Verbinding leidt tot vitaliteit
(Psychologie van succes | Albert Sonnevelt) Verbinding leidt tot vitaliteit. Hoe staat het met jouw vitaliteit? Voel jij je energiek, in balans, gelukkig en veerkrachtig? Of kan je energie wel een boost gebruiken? Verbinding is een belangrijke energiebron: verbinding met jezelf, anderen en de wereld om je heen.
Lekt er energie weg of krijg je energie?
Ken je dit? Je hebt een fijn gesprek gehad – gelachen, misschien gehuild. Na afloop voel je je opgeladen. Net als na heerlijk zijn bezig geweest met je favoriete hobby of na het halen van een doel. Of je hebt samen met een groep iets moois neergezet. Dat gaf zo’n gaaf wij-gevoel. Het zijn dingen die je een gelukkig vitaal gevoel geven, waarbij je energie hebt getankt. Dingen waarbij je in verbinding stond met jezelf, anderen of je omgeving.
Het omgekeerde komt ook voor. Iemand klampt je aan en begint uitgebreid te klagen. Na afloop voel je je moe en leeggezogen. Of je hebt de hele dag lopen rennen en vliegen, reagerend op wat er op je af kwam of opgeslorpt door dagelijkse beslommeringen. Aan jezelf ben je niet toegekomen en je vraagt je af ‘Waar doe ik het allemaal voor’. Dit soort situaties doen afbreuk aan je vitaliteit. Er lekt energie weg. Dus als je je vitaler wilt voelen, is het zaak om de energielekken te vermijden en je energiebronnen aan te boren.
Alles staat met elkaar in verbinding
Vitaliteit heeft alles te maken met balans in je leven, lichamelijk en mentaal.
Fysieke energiebronnen: gezonde voeding, bewegen en voldoende rust en herstel.
Mentale energiebronnen: positief denken, ondersteunende relaties en zinvol leven.
Die staan met elkaar in verbinding en beïnvloeden elkaar. Ze hebben allemaal aandacht nodig. Als er energie weglekt op één ervan, is de kans groot dat je minder aandacht schenkt aan een energiebron op een ander vlak en je ook daar aan vitaliteit inboet. Het is een soort domino-effect. Als je het niet naar je zin hebt op je werk of het gevoel hebt dat het niets uitmaakt wat je doet, wordt het lastiger om negatieve gedachten uit te bannen. Dan grijp je misschien sneller naar ongezonde snacks om je frustratie weg te eten. En omdat je je moe voelt, heb je geen puf meer om te gaan sporten of zeg je een afspraak met vrienden af. In bed lig je te piekeren waardoor je slechter slaapt. En doordat je focust op alles wat niet goed gaat, krijg je steeds minder oog voor de leuke dingen in je leven die er ook zijn. Zo kan het zomaar gaan. Logisch dat je je dan steeds minder vitaal voelt.
Drie emmers gevuld houden
Jonathan Fields vergelijkt in zijn boek How to live a good life de ingrediënten voor een vitaal en gelukkig leven met drie emmers:
- Een goed gevulde vitality bucket staat voor optimale zorg voor je lichaam (de fysieke energiebronnen) en geest (positieve mindset). Die twee zijn nauw met elkaar verbonden. ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam.’
- Als je connection bucket vol zit, sta je in verbinding met jezelf, anderen (partners, vrienden, collega’s of iets groters dan wij, zoals God of de natuur) en heb je het gevoel dat je ergens bijhoort.
- Je contribution bucket heeft alles te maken met zinvol leven, leven met een doel, een bijdrage leveren vanuit jouw kracht op een manier die jou het gevoel geeft dat je ertoe doet.
Feit is dat die emmers lekken. Er gebeurt altijd wel iets waardoor er energie weglekt. Je moet ze dus blijven bijvullen. Bovendien staan de emmers met elkaar in verbinding. De leegste emmer trekt het niveau van de andere emmers mee omlaag. En als je er eentje bijvult, raken de andere twee ook automatisch voller.
Fields’ advies: dagelijkse bucket-scan
Check elke ochtend het niveau van je buckets. Welke emmer is het leegst en wat kun je vanaf vandaag anders doen om die bij te vullen? Leven jij en je partner langs elkaar heen, doe iets om die sleur te doorbreken. Heb je door alle drukte een goede vriend al weken niet gesproken, bel hem op. Beweeg je te weinig, pak de fiets in plaats van de auto. Geeft je werk je weinig voldoening, doe dan iets waar je wel blij van wordt. Houd het klein, simpel en haalbaar, zegt hij terecht. Het hoeft allemaal niet groots en meeslepend. Liever niet zelfs. Dat vergroot alleen de kans dat je het uiteindelijk niet doet. Liever elke dag een kleine verandering die je echt doet, herhaalt en die zich ontwikkelt tot een goede gewoonte. Op langere termijn zet je dan enorme vitaliteitsstappen.
Zoek verbinding met je energiebronnen
Constance Grauds, sjamanistisch healing-arts en auteur van het boek Jungle Medicine, zegt min of meer hetzelfde. Volgens haar is gebrek aan verbinding met onze energiebronnen de oorzaak van vermoeidheid en gebrek aan vitaliteit. Waar mensen vooral behoefte aan hebben, is passie, betekenis, doelen, emotionele verbondenheid met jezelf en anderen en spirituele geaardheid. Daar weer verbinding mee maken, brengt je energie weer terug. Ook zij benadrukt dat juist de kleine geluksmomentjes kunnen vitaliseren als je ze met volledige aandacht doet. Zoals je hond of kat aaien, de planten water geven of een paar keer diep ademhalen.
Zinvol leven in verbinding met jezelf
Wat is zinvol leven? In het algemeen kun je zeggen: leven met een doel is en de vrijheid om keuzes te maken die bij jou passen. Leven op een manier die jou een goed gevoel geeft, geeft een enorme energieboost. Daarvoor moet je jezelf goed kennen en stilstaan bij de vraag: doe ik wat ik wil en wil ik wat ik doe? Wat dat doel precies is, heeft te maken met het kunnen benutten van je talenten in lijn met je waarden, met wat jij leuk en belangrijk vindt. Of dat nou tijd besteden aan je hobby is, anderen helpen of dingen leren, of iets organiseren is, als jij doet waar je hart ligt, geeft dat je leven zin.
Ga om meer zicht te krijgen op jouw diepste waarden in gedachten eens terug naar een piekmoment in jouw leven waarop je ultiem geluk hebt ervaren. Beschrijf die situatie heel precies. Wie of wat was daar maakte dat je op dat moment geluk kon ervaren (beelden, sfeer, anderen, geuren, geluiden etc.) Welke dieperliggende waarden kun je in dit geluk ontdekken? In hoeverre leef je die waarden nu? Welk doel zou je kunnen stellen om die waarden meer tot uitdrukking te brengen in je leven?
Je leven een doel geven, maakt je leven zinvoller en geeft richting. Als je weet wat je wilt, ga je daarnaar handelen. Het wordt dan makkelijker om trouw te blijven aan jezelf en nee te zeggen tegen dingen die indruisen tegen je waarden of je van je doel afleiden.
Ook hier geldt weer: leg de lat niet te hoog, zodat doelen makkelijker te bereiken zijn. Niets is zo frustrerend als iets willen en dat doel niet kunnen bereiken.
“Bezieling
Er bestaat een taal die iedereen begrijpt
Dat is de taal van de geestdrift
Dingen die je doet met hart en ziel
Op zoek naar iets wat je wilt
Of waar je in gelooft”
– Paul Coulho
Accepteer jezelf zoals je bent
In verbinding staan met jezelf houdt ook in dat je jezelf accepteert zoals je bent. Met je leuke en minder leuke kanten. Bedenk dat niemand perfect is en focus op de dingen die goed gaan. Als je het moeilijk vindt om jezelf volledig te accepteren, maak dan eens een lijstje van dingen die je belangrijk vindt in anderen. Staan er dingen op die je niet bij jezelf terugziet, werk daar dan aan. Stel doelen. De kans is echter groot dat je veel kwaliteiten die je waardeert in anderen zelf ook bezit. Of vraag eens iemand anders om jouw positieve punten te benoemen. Laat je verrassen. Anderen zien ons vaak op een andere manier dan wijzelf. Accepteer hun complimenten en besef dat je bijzonder bent.
Omring jezelf met positieve mensen
Je hebt anderen gewoon nodig. Om samen te lachen (een geweldige energybooster), troost en hulp te ontvangen en te geven, ervaringen uit te wisselen, verbondenheid te voelen. Praat ook over je doelen en over je angsten. Juist door ze uit te spreken erken je ze en kun je er iets aan doen. Zonder aandacht en liefde voor en van anderen neemt je vitaliteit zienderogen af. We verkommeren.
Hoe snel dit kan gaan, blijkt uit een Brits experiment van een aantal jaar geleden naar de invloed van sociaal isolement. Vrijwilligers bleven een week lang alleen thuis. Internet, radio en tv was toegestaan, maar ze mochten met niemand spreken. Al na een paar dagen voelden een aantal vrijwilligers zich steeds somberder worden. Helaas hebben we bij drukte of stress de neiging om onszelf terug te trekken en juist uit contact te gaan. Maar zo raak je juist de verbinding met deze energiebron kwijt. Het slaat een gat in je connection bucket. Dus wat er ook gebeurt, houd je sociale contacten op peil en koester je vriendschappen. Zit je iets dwars, praat het uit en leg het bij.
Breng je sociale netwerk in kaart
Deze oefening geeft je inzicht in je netwerk. Heb je veel contacten? Geven die contacten jou energie of kosten ze juist energie?
Teken drie cirkels om elkaar heen. Geef jezelf een plek in de cirkels. Teken met groen verschillende mensen die een positieve, energieverhogende rol spelen in jouw leven. Zet ze op de afstand en positie ten opzichte van jou die ze innemen.
Teken met rood mensen met een negatieve, energie verlagende rol in je leven.
Wat valt je op? Welk inzicht krijg je door de hoeveelheid rood en groen? Welk inzicht krijg je door de verschillende posities? Wat zou je graag anders willen? Wat kun je zelf doen om meer in contact te komen met mensen die positiviteit uitstralen?
Bron: Psychologie van succes
Je kunt ook interesse hebben in: