Havermoutcake met kokos & walnoten
(Leukegeit | Billy) Vandaag heb ik een recept voor je klaarstaan van een heerlijke havermoutcake. Je kunt wat mij betreft niet genoeg havermout eten, en dat in combinatie met kokos en walnoten maakt deze cake moeilijk te weerstaan.
Havermout als basis
Jarenlang heb ik ‘s ochtends genoten van mijn vertrouwde havermoutpap als ontbijt. Lekker opgewarmd met kurkuma of als overnight oats. Beetje fruit, gemalen lijnzaad en (wal)noten erbij en ik kon er weer een paar uur tegenaan.
De laatste tijd ben ik mijn ontbijt weer iets meer aan het afwisselen. Broodje (vega) filet americain of pindakaas met wat los fruit, handje walnoten met wat fruit, gezonde ontbijtmuffin of even een ochtendje vasten. En geregeld sluipt die good old havermoutpap er als ontbijt nog steeds in. Het is zo vertrouwd, lekker en vullend.
Vanwege mijn lichte havermoutobsessie vond ik het wel weer eens tijd worden voor een nieuw recept met havermout. Dit keer maakte ik een MEGA lekkere havermoutcake.
Dit recept bestaat uit een cake van onder meer havermout en kokosvlokken. Daarbovenop komt een heerlijke frosting van suiker, boter, walnoten en nóg meer kokos. Je kunt nooit genoeg kokos eten in je leven.
Ingrediënten:
Voorbereiding: 20 minuten
Oventijd: 30 minuten
Bakvorm: bakvorm van 18×25 cm (of anders werkt een cakeblik vast ook goed)
De cake staat binnen een uur op tafel. Dit heb je nodig om deze lekkere havermoutcake te maken.
Voor de cake:
- 100 gram havermout (de havermout komt van Realflavors)
- 180 ml gekookt water
- 120 ml (plantaardige) melk
- 1/2 theelepel zout
- 110 gram zachte boter
- 275 gram witte basterdsuiker
- 2 flinke eieren
- 75 gram geraspte kokos
- 160 gram bloem
- 1 theelepel baking soda
- 1 theelepel kaneel
Voor de frosting:
- 40 gram zachte boter
- 80 gram witte basterdsuiker
- 4 eetlepels (plantaardige) melk
- 50 gram geraspte kokos
- 80 gram grof gehakte walnoten
Bereidingswijze:
- Meng de havermout samen met het gekookte water en (plantaardige) melk en laat dit voor 20 minuten zo staan.
- Verwarm de oven alvast voor op 175 graden Celsius en bedek de bakvorm met bakpapier.
- Voeg na 20 minuten het zout, zachte boter, bruine basterdsuiker en eieren door het mengsel van havermout. Roer het geheel door elkaar.
- Voeg vervolgens de geraspte kokos, bloem, kaneel en baking soda toe en meng het geheel goed door elkaar tot alles in elkaar is opgenomen.
- Giet het beslag in de met bakpapier beklede bakvorm en bak de havermoutcake af in de voorverwarmde oven voor 30-35 minuten.
- Nu de cake in de oven staat is het tijd om de frosting te maken. Meng alle ingrediënten voor de frosting in een kom door elkaar (of gebruik een mixer).
- Verspreid, zodra de cake uit de oven komt, de frosting over de cake. Zet de de cake mét de frosting nog voor 4 minuten terug in de oven, zodat de frosting goed is gesmolten.
- Laat de cake vervolgens goed afkoelen. En daarna: aanvallen maar.
Deze cake is zo lekker geworden! Het is een ideale zoetigheid om te serveren op een verjaardag of op een feestje. Of om te maken voor jezelf als je trek hebt in de nodige zoetigheid. Doen we niet moeilijk over.
Wil je deze havermoutcake vegan maken? Vervang de twee eieren in dit recept dan voor een eivervanger van lijnzaad en water.