GezondheidReceptenVoeding

Recept: Avocadotaart met notenbodem

(aHealthylife | Juglen Zwaan) Met een feestje of verjaardag in het vooruitzicht mag een taart natuurlijk niet ontbreken. Helaas vliegen de suikerbommen ons daarbij regelmatig om de oren. Iedereen weet dat taart nou niet bepaald gezond is. Maar wie wat vaker de keuken in duikt om zelf een feestelijke creatie te maken heeft invloed op de ingrediënten. Hoe maak je een taart gezond(er)?

Een standaard bodem gemaakt van (tarwe)bloem is gemakkelijk te vervangen door notenmeel of een (glutenvrije) meelsoort zoals boekweit-, kokos-, teff- of havermeel. Natuurlijk willen we dat een taart zoetig smaakt. De beste één op één alternatieven voor suiker zijn ahornsiroop en kokosbloesemsuiker. Een rauwe (no-bake) taart kan prima gezoet worden met wat honing. Maar de vuistregel blijft: in kleine hoeveelheden en bij uitzondering.

Er zijn veel meer alternatieven om een taart of cake natuurlijk(er) te zoeten. Zo kan gedacht worden aan dadels, rozijnen, vijgen of ander gedroogd fruit. Maar ook groenten kunnen in een taart verwerkt worden. Wortel en zoete aardappel bijvoorbeeld. Met specerijen kan je ook veel doen om een taart meer zoetkracht te geven. Denk aan (ceylon)kaneel, vanille, koek- en speculaaskruiden. Andere goede zoetmakers zijn kokos, pure chocolade en rijstmelk.
De vulling kan op duizend-en-één manieren bereid worden. Laat fruit de boventoon voeren. Geprakte bananen doen het altijd goed. Klein fruit kan zowel in- als op een taart verwerkt worden en ziet er ook nog eens feestelijk uit. Denk aan aardbeien, blauwe bessen en frambozen. Romige vullingen kunnen gemaakt worden van avocado, cashewnoten of een fruitmengsel met geweekt chiazaad.

Het recept van deze taart is een mix van bovenstaande. Voor het zoeten van de taart kan gekozen worden uit ahornsiroop of bananen. Er komt geen bloem of meel aan te pas, de bodem is volledig gemaakt van noten en dus glutenvrij. Geen melk, slagroom of eieren en dus ook geschikt voor de veganisten onder ons. Natuurlijk mag de gezonde twist niet ontbreken. Deze vinden we dit keer in de avocado’s. Kies voor niet al te rijpe exemplaren, ze mogen nog vrij hard zijn. Fijn voor de romigheid, maar je proeft er niks van terug. Laat de verjaardagsgasten daar maar naar raden….

Ingrediënten bodem

  • 350 gram gemengde noten naar keuze (ongezouten en ongebrand)
  • 4 el ahornsiroop
  • 45 gram kokosrasp
  • 3 el kokosolie
  • Snufje zout

Ingrediënten chocoladevulling

  • 2 grote avocado’s
  • 3 a 4 rijpe bananen of 100 ml ahornsiroop
  • 50 gram cacaopoeder (ca. 7 eetlepels)
  • Een scheut kokosmelk of 2 el gesmolten kokosolie
  • 1,5 tl vanillepoeder
  • Snufje zout

Topping

  • Vers fruit zoals aardbeien, blauwe bessen of frambozen
  • 2 el Kokosrasp
  • 1 el cacaopoeder

Overige benodigdheden

  • Springvorm 22-24 cm (12 stukken)
  • Keukenmachine

Bereidingswijze

Voeg de noten toe aan de keukenmachine. Draai net zolang tot er een grove mix ontstaat en stop de keukenmachine voordat het notenmeel wordt. Smelt de kokosolie. Voeg de noten toe aan een kom inclusief de overige ingrediënten. Spatel goed door elkaar. Stort de bodem in een ingevette springvorm. Duw de zijkanten ongeveer een cm omhoog, zodat er een smalle rand ontstaat. Bak de bodem in ongeveer 15 a 16 minuten af in een voorverwarmde oven van 160 graden. Kijk tussendoor of de bovenkant niet te bruin wordt.
Haal de bodem uit de oven en laat volledig afkoelen.

Voeg ondertussen de ingrediënten voor de avocadovulling aan de keukenmachine toe en draai net zolang tot er een egale massa zonder stukjes ontstaat. Proef tussendoor en breng eventueel verder op smaak met cacaopoeder, vanille of ahornsiroop.
Giet de avocadovulling op de afgekoelde amandelbodem en verdeel met een lepel. Wanneer je bananen hebt gebruikt kan het zijn dat je wat vulling overhoudt.

Zet voor minimaal twee uur in de koelkast en een half uur voor het aansnijden even in de vriezer. Decoreer de taart op het laatste moment met vers fruit en/of, cacaopoeder en kokosrasp

Variaties/tips:

  • Van deze taart kan je ook een no-bake exemplaar maken. De taart wordt dan minder knapperig. Pureer 120 gram geweekte dadels in een keukenmachine en voeg toe aan de overige ingrediënten. Verdeel in een springvorm en laat in de koelkast koud worden. Verdeel hierna de vulling over de taart
  • Het aansnijden van de taart gaat gemakkelijk wanneer deze goed koud is. Even terugzetten in de koelkast of vriezer dus wanneer de vulling uitloopt.
  • De bodem en de vulling kan je een dag van tevoren maken. Bedek de bodem met de vulling op de dag dat je de taart gaat eten. Door de smeuïgheid wordt de bodem snel taai.
  • Is de vulling met bananen niet zoet genoeg? In plaats van ahornsiroop kan je ook een paar druppeltjes groene stevia gebruiken.

Bron: aHealthylife


Je kunt ook interesse hebben in:

De 14 beste glutenvrije meelsoorten

Afkicken van suiker