DiverseLifestyleWonen

Geld besparen op boodschappen – 6 slimme bespaartips

(Leukegeit | Daphne) Het bedrag wat je maandelijks reserveert voor boodschappen, kan behoorlijk oplopen. Helemaal als je het niet zo nauwkeurig bijhoudt. Vandaag hebben we 6 slimme tips om geld te besparen op je boodschappen!

1. Boodschappen plannen

Door van tevoren te bedenken wat je wil gaan kopen, kun je veel gerichter boodschappen doen. Wanneer zaterdag je vaste dag is om boodschappen te gaan doen, kun je dan alvast bedenken wat je die week wil gaan eten. Zo is het fijn om een weekplanning te maken van je maaltijden.

Zet de ingrediënten voor de recepten op een boodschappenlijst en kijk welke basisproducten je nodig hebt – dingen als brood, beleg, koffie en schoonmaakmiddelen. Op deze manier voorkom je dat je na een lange werkdag dwalend door de supermarkt loopt en allerlei onnodige producten koopt.

2. Op een budget leven

Je boodschappen plannen scheelt al een hoop onnodige uitgaven, maar je kunt nog iets doen om jezelf te beperken in het kopen van onnodige producten. Spreek een vast bedrag af met jezelf, je partner of je huishouden en pin dit iedere week. Dit bedrag mag je uitgeven aan boodschappen, niet meer, niet minder.

Zo hou je goed overzicht op je uitgaven en voorkom je dat je klakkeloos aan het pinnen bent. Misschien een beetje streng, maar het werkt echt.

3. Koopjesjager

Producten in de aanbieding kopen is natuurlijk een goede manier om op te besparen. Let er wel op dat je daardoor geen onnodige producten koopt. Producten die (nog) niet op zijn, maar wel voor een goede aanbiedingsprijs te koop zijn, raad ik aan wel te kopen. Denk aan wasmiddel, schoonmaakproducten of houdbare producten die je veel gebruikt (olijfolie, ingeblikte groenten, etc.).

Wanneer je meer tijd hebt kun je online de aanbiedingen van de supermarkten met elkaar vergelijken en de beste aanbiedingen halen. Heb je minder tijd? Bekijk dan de aanbiedingen en kies de supermarkt met de meeste aanbiedingen die voor jou interessant zijn.

4. A- of huismerk?

Over het algemeen gezien worden A-merken van betere kwaliteit geschat dan huismerken. Toch is dat niet altijd waar. Er gaan verhalen rond over of bijvoorbeeld A-merk pasta uit dezelfde fabriek komt als pasta van het huismerk. Dit antwoord moet ik je helaas schuldig blijven.

Toch kun je zelf goed inschatten of een product van verschillende prijsklassen evengoed zijn. Natuurlijk door simpelweg beide producten te proeven, maar de ingrediëntenlijst kan je ook een handje helpen. Als deze overeenkomen en (indien aangegeven) ook het land van herkomst gelijk is, dan kun je er vanuit gaan dat het product ongeveer dezelfde kwaliteit heeft. Dit werkt helemaal goed voor voor houdbare producten.

5. Zelf maken – veel goedkoper

Hoe verleidelijk kant-en-klaar maaltijden of producten ook zijn, probeer dit zo min mogelijk te kopen. Zeker als je geld wilt besparen op de boodschappen. Veel pakjes en zakjes zijn duurder dan wanneer je het zelf maakt en meestal ook nog eens een stuk gezonder.

Maak desnoods eens een ruime hoeveelheid van een simpel gerecht (bijvoorbeeld een pasta) en doe dit in bakjes in de vriezer. Zo heb je je eigen kant-en-klaar-maaltijd, zonder dat je daar veel geld voor hebt uitgegeven.

6. On the go snacks

Ben je veel onderweg? Hou daar dan rekening mee bij het boodschappen doen. Door genoeg producten en snacks te kopen die je goed mee kunt nemen, voorkom je dat je onnodig veel geld uitgeeft bij tankstations of op het station. Verpakte koekjes en repen zijn altijd duurder dan ze te kopen in een grootverpakking, maar altijd nog een stuk goedkoper dan op het station.

Bron: Leukegeit


Je kunt ook interesse hebben in:

Preppen voor een noodsituatie: wat is het + praktische tips

Zestien dingen die je kan invriezen om geld en tijd te besparen