LifestyleZelfverwerkelijking

12 kleine gewoontes die je leven steeds leuker maken

(soChicken | Jelle Hermus) Met kleine veranderingen krijg je veel voor elkaar. Op zoek naar inspiratie? Hier vind je 12 kleine gewoontes die je leven steeds leuker (kunnen) maken.

 

“We first make our habits,
and then our habits make us.”

John Dryden

1. Sta iets eerder op

Als je nou nét iets meer tijd zou hebben iedere dag – waar zou je die tijd dan voor gebruiken? Misschien zou je wat yoga of krachttraining doen. Wellicht zou mediteren, in je dagboek schrijven of even de tijd nemen om een gezonde maaltijd te bereiden.

Een kwartiertje extra geeft je een heleboel mogelijkheden om je leven steeds leuker te maken. En je kunt zo’n kwartiertje tevoorschijn toveren door eerder op te staan. Je verplaatst daarmee je slaapschema en ruilt avondtijd in voor ochtendtijd.

In de avond ben je moe en heb je misschien geen zin meer om nuttige dingen te doen. In de ochtend ben je uitgerust en kun je tijd maken om je dag bewust te beginnen. Veel fijner dan gehaast door je ochtend hollen.

2. Houd je aandacht op één ding tegelijk

Stop met het fragmenteren van je aandacht, en doe steeds één ding tegelijk met volledige aandacht. Dat betekent dat je afleidingen uitschakelt. Maar ook dat je zelf stopt met rondspringen van taak naar taak.

Wanneer je iets met volledige aandacht doet ben je productiever, rustiger, effectiever en gelukkiger. En het kost je ook nog eens veel minder energie.

3. Beperk nutteloze schermtijd

Hoe vaak hang je rond op je smartphone zonder dat je een specifiek doel probeert te bereiken? En dan heb ik het nog niet eens over de momenten dat je zin hebt in wat entertainment. Nee, de momenten waarop je je Facebook of Instagram feeds zit te verversen omdat je je verveelt, terwijl er niets nieuws verschijnt. Waarop je apps opent die je al hebt gecheckt – uit gewoonte.

Wees je bewust van dit soort ‘dode’ smartphone momenten. Als je merkt dat je niets aan het doen bent – gun jezelf dan de luxe om écht niets te doen.

Zet dat scherm uit en kom even naar het moment. Observeer de wereld om je heen en pak een momentje mindfulness. Een paar keer per dag écht mindful zijn doet wonderen voor je gemoedstoestand.

4. Lees meer boeken die je leven verrijken

Een goed boek kan je leven voor altijd verbeteren. Boeken kunnen je helpen nieuwe ideeën te ontwikkelen, nieuwe vaardigheden aan te leren, beter om te gaan met problemen, op een andere manier naar je leven te kijken en simpelweg een betere versie van jezelf te worden.

Als je elke dag de tijd neemt om een halfuurtje te lezen, dan kun je elke week met gemak een boek lezen dat je vooruit helpt richting je dromen en doelen. Best tof als je erover nadenkt.

Vraag je eens af: tegen welke problemen loop ik altijd aan? Waarschijnlijk zijn er boeken over geschreven die je nu kunt bestellen of kunt lenen bij de bieb.

5. Verkwansel minder tijd aan nutteloze bezigheden

We doen allemaal nutteloze dingen. Als in: dingen die onze levenskwaliteit niet verhogen, maar die we toch doen. Zoals het opgeruimd houden van een volle schuur vol met spullen die je nooit gebruikt. Of het beantwoorden van mailtjes die je zou kunnen voorkomen met iets meer informatie op je website. Of het oprapen, verzamelen en recyclen van ongewenste post die je kunt weren met een nee/nee sticker.

Of naar een verjaardag gaan waar je al een week tegenop ziet. Feestjes zijn bedoeld om leuk te zijn. Als je het niet leuk vindt – waarom ga je dan?

Daag jezelf uit om niet op de automatische piloot te leven en jezelf regelmatig af te vragen: waarom doe ik dit? Kun je geen logische reden bedenken? Vraag je dan af hoe je deze bezigheid uit je leven kunt gooien.

Hoe minder overbodige dingen je doet, des te meer tijd en energie je overhoudt voor de dingen die je wél blij maken. Logisch.

6. Investeer in een blij lijf

Zonder lijf geen leven. Als je lijf goed werkt dan wordt je levenskwaliteit niet belemmerd door je gezondheid. En dat is echt de moeite waard.

Eet meer groente en fruit, eet minder troep, beweeg voldoende en mediteer regelmatig. Maak je lijf blij. Simpel.

7. Durf buiten je comfort-zone te komen

Je groeit het snelst buiten je comfort-zone. Dus durf jezelf uit te dagen. Doe dingen die je een beetje eng vindt, en vergroot je comfort-zone zo stap voor stap.

Je hoeft niet ineens in het diepe te springen als je dat niet ziet zitten. Je kunt kleine stappen zetten en zo steeds iets verder groeien.

Hoe groter je comfort-zone wordt, des te vrijer je bent. En die vrijheid maakt alles makkelijker en leuker. Het maakt je wereld groter.

Ik ken mensen die niet met de metro of de trein durven te reizen. Of niet met de auto de snelweg op durven. Dit soort angsten maken het leven onnodig beperkt. Daag jezelf uit in kleine stappen. Want echt – het leven is best leuk buiten je comfort-zone.

8. Schrijf je doelen op

Wat wil je bereiken? Door regelmatig op papier te zetten wat je doelen zijn, houd je je brein gefocust. Zo maak je het makkelijker om op koers te blijven. Hierdoor zul je je doelen sneller bereiken met minder moeite.

Het is heel simpel. Als je een doel hebt dat je graag wilt bereiken (en zulke doelen hebben we allemaal) – schrijf ze dan dagelijks op. Bijvoorbeeld in je dagboek.

Deze simpele daad helpt je sneller vooruit dan je zou verwachten. Omdat je ’s avonds op de bank zit, en ineens denkt: goh, als ik dat doel wil bereiken kan ik misschien even die ene taak uitvoeren nu!

9. Werk slimmer, niet harder

Hard werk is waardevol. Maar enkel als je het gebruikt als middel, niet als doel op zichzelf.

Het heeft bijvoorbeeld weinig zin om héél hard te werken om de was met de hand te doen als je een wasmachine hebt.

Je kunt altijd hard werken. Maar als je iets voor elkaar wilt krijgen, dan is het vooral belangrijk om slim te werken. Om strategisch te denken, vooruit te kijken en te zoeken naar de plekken waarmee je met de minste moeite de meeste resultaten boekt.

Als je die plekken eenmaal hebt geïdentificeerd, pas dán loont het echt om hard te werken. Omdat je weet dat je werkt aan de juiste taken.

10. Koester de relaties die veel voor je betekenen

Waarom? Omdat onderzoek na onderzoek aantoont dat het uiteindelijk de relaties in ons leven zijn die bepalen hoe gelukkig we zijn.

En hoe ouder je wordt, hoe belangrijker je relaties worden. Omdat je steeds sterker gaat beseffen dat succes, populariteit, rijkdom en status niets betekenen als je geen betekenisvolle relaties hebt.

Relaties kunnen ingewikkeld, rommelig en moeilijk zijn. Maar zo is het leven: alles wat de moeite waard is kost moeite.

Dus kijk niet de andere kant op als het moeilijk wordt. Omarm de uitdaging om jezelf te ontwikkelen tot een liefdevol mens vol compassie. Een uitdagende reis die je kan vervullen met voldoening en omringen met liefde.

11. Ervaar het moment

Een geweldig leven is opgebouwd uit geweldige momenten. En geweldige momenten zijn eenvoudig. Dat zijn niet enkel de momenten waarop je het glas heft op grote successen. Nee – het zijn ook de simpele momenten waarop je op de bank zit en het nu ervaart.

Een vogel in de tuin, zacht geruis van de straat, de CV ketel die zoemt, de koelkast die aanslaat. Zonnestralen op de muur, stofdeeltjes in de lucht. De druk van de kussens op je rug, het kleed onder je voeten. Je sokken, je broek, je schouders die gespannen zijn.

Door mindful te zijn creëer je een geweldig moment. Zo’n moment is een bouwsteen van een leuker leven. En hoe vaker je zulke momenten kunt ervaren, des te fijner je leven zal voelen.

12. Schrijf in je dagboek

Ja. Schrijf op wat er speelt in je leven, waar je aan denkt. Wat je zorgen zijn. Zet je gedachten op een rijtje, haal ze uit je hoofd.

En dan – heel belangrijk – noteer waar je dankbaar voor bent.

Gewoon, een paar dingen waar je vandaag blij van werd. Een lekker ontbijt, je familie, de dingen die goed gingen op je werk, een gesprek met een vriendin, fijne muziek of je vaatwasser.

Er is zoveel om dankbaar voor te zijn. Hoe sterker je je hier op dagelijkse basis bewust van wordt, des te blijer je je zult voelen.

Door dit dagelijks op te schrijven train je je brein om een dankbaarheidsradar te ontwikkelen die constant de omgeving scant naar zaken om dankbaar voor te zijn. En dat is best een fijne radar om te hebben.

Bron: soChicken Foto: Daniel Jensen


 Je zou ook interesse kunnen hebben in:

What happens to your brain when you practice mindfulness

5 verrassende tips voor meer mindfulness

Translate »