DuurzaamMensheidVoeding

Waarom er in Kenia zoveel mensen obesitas hebben

(Welingelichte Kringen |Jeannette Kras) In de sloppenwijken van Kenia bestaan honger en obesitas naast elkaar. Een op de drie Keniaanse vrouwen is te zwaar. Tegelijkertijd helpt het Rode Kruis 3,4 miljoen Kenianen met honger.

In een land dat nog altijd grote voedseltekorten kent, worden hart- en vaatziekten een probleem. Er zijn meerdere oorzaken. De belangrijkste is dat dik zijn een statussymbool is: wie dik is, lijdt duidelijk geen honger en heeft het dus goed voor elkaar. Niet voor niets worden machtige politici en zakenlui in het land ‘big men’ genoemd. Dun zijn staat voor honger of nog erger voor aids.

Daarnaast bewegen mensen in de grootstedelijke sloppenwijken veel minder dan toen ze nog op het land werkten. Ook krijgen ze minder groente en fruit binnen. Vet eten is er goedkoper en direct voor handen. Peter Onyango, van de medische-hulppost in Korogocho, zegt in de Volkskrant: “Wie naar de stad trekt, ambieert ook een stedelijke levensstijl. Niet een banaan of een tomaat als eten, dat is iets van the village.”

Zo wordt vet en veel eten dus in de hand gewerkt en zijn veel Keniaanse vrouwen maar wat trots op hun ronde vormen. Bij de absolute elite, die geld heeft voor sportschoolabonnementen en fitnesscoaches, is er een kentering zichtbaar, maar die komt nog maar zeer langzaam op gang.

Bron: Welingelichte Kringen


Je kunt ook interesse hebben in:

Stoppen met het eten van junkfood

De 12 mogelijke oorzaken van visceraal vet (buikvet)