Romige broccolisoep
(Leukegeit | Billy) Je neemt een broccoli, wat kokosmelk en nog wat aanvullende ingrediënten en deze romige broccolisoep is een feit. Rijkelijk gevulde soep met heerlijke croutons gemaakt van broccoli. Je kunt niet genoeg broccoli eten in je leven.
Broccoli is mijn grote liefde
Mijn liefde voor broccoli is groot. Ik eet het graag – gestoomd, geroosterd of in een ovenmaaltijd. Het maakt me niet uit, ik vind het allemaal lekker. Toch mag deze groene vriend wat mij betreft wel wat vaker in de spotlights staan.
Voor een nieuw recept vond ik dat het tijd werd om broccoli weer eens centraal te zetten. Zo’n gerecht waar je bij iedere hap broccoli proeft. Yummm. Dat is gelukt. Het is weer een soep recept geworden. Gewoon, omdat ik de laatste tijd zo lekker in een soepfase zit.
De soep bestaat naast broccoli uit meerdere soorten groenten. Je kunt er voor kiezen om de soep glad te pureren of om er nog wat grovere stukken in te laten. Bovenop de soep heb ik broccoli croutons gemaakt – lekker met een beetje zout.
Verdubbel de portie gerust als je de soep voor meer mensen of voor meerdere dagen wilt maken. De soep blijft in de koelkast zeker een aantal dagen goed en anders kun je de soep altijd nog invriezen. Dan heb je op luie dagen altijd een heerlijke soep binnen handbereik.
Wat heb je nodig?
De ingrediënten hieronder om deze romige broccolisoep te maken zijn genoeg voor 4 volle kommen. De voorbereiding -voornamelijk het snijden van de groenten- duurt zo’n 10 minuten. Heb je de groenten eenmaal gesneden, dan gaat het snel. De soep kan binnen een half uur op tafel staan.
Voor de broccolisoep:
- scheutje olijfolie
- 1 ui – kleingesneden
- 2 teentjes knoflook – fijngesneden
- 1 flinke broccoli – in kleine roosjes gesneden
- 1 wortel – kleingesneden
- 1 stengel bleekselderij – kleingesneden
- snufje zout
- 3 eetlepels bloem
- 800 ml groentebouillon
- 60 ml kokosmelk
- 250ml plantaardige melk
- 2 eetlepels edelgistvlokken (nutritional yeast)
Voor de broccoli croutons:
- ongeveer 1/3 van een broccoli – in kleine roosjes gesneden
- 2 eetlepels olijfolie
- zout
Bereidingswijze:
Voor het maken van de broccolisoep:
- Verwarm een scheutje olijfolie in een soeppan op middelhoog vuur en voeg de ui, knoflook, broccoli, bleekselderij en wortel toe. Besprenkel de groenten met een snufje zout en bak het geheel tot de ui wat glazig van kleur is geworden. Dit duurt zo’n 5 minuten.
- Laat de pan op middelhoog vuur staan en verdeel de bloem over de groenten. Roer het geheel één minuut door elkaar. Voeg de groentebouillon al roerend toe, net zolang tot de soep iets is ingedikt. Dit duurt al met al 2 minuten.
- Roer de kokosmelk, plantaardige melk en edelgistvlokken door de soep en meng alles goed door elkaar.
- Laat de soep op middelhoog vuur voor 10-15 minuten doorkoken. Pureer de soep vervolgens met een staafmixer. Je kunt er voor kiezen om de broccolisoep glad te pureren of om er nog wat grove stukken in te laten – net wat jouw voorkeur heeft. Ik vind het bij deze soep lekker als er nog wat grovere stukken in zitten.
Voor het bereiden van de broccoli croutons:
De croutons geven deze broccolisoep net even die fijne bite die deze soep zo uniek en lekker maakt.
- Verwarm in een wokpan op middelhoog vuur wat olijfolie en voeg de kleine broccoli roosjes toe. Besprenkel de broccoli met wat zout en bak de roosjes tot ze bijna gaar zijn (zo’n 10 minuten).
- Zet het vuur hoog en bak de broccoli roosjes nu voor een paar minuten hard aan, zodat ze aan de buitenkant licht bruin/zwart blakeren . Zet het vuur uit en voeg de broccoli croutons op het laatst toe aan de soep.
Deze broccolisoep is 100% plantaardig, heerlijk romig van smaak (door de kokosmelk en plantaardige melk) en is ontzettend rijk en lekker van smaak.
Bron: Leukegeit
Je kunt ook interesse hebben in: