DuurzaamMilieuTechnologieWonen

Eindhoven krijgt als eerste stad ter wereld bewoonbare huizen die zijn gemaakt met een 3D-printer

(Global Heart | Esther Haasnoot) Onlangs was de presentatie van 3D-geprinte woningen die de komende jaren in Eindhoven gebouwd gaan worden. Het was meteen wereldnieuws, want Eindhoven maakt zich klaar om als éérste stad ter wereld duurzame, comfortabele, betaalbare én bewoonbare huizen te maken door middel van een 3D-printer én die ook nog eens voldoen aan alle bouwvoorschriften.

Project Milestone: huizen die eruit zien als zwerfkeien

Deze toekomstige woningen zijn ontworpen door het Eindhovense architectenbureau Houben/Van Mierlo. Voor dit project hebben zij zich laten inspireren door zwerfkeien in een groen landschap. Deze onalledaagse steenvormige huizen zien er best wel een beetje apart uit en doen al gauw denken aan woningen uit het stenen tijdperk. Hoewel de huizen aan de buitenkant opvallende ronde vormen hebben zijn de muren aan de binnenkant kaarsrecht zodat het wel mogelijk is om gewoon je kast, tafel of bank tegen een muur aan te zetten.

Het is overigens niet de eerste keer dat een huis uit de 3D-printer rolt. Ook in Milaan, Moskou en Texas zijn voorbeelden van 3D-geprinte woningen te vinden, maar geen daarvan is geschikt voor mensen om in te leven. Eindhoven heeft de primeur door als eerste stad ter wereld bewoonbare huizen te bouwen die gemaakt zijn met een 3D-printer, en die voldoen aan alle bouwvoorschriften én aan de eisen van bewoners wat betreft indeling, comfort, kwaliteit, en betaalbaarheid .

In Eindhoven zijn de 3d-geprinte woningen binnen een jaar mogelijk

Om dit te kunnen realiseren werken vier bedrijvenpartijen samen met de Technische Universiteit van Eindhoven en de gemeente Eindhoven.

Het eerste huis wordt gelijkvloers gebouwd en zal medio 2019 opgeleverd worden. In totaal worden er vijf betonnen bouwwerken neergezet in een groen park in de wijk Meerhoven in Eindhoven. De woningen worden na elkaar gerealiseerd om te kunnen profiteren van innovatie en techniekverbetering.

Al zit er een enorme vooruitgang in deze technologie, het is nog niet zover dat in de toekomst alleen nog woningen door 3D-printers worden gemaakt. Het zal nog wel even duren voordat het moment aanbreekt dat een aannemer alleen nog maar robots en printers het bouwterrein opstuurt. Het zal veel eerder gaan om een combinatie van verschillende technieken en traditionele bouwmethodes. Al is zeker niet uitgesloten dat in de nabije toekomst hele woonwijken met 3D-printers worden gebouwd.

Bouwen met een 3D-printer kan vele voordelen opleveren. Zo kan een 3D-printer nauwkeurig inschatten hoeveel materiaal er nodig is om een huis te bouwen, waardoor er minder restafval ontstaat. In de traditionele bouwmethode zijn complexere vormen soms onmogelijk of veel te duur in vergelijking met gewoon een rechttoe rechtaan woning. Voor de 3D-printer maakt het niet uit of er nu rechte of schuine muren moeten worden geprint. Met de 3D-printer kun je maatwerk leveren.

“Als de computer heeft berekend dat het kan, kan de printer het maken.” Aldus Theo Salet hoogleraar Technische Universiteit van Eindhoven

De 3D-printer verspilt bijna niets en de meest complexe vormen kunnen worden geprint. Met een zeer grote 3D-printer kun je binnen 24 uur een huis bouwen tevens er sprake is van minder bouwafval waardoor het mogelijk is een woning sneller en goedkoper aan te bieden. Dit kan interessant zijn voor mensen met een laag inkomen of in situaties waarbij snel huisvesting nodig is.

Met de 3D-printer kan dus niet alleen sneller gebouwd worden, maar ook goedkoper en duurzamer. Het Nederlandse team achter de innovatie hoopt dat deze techniek de bouwsector radicaal zal veranderen met veel energie-efficiëntere, milieuvriendelijke huizen.

Bron: Global Heart


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

Zaadjes van hoop: Farming Hope’s oplossing voor dakloosheid in San Francisco

Zeewier als alternatief voor plastic verpakkingsmaterialen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *