Het lekkerste recept voor bloemkool uit de oven (+ variaties en tips!)
(Leukegeit | Billy) Geroosterde bloemkool uit de oven is gezond, lekker en makkelijk! In dit recept deel ik mijn favoriete recept voor bloemkool uit de oven + variaties en tips om deze kool (want ja – bloemkool valt onder de kolen) altijd lekker op tafel te zetten.
Geroosterde bloemkool
Geen doorgekookte bloemkool meer. Niet dat ik het vies vind, maar gewoon omdat ik het vroeger zo vaak bij mijn moeder thuis heb gegeten. Samen met een snufje peper en nootmuskaat kreeg ik een paar flinke lepels bloemkool op mijn bord geschept.
En dus bereid ik bloemkool graag op andere manieren. Verwerkt in een lekkere bloemkoolsoep of in zijn geheel geroosterd in de oven. Of zoals ik in dit recept laat zien – geroosterde stukjes bloemkool uit de oven.
Voor de meeste groenten geldt, net als met bloemkool, dat als je ze in de oven roostert met wat olie en specerijen, er een heerlijke smaaksensatie ontstaat. De groente wordt van binnen wat zachter en de buitenkant wordt lekker krokant met vaak een licht gekarameliseerd laagje. Mits je het natuurlijk goed aanpakt.
En laat ik eerlijk wezen – zo moeilijk is het niet om bloemkool uit de oven goed te bereiden. Het is alleen de kunst om uit te zoeken hoe je dit het beste doet. In dit recept laat ik je zien hoe je bloemkool goed én lekker uit de oven bereidt.
Geroosterde bloemkool uit de oven kun je altijd aanpassen met je favoriete kruidenmix. Zelf ben ik gek op een Indiase kruidenmix. Je kunt ook kiezen door de bloemkool te kruiden met tijm en rozemarijn, de bloemkool in te smeren met een goede pesto of door de geroosterde bloemkool nadien te bestrooien met het sap van een citroen en wat Parmezaanse kaas.
Klinkt goed toch?
Is de bloemkool eenmaal geroosterd? Dan rest alleen nog de vraag: Waar kun je deze roosjes bloemkool uit de oven mee eten?
Het simpele antwoord: zo goed als OVERAL mee. Serieus, als je de marinade waar je de bloemkool mee bestrijkt afstemt met de rest van de ingrediënten is dit bloemkool recept gegarandeerd een succes.
Zo kun je er voor kiezen om de geroosterde roosjes bloemkool als snack te serveren. Of je kunt het serveren als avondmaaltijd – lekker met wat aardappelen/rijst/quinoa. Of als topping bij risotto of pasta. Wat ook lekker is – serveer er een sausje bij van tahin en yoghurt en je cauliflower party is compleet.
Drie dingen waar je rekening mee moet houden:
- Snijd de bloemkool in, zoveel mogelijk, evengrote roosjes. Dit zorgt dat alle bloemkoolroosjes tegelijk gaar zijn en voorkomt dat er rauwe stukjes bloemkool tussenzitten.
- In de koelkast blijven de roosjes geroosterde bloemkool tot wel 4 dagen houdbaar, mits goed afgesloten.
- Merk je dat de roosjes bloemkool tijdens het roosteren in de oven wel erg snel donker wordt? Dek de bloemkool dan af met aluminiumfolie. Op deze manier krijgt de binnenkant de tijd om gaar te worden, zonder dat de buitenkant verbrand.
Het lekkerste recept voor bloemkool uit de oven
Dit recept voor geroosterde bloemkool uit de oven is erg veelzijdig. Je kunt er alle kanten mee op. Van een lekkere snack tot de parel van het avondeten. Kies je favoriete kruidenmix en varieer erop los. Op deze manier smaakt de bloemkool steeds weer net even anders.
Aantal: 4 porties om te verdelen bij het avondeten
Voorbereiding: 10 minuten
Oventijd: 25-30 minuten
Ingrediënten:
- 1 flinke bloemkool in evengrote roosjes gesneden
- 3 eetlepels extra vierge olijfolie
- 2 theelepels kruidenmix – in mijn geval een Indiase kruidenmix
- halve theelepel zout en een snufje peper
- halve theelepel knoflookpoeder
Bereidingswijze:
-
Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en verdeel hier de roosjes bloemkool over.
- Druppel de olijfolie over de bloemkool en strooi er de kruidenmix, zout, peper en knoflookpoeder over. Hussel de bloemkool met je handen (of twee lepels als je niet vies wilt worden) door elkaar. Zorg dat zowel de olie als de kruidenmix goed over alle roosjes is verdeeld.
-
Verdeel de bloemkool gelijkmatig over de bakplaat.
-
Rooster de roosjes bloemkool in de oven voor 25-30 minuten of zodra de bloemkool met een vork zachtjes in te prikken zijn.
Dit bloemkool recept is echt zo makkelijk om te maken! Ideaal als je trek hebt in iets gezonds én lekkers op tafel. En varieer gerust met een andere kruidenmix of pesto naar wens.
Bron: Leukegeit
Je kunt ook interesse hebben in:
Gevulde zoete aardappel met bloemkool ‘kaas’saus
Geroosterde kikkererwten uit de oven (recept gezond tussendoortje)