DuurzaamGlobal ProjectMensheidMilieuNatuur & DierenWonen

Vrijwilligers in India doen het weer: 250 miljoen jonge boompjes planten op één dag

(Global Heart | Esther Haasnoot) Miljoenen mensen in India hebben onlangs deelgenomen aan een jaarlijkse boomplantactie. Op één dag werden in de dichtstbevolkte deelstaat van het land meer dan 250 miljoen jonge boompjes geplant.

Vrijwilligers in India plantten 250 miljoen jonge boompjes

In één dag tijd hebben de Indiërs een kwart miljard boompjes geplant. De jonge boompjes werden geplant in bossen, bij boerderijen, scholen en langs rivieroevers en snelwegen. Miljoenen inwoners van de dichtstbevolkte Indiase deelstaat continueren wat nu een jaarlijkse traditie is geworden (een jaar geleden werden 20 miljoen jonge boompjes geplant langs de Ganges).

De campagne werd geleid door activisten, ambtenaren en wetgevers van de deelstaat Uttar Pradesh, in een poging om de koolstofuitstoot te verminderen, de lucht te zuiveren, en klimaatverandering tegen te gaan. India zet zich in om voor 2030 een derde van zijn totale landoppervlakte met bomen te beplanten. De regering heeft 6,2 miljard dollar (5,2 miljard euro) uitgetrokken voor de aanplant van bomen in het hele land.

“We streven ernaar het bosareaal in Uttar Pradesh in de komende vijf jaar te vergroten tot meer dan 15% van het totale landoppervlak” – Manoj Singh, ambtenaar van het staatsbosbeheer.

Succes ondanks de vele kritiek

Terwijl massale boomplantacties over de hele wereld kritiek heeft ontvangen over hun werkelijke invloed op de stabilisering van het klimaat, hebben de laatste vier grote boomplantacties, in de deelstaat Uttar Prades, een gemiddeld overlevingspercentage van 80% van de jonge boompjes bereikt. 

Massale boomaanplant is gelanceerd als een gemakkelijke en goedkope methode om koolstof uit de atmosfeer te halen. Honderden miljoenen bomen worden geplant in landen over de hele wereld, waaronder China, Pakistan, India, Madagaskar, en de naties van de Sahel, met name Ethiopië en Senegal. Dankzij QR-codes met geotags kunnen bosbouwambtenaren de overlevingspercentages van de aanplantingen controleren.

india

Zuurstof en verlichting

De vrijwilligers in India hebben een groot aantal heilige vijgenbomen (Ficus religiosa) geplant in onder andere Lucknow. Dit is de hoofdstad van de deelstaat, die zich herstelt van een golf van COVID-19-besmettingen. De Ficus religiosa is een vijgensoort die behoort tot de Moraceae, de vijgen- of moerbeifamilie. Deze boom is ook bekend als bodhiboom, pippalaboom, peepulboom, peepalboom, pipalboom, ashvattha boom (in India en Nepal). De Ficus religiosa is een heilige boom in de Indiase godsdienst. In india staat deze boom symbool voor de kosmische- of levensboom. Het was de bodhiboom (Ficus religiosa) waaronder Shakyamuni- Siddharta (later Boeddha) tot verlichting is gekomen. Van deze boom is ook bekend dat hij een maximum aan zuurstof afgeeft. 

Bron: Global Heart


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

Afrikaanse naties bouwen een eigen groene muur

Vluchtelingen in Kameroen herplanten duizenden bomen