Dramatische afname aantal orang-oetans op Borneo
(Global Heart | Esther Haasnoot) Hoewel er al veel gedaan wordt om het voortbestaan van de orang-oetan veilig te stellen, komen onderzoekers met slecht nieuws. Zo blijkt uit recente telling dat tussen 1999 en 2015 het totale aantal orang-oetans op Borneo met meer dan 100.000 dieren is afgenomen.
Borneo is een eiland in Zuidoost-Azie en heeft een oppervlakte van c.a. 744.108 km². Ooit was heel Borneo bedekt met tropisch regenwoud. De rust en stilte van het leven in het regenwoud van Borneo is onderbroken voornamelijk vanwege de komst van palmolieplantages.
De orang-oetans leven in een erbarmelijke situatie
Borneose orang-oetans konden ooit goed gedijen in de weelderige, groene regenwouden van Indonesië, maar in de afgelopen 50 jaar zijn ze uit hun habitat gedrongen en vermoord.
Alleen al de laatste 16 jaar zijn 100.000 Borneose orang-oetans verloren gegaan. Alle drie soorten – Bornean, Sumatra en de Tapanuli, bevinden zich nu op de lijst met kritisch bedreigde diersoorten.
Het leefgebied van de orang-oetan in de loop der jaren vooral sterk afgenomen door een combinatie van houtkap, bosbranden en de aanleg van palmolieplantages. Omdat de Borneose orang-oetans 90 procent van hun tijd in bomen doorbrengen zijn ze bijzonder vatbaar voor ontbossing. Daarnaast vallen ook slachtoffers door jacht en stroperij.
Het aantal van deze primaten is zo sterk gedaald dat milieugroepen vrezen dat ze binnen een decennium zullen uitsterven.
“Als we op de lange termijn orang-oetans willen redden moeten we hun huis redden – het regenwoud.”
– John Sauven, Executive Director van Greenpeace UK
Naar aanleiding van Wereldmilieudag (5 juni) plaatste International Animal Rescue een filmpje van een orang-oetang waarbij de desastreuze gevolgen van ontbossing duidelijk worden.
Met de beelden, die in 2013 zijn gemaakt en onlangs naar buiten zijn gebracht, wil deze organisatie aandacht vragen voor de gevolgen van ontbossing. In de video is te zien hoe de orang-oetan naar een bulldozer uithaalt omdat die zijn leefomgeving vernietigt.
Dierenrechtenorganisatie International Animal Rescue kon na het filmen de aap vangen en redden uit het bos.
Bron: Global Heart
Je kunt ook interesse hebben in: