Ben je te hard voor jezelf? Ontdek 4 inzichten voor meer zelfliefde
(soChicken | Jelle Hermus) Alsof je nooit iets goed kunt doen – zo voelt het als je te hard voor jezelf bent. Veel mensen worstelen hiermee, misschien jij ook wel. Zo word je minder hard voor jezelf.
“Self-love has very little to do with
how you feel about your outer self.
It’s about accepting all of yourself.”
Tyra Banks
Te hard voor jezelf zijn
Hoe ziet dat eruit, te hard voor jezelf zijn? Nou – dan heb je net een avond doorgewerkt om dat rapport op tijd af te krijgen. En je hebt goed werk geleverd, en je was binnen de deadline. En alles is prima.
Maar in je hoofd knaagt een stemmetje. En dat stemmetje zegt: ”Je hebt waardeloos werk geleverd, dat had veel beter gekund. Dat komt omdat jij niet goed genoeg bent. Precies – voel je maar slecht. Misschien is het tijd voor wat chocolade om dit gevoel een beetje weg te drukken.”
Je geeft jezelf keer op keer een mentale klap in het gezicht. Alsof je nooit iets goed kunt doen. Als je niet goed genoeg bent. Het maakt je perfectionistisch, faalangstig en in het algemeen gespannen en gestrest.
Als je dit soort gedachten herkent, ben je waarschijnlijk te hard voor jezelf. Het is herkenbaar en niets bijzonders. Maar erg blij word je er niet van.
Dus laten we eens langs een paar inzichten lopen die je kunnen helpen minder hard te zijn voor jezelf.
1. Je bent harder voor jezelf dan voor anderen
Het is grappig als je er eens beter naar kijkt: je bent veel kritischer naar jezelf dan naar anderen.
Logisch misschien – want jij weet precies wat er allemaal gaande is in jouw hoofd. Jij weet van je uitstelgedrag. Jij weet dat je soms geen idee hebt waar je mee bezig bent. En jij weet dat je vanbinnen helemaal niet zo ‘georganiseerd en succesvol’ bent als je er vanbuiten uitziet.
Maar hier komt de grap: dat geldt voor ons allemaal.
Hoewel we aan de buitenkant allemaal heel verschillend uitzien, lijken we vanbinnen ontzettend veel op elkaar:
- Anderen voelen zich ook onzeker.
- Anderen doen net als jij soms ‘ook maar wat’.
- Anderen vinden zichzelf ook ‘niet goed genoeg’.
En toch ben je tegen die mensen niet zo gemeen als je tegen jezelf bent. En dat is maar goed ook, want het zou er niet gezelliger op worden.
Waarom zou je meten met twee maten? Wees minder hard voor jezelf, net zoals je minder hard bent voor anderen.
2. Je verwacht het onmogelijke
Je bent geen robot. Je bent een mens. En als mens heb je te maken met allerlei ingewikkelde dingen:
- Je hebt een lichaam dat soms beter werkt dan andere keren.
- Je hebt emoties die soms alle kanten op gaan.
- Je hebt humeuren die komen en gaan.
- Je hebt intuïtie die je soms een kant op trekt die totaal onpraktisch is.
- Je bent verweven in een complex web van sociale relaties.
En al die dingen in balans houden is veel werk. Mens zijn gaat niet vanzelf. En daarom kan het voorkomen dat je soms een beetje uit balans raakt. Dan ben je bijvoorbeeld een beetje moe, een beetje minder vrolijk of heb je gewoon geen zin om te doen wat je ‘moet doen’.
En dat is oké – want je bent geen robot. Je bent een mens. En misschien ben je als mens soms iets minder efficiënt, maar je hebt ook een heleboel andere eigenschappen die heel mooi zijn. Zoals liefde kunnen voelen enzo. Goed spul.
Toch verwachten we vaak van onszelf dat we als robots door het leven gaan. Alle vakjes afvinken, elke minuut benutten, de hoogste prestaties behalen en ondertussen volledig in balans blijven.
Dat is onrealistisch, en daardoor lukt het vaak niet. En dat is dus geen reden om hard voor jezelf te zijn. Je bent gewoon een mens. Lekker imperfect, een tikkie inefficiënt, onvoorspelbaar, bewegelijk en steeds een beetje anders. Precies zoals het hoort te zijn.
Weet je – robots, daar krijgen we er de komende decennia genoeg van. Die rollen straks gewoon van de lopende band. Wees nou maar blij met je menselijkheid. Omarm het – en laat robotdingen door robots doen.
3. Je bent veel normaler dan je denkt
Mensen die hard voor zichzelf zijn hebben het idee dat ze unieke bloempjes zijn. Dat zij de enigen zijn die twijfelen, falen, onzeker zijn, awkward overkomen en soms geen idee hebben waar dit hele leven om draait.
En laat me nogmaals gerust stellen: je bent veel normaler dan je denkt.
Denk je dat alle andere mensen precies weten hoe het zit? Denk je dat iedereen de perfecte formule heeft uitgevonden, en jij de enige bent die achterblijft?
Nee. We doen allemaal maar wat. Zo goed als we kunnen, maar toch – we doen maar wat.
Niemand kan met zekerheid zeggen waar het leven om draait. Waarom we hier zijn en wat ons te doen staat. We hebben een hoop ideeën, en je kunt dit leven gebruiken om een paar van die ideeën uit te proberen. Maar dat is het.
Sommigen zijn iets verder gegroeid dan anderen, en jij kunt ook verder groeien. Maar persoonlijke groei vindt niet plaats als je hard voor jezelf bent. Dat komt pas echt op gang wanneer je zelfcompassie, zelfliefde en zelfacceptatie cultiveert.
Als je stopt met wegrennen voor wie je bent, en dat wat er is volledig durft te omarmen.
Dus voel je niet slecht. We zijn allemaal hard voor onszelf van tijd tot tijd. En we kunnen allemaal leren om liever voor onszelf te zijn. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en jij bent waarschijnlijk net zo normaal als de rest.
4. Je mag zijn zoals je bent
Ja. Er hoeft niets te veranderen. En als ik één ding zou mogen noemen dat kán veranderen is de houding richting jezelf. Meer niet.
Je bent goed zoals je bent. Er is geen reden om zo hard te zijn voor jezelf.
Een beetje zelfacceptatie helpt je minder hard voor jezelf te zijn. Zo ontwikkel je meer zelfvertrouwen en ontstaat er meer ruimte om lief te zijn voor jezelf.
Bron: soChicken
Je kunt ook interesse hebben in: