberthee maken
Ingrediënten:
– 4 – 8 dunne plakjes gember
– Kokend water
– Sap van een halve citroen
– 1 – 2 eetlepels honing (naar smaak)
In de winter kan een snuifje kaneel of tijm toegevoegd worden, in de zomer enkele druppels oranjebloesem. Dit heeft heel fijne smaken combinaties.
Werkwijze:
– Schil de gember en snijd in fijne schijfjes
– Breng het water aan de kook in een pannetje.
– Voeg de schijfjes gember toe en laat het een 10 min. zachtjes doorkoken.
– Neem het pannetje van het vuur, schenk het water in een theeglas of -mok en voeg n aar smaak het citroensap en/ de honing en kruiden toe.
Wam gedronken is het zeer zacht voor de keel.
Koud gedronken zeer verfrissend en zorgt voor een goede spijsvertering, en werkt tegen een opgeblazen gevoel.
Dus gooi nooit meer de restjes gember weg, als je het in huis had voor één gerechtje.
Bron: Health Bytes