Zonder medicijnen van een verkoudheid afkomen
(Wiki How) Een gewone verkoudheid wordt meestal veroorzaakt door het rhinovirus. Dit virus veroorzaakt meestal infecties aan de bovenste luchtwegen, en kan soms ook longontsteking en infecties aan de onderste luchtwegen veroorzaken. Rhinovirussen komen het meest voor van maart tot en met oktober en hebben een korte incubatietijd van meestal 12 tot 72 uur na blootstelling aan het virus.[1] Natuurlijke middelen tegen verkoudheid zijn gebaseerd op het idee dat je eigen immuunsysteem het meest geschikt is om rhinovirussen te doden. Ook al zijn er geen geneesmiddelen waarmee je een gewone verkoudheid kunt genezen, het doel van een natuurlijke behandeling is om het immuunsysteem met behulp van verschillende natuurlijke middelen zoals kruiden, vitaminen en mineralen te ondersteunen.[2]
Een gewone verkoudheid behandelen
Zorg voor voldoende rust. Neem als dat kan een dag vrij van je werk en zorg dat je wat slaap krijgt. Als je werkt terwijl je ziek bent kan dat ervoor zorgen dat langer ziek bent. Als je thuis blijft om te herstellen, zul je sneller beter worden en je collega’s zullen ook niet het risico lopen dat ze verkouden worden.
- Houd je kinderen ook thuis van school als ze verkouden zijn. Hun docenten en de ouders van alle andere kinderen zullen je dankbaar zijn.
Drink veel vloeistoffen.[3] Dit zouden vloeistoffen moeten zijn als water, vruchtensappen, thee of heldere kippen- of groentebouillon. Kippensoep is een heel goed middel om een gewone verkoudheid mee te behandelen.
- Zorg ervoor dat je veel water drinkt. Dit advies moet je altijd opvolgen, maar is zelfs nog belangrijker wanneer je verkouden bent. Probeer om dagelijks tenminste acht tot tien glazen water met een inhoud van 240 ml te drinken.
- Koffie, alcohol, sappen die veel suiker bevatten en frisdrank zullen je lichaam juist uitdrogen.
- Pepermuntthee en groene thee zitten boordevol goede antioxidanten en helpen om je bijholten vrij te maken. Je kunt honing in je thee doen om een pijnlijke keel te verzachten.
Probeer om te eten, zelfs al heb je waarschijnlijk weinig eetlust. Groenten en fruit zijn altijd goed voor je, vooral als ze vitamine C bevatten zoals broccoli, sinaasappels, aardbeien, spinazie en paprika’s. Soep en maaltijdshakes zijn ook goed, maar hoe meer je binnen kunt houden, hoe beter dat is.
Stel vast of je naar de huisarts moet. Meestal is het niet nodig om je door een arts te laten onderzoeken. Als jij of je kind echter één of meer van de volgende symptomen heeft, bel dan je arts:[4]
- Koorts met een temperatuur hoger dan 40 °C. Als je kind jonger is dan 6 maanden en koorts heeft, bel dan je huisarts. Voor kinderen van alle leeftijden geldt dat je je huisarts moet bellen als de koorts 40 °C of hoger is.
- Als de symptomen langer dan 10 dagen aanhouden.
- Als de symptomen hevig zijn of als je last hebt van ongewone symptomen, zoals hevige hoofdpijn, misselijkheid of overgeven, of moeite met ademen.
Stel vast of je naar de huisarts moet. Meestal is het niet nodig om je door een arts te laten onderzoeken. Als jij of je kind echter één of meer van de volgende symptomen heeft, bel dan je arts:[4]
- Koorts met een temperatuur hoger dan 40 °C. Als je kind jonger is dan 6 maanden en koorts heeft, bel dan je huisarts. Voor kinderen van alle leeftijden geldt dat je je huisarts moet bellen als de koorts 40 °C of hoger is.
- Als de symptomen langer dan 10 dagen aanhouden.
- Als de symptomen hevig zijn of als je last hebt van ongewone symptomen, zoals hevige hoofdpijn, misselijkheid of overgeven, of moeite met ademen.
Specifieke symptomen van een verkoudheid behandelen
Behandel afzonderlijke symptomen. Sommige symptomen van een verkoudheid moeten afzonderlijk aangepakt en behandeld worden. Natuurlijke middelen zullen over het algemeen helpen, maar er zijn andere dingen die je kunt doen om afzonderlijke symptomen te verzachten. Symptomen van een gewone verkoudheid zijn onder andere:[5]
- Een droge of geïrriteerde neus is vaak het eerste symptoom.
- Een pijnlijke of geïrriteerde, jeukende keel is vaak ook het eerste symptoom.
- Snot, een verstopte neus en niezen. Meestal wordt dit 2 tot 3 dagen na het optreden van de eerste symptomen erger. Het snot is doorgaans helder en waterig. Het kan dikker worden en een groenachtige of gele kleur krijgen.
- Hoofdpijn of pijn in het lichaam
- Waterige ogen
- Druk op het gezicht en de oren veroorzaakt door verstopte bijholten
- Niets meer kunnen ruiken of proeven
- Hoesten en/of heesheid
- Je kunt last krijgen van lichte koorts. Meestal gebeurt dit bij baby’s, peuters en kleuter
- Als je bang bent voor een streptokokkenkeel, weet dan dat hoesten erop wijst dat je hier geen last van hebt
Behandel andere ziekten die de symptomen van je verkoudheid zouden kunnen verergeren. Een gewone verkoudheid kan erger worden door een oorinfectie (otitis media), sinusitis (ontstoken bijholten), chronische bronchitis (ontsteking in de longen, evenals verstopping en hoesten) en astmasymptomen die verergeren.[6] Als je meerdere ziekten tegelijk hebt, dan kun je wellicht het beste naar een arts gaan om de juiste behandeling te krijgen.
Kruiden gebruiken om een verkoudheid te bestrijden
Neem echinacea wanneer de eerste symptomen zich voordoen. Echinaceathee kun je het beste in een vroeg stadium van je verkoudheid drinken om enkele van de vroege verkoudheidssymptomen aan te pakken. Het is bewezen dat echinacea de symptomen van een verkoudheid kan verminderen en ervoor kan zorgen dat een verkoudheid minder lang duurt.[7][8]
- Echinacea heeft zelden bijwerkingen, maar in zeldzame gevallen krijgen mensen een allergische reactie, zoals misselijkheid en hoofdpijn.
Neem knoflook op in je voedingspatroon. Knoflook heeft antibacteriële en antivirale eigenschappen en het wordt al duizenden jaren gebruikt om een verkoudheid minder erg te maken door het immuunsysteem te versterken.[9] Neem knoflook als voedingssupplement (volgens de instructies op de verpakking) en gebruik knoflook in alle maaltijden die je klaarmaakt.
- Een gemakkelijke manier om knoflook te eten wanneer je verkouden bent is om een of twee teentjes in je kippensoep te doen.
Eet gember. Gember is een kruid dat je lichaam opwarmt, en gemberthee is veilig om te drinken voor zwangere vrouwen en kinderen. Gember heeft tevens antivirale eigenschappen die kunnen helpen om je verkoudheid minder erg te maken.[11]
Goed eten om je verkoudheid te behandelen
Zorg voor een uitgebalanceerd voedingspatroon. Je kunt het beste hoogwaardige proteïnen als vis en gevogelte zonder vel eten, evenals complexe koolhydraten. Dit zijn enkele voorbeelden van de beste voedingsmiddelen die je kunt eten:[12]
- Eet een omelet met paddenstoelen als ontbijt. Eieren bevatten zink, wat je immuunsysteem kan helpen versterken. Ze bevatten ook proteïnen, die voor de meeste mensen licht verteerbaar zijn. Paddenstoelen bevatten glucanen die het immuunsysteem kunnen versterken. Door een snufje cayennepeper toe te voegen kan het slijm losgemaakt worden en gemakkelijker door je bijholten vloeien.
- Eet yoghurt als snack of als lunch. De actieve culturen kunnen je darmbacteriën sterker maken en versterken tegelijkertijd je immuunsysteem.
- Eet voedingsmiddelen die veel vitamine C en antioxidanten bevatten. Voorbeelden hiervan zijn rode paprika’s, sinaasappels, bessen en groene bladgroenten. Je kunt ook voedingsmiddelen eten die veel bètacaroteen en vitamine A bevatten, zoals wortels, pompoenen en zoete aardappels.
- Eet kippensoep. Eet een licht verteerbare maaltijd met bruine rijst en enkele groenten.
Voeg vitaminen en mineralen toe aan je voedingspatroon. Als je niet alle essentiële vitaminen en mineralen kunt halen uit de voedingsmiddelen die je eet, dan moet je wellicht je voedingspatroon aanvullen met andere voedingsmiddelen. De volgende vitaminen en mineralen worden aangeraden om je immuunsysteem te helpen versterken:[15]
- Vitamine A. Donkergroene bladgroenten, wortels, vis en tropische vruchten bevatten allemaal vitamine A.
- B-vitaminen. Vooral van riboflavine en vitamine B6 is bewezen dat ze het immuunsysteem versterken. Donkergroene bladgroenten zijn goede bronnen van B-vitaminen.
- Vitamine E is een antioxidant — avocado’s zijn een goede bron van vitamine E.
- Vitamine C wordt al lang gezien als een belangrijke vitamine om verkoudheid te bestrijden, ook al zijn de bewijzen enigszins tegenstrijdig. Het kan zijn dat vitamine C het beste werkt in combinatie met een algeheel gezond voedingspatroon, dus probeer voedingsmiddelen te eten die vitamine C bevatten. Citrusvruchten en het sap ervan zijn goede bronnen, evenals tropische vruchten (papaja, ananas).
- Zink is essentieel om je immuunsysteem zijn werk te laten doen, maar neem er niet te veel van (15 tot 25 mg per dag) en gebruik geen neussprays die zink bevatten. Neussprays kunnen ervoor zorgen dat je je reukzin verliest.
- Seleen is een belangrijk mineraal. Sommige mensen hebben een seleentekort omdat de grond in vele delen van de wereld te weinig seleen bevat (seleen wordt opgenomen door planten en planten die groeien in grond die weinig seleen bevat zullen geen seleen bevatten). Neem niet meer dan 100 µg seleen per dag.
Een neusspray maken
- Als je de neusspray gaat gebruiken om een baby of klein kind met een verstopte neus te behandelen, dan heb je ook een zachte rubberen ballonspuit nodig om het snot voorzichtig en efficiënt te kunnen verwijderen.
- Je kunt zeezout of tafelzout gebruiken, maar als je allergisch bent voor jodium (of je niet weet of je hier allergisch voor bent), dan kun je niet-gejodeerd zout gebruiken zoals pekelzout of grof zeezout. Op het etiket kun je lezen of er jodium aan het zout is toegevoegd.
- Je kunt tevens een zoutoplossing proberen met een grotere concentratie zout dan je lichaam bevat (hypertoon). Om dit te doen voeg je ½ theelepel zout toe in plaats van ¼ theelepel zout. Dit kan helpen als het om een erge verstopping gaat met een hoop snot, en je aanzienlijke problemen hebt met ademen of het vrijmaken van je neus. Gebruik geen hypertone oplossing voor baby’s of kleine kinderen jonger dan vijf jaar.
Dien de neusspray bij baby’s en kleine kinderen toe met een rubberen ballonspuit. Bij baby’s en kleine kinderen houd je het uiteinde van de spuit boven een neusgat (voorkom dat je de binnenkant van het neusgat aanraakt, als dat mogelijk is), knijp je een of twee keer lichtjes in de spuit en wacht je vervolgens 2 tot 3 minuten. Kantel het hoofd van de baby daarna lichtjes achterover en gebruik de zachte rubberen ballonspuit om het snot voorzichtig uit de neus te verwijderen.[16]
- Knijp niet te veel in de ballonspuit.
- Zuig de oplossing voorzichtig uit de neus door in de ballonspuit te knijpen, het uiteinde een stukje in het neusgat te steken en het bolvormige gedeelte vervolgens los te laten.
- Voorkom zoveel mogelijk dat je de binnenkant van het neusgat aanraakt. Dit kan echter moeilijk zijn met een bewegende, onrustige baby. Veeg de ballonspuit af aan een zakdoekje en gooi het zakdoekje weg. Gebruik voor beide neusgaten een schoon zakdoekje. Je probeert de kans op een besmetting namelijk te verkleinen, evenals het risico op het verspreiden van een infectie. Was je handen voor en na elke behandeling.[17][18]
- Herhaal dit twee of drie keer per dag. Als je baby te veel beweegt, maak je dan geen zorgen en probeer het later nog eens. Vergeet niet om erg voorzichtig te werk te gaan.[19] Bij oudere kinderen kun je het proces vier of vijf keer per dag herhalen.
Waarschuwingen
- Ga naar een arts als je symptomen erger worden of als je er na zeven dagen nog last van hebt.
- Tea tree olie is giftig en mag niet doorgeslikt worden. Als je het als mondspoelmiddel gebruikt, gebruik dan slechts 1 druppel en slik het niet door. Spoel je mond na afloop met schoon water.
Bronnen
- ↑ http://emedicine.medscape.com/article/227820-overview
- ↑ http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/commoncold.html
- ↑ http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/in-depth/health-tip/art-20048631
- ↑ http://www.cdc.gov/features/rhinoviruses/
- ↑ http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/basics/complications/con-20019062
- ↑ http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/basics/complications/con-20019062
- ↑ http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/natural/981.html
- ↑ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17597571
- ↑ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22280901
Bron: Wiki How
Je kunt ook interesse hebben in: