Vrolijkheid APK – Mijn checklist voor als ik niet goed in mijn vel zit
(soChicken | Jelle Hermus) Als ik niet goed in mijn vel zit loop ik meestal een simpele checklist af. Misschien dat deze checklist jou ook helpt als je leven even niet lekker loopt.
Ja – ook ik voel me soms minder goed
In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, ben ik geen toverfee die altijd vrolijk en gelukkig door kleurrijke bloemenvelden drentelt.
Nee – ook ik voel me van tijd tot tijd minder goed. Met een negatieve bui, een lusteloos gevoel en de neiging om me terug te trekken en alleen te zijn. En ik ben ook niet in de veronderstelling dat dat ooit anders zal zijn. Het leven bevat contrast, haar natuurlijke eb en vloed.
Ook als het je lukt om lang op de piek van de golf te surfen – elke golf moet een keer breken. Natuurlijk wil je beter worden in het berijden van de golven in je leven, zodat je je vaker en langer blij en gelukkig kunt voelen. En dat is voor een groot deel waar mijn boek om draaide.
Maar wat doe je op de momenten dat je je minder goed voelt? Ik heb ontdekt dat er vaak maar een paar redenen zijn waardoor ik minder goed in mijn vel zit. En door deze paar strategische zaken eerst uit de weg te ruimen, kan ik vaak snel van koers veranderen.
Dit is mijn checklist, mijn Vrolijkheid APK. Misschien werkt het ook voor jou.
1. Ben ik moe?
Vermoeidheid is onwijs schadelijk voor mijn humeur. Als ik moe ben neem ik het hele leven zwaarder, dan lijken alle kleine problemen ineens heel groot. Ik weet dat ik zo’n 8 tot 8,5 uur slaap nodig heb om me fit te voelen. Als dat niet lukt – of als de slaapkwaliteit laag was – dan merk ik dat.
Maar je weet hoe dat gaat – dan gebeuren er allerlei dingen die me gefrustreerd maken. En pas na een halve dag kom ik tot de conclusie die ik al veel eerder had kunnen trekken: “Het is allemaal niet zo heftig als het lijkt, ik ben gewoon moe. Laat ik vandaag wat eerder naar bed gaan of een dutje doen.”
Simpel. Hiermee zijn de meeste negatieve buien snel verholpen.
Als vrouw is er nog een belangrijke factor om te checken. Als je je negatief voelt, als het leven tegenzit, als je frustratie voelt, check even of je misschien ongesteld moet worden. Daarmee los je de gevoelens niet op, maar het helpt je lief voor jezelf zijn en de situatie relativeren.
Zo vaak heb ik gemerkt dat goede vriendinnen zich ellendig voelen omdat alles tegenzit, om aan het einde van de conversatie tot de conclusie te komen dat ongesteldheid ook een rol speelt. Dat maakt de frustratie niet minder waar, maar het heeft mogelijk wel invloed op de emotionele veerkracht. De tijd gaat snel, en soms heb je het niet eens door dat het alweer zover is. Dus slim om eerst te checken voordat je verder zoekt.
2. Heb ik voldoende gedronken en gegeten?
Dit merk ik vaak als ik op reis ben – dan worden mijn normale ritmes opgeschud en kan het gebeuren dat ik te lang niet eet of drink zonder dat ik het door heb. Of wanneer ik onwijs gefocust werk, en ik alles vergeet.
Een uitgedroogd en/of hongerig lijf is een hoop dingen – maar vrolijk is het niet. Soms dénk ik dat ik moe ben, om er na een maaltijd achter te komen dat ik gewoon wat te eten nodig had.
Daarbij check ik ook altijd hoe mijn eetpatroon de afgelopen dagen is geweest. Als ik me chagrijnig voel, terwijl ik gisteren veel bende heb gegeten, dan weet ik wat me te doen staat. Minder bende, meer broccoli.
3. Heb ik teveel stil en binnen gezeten?
Als het smerig weer is voelt het verleidelijk om binnen te zitten. En als het de hele week regent ben ik niet de eerste die lekker gaat wandelen, fietsen of hardlopen.
Maar buitenlucht en daglicht zijn ontzettend belangrijk voor een goed humeur. En beweging is een geweldige manier om het humeur te verhogen. Wat ik in zo’n geval vaak doe, is buiten hardlopen of met een audioboek aan lekker een uur wandelen.
Even die hartslag omhoog, wat gelukshormonen aanmaken en m’n lijf gebruiken waar het voor gemaakt is.
4. Ben ik het overzicht verloren?
Ik heb de neiging om teveel dingen door elkaar te doen. Ik ben al veel beter geworden in het vasthouden van focus. Maar soms voel ik me overweldigd, alsof het hele leven een chaos is.
Dit is heel vaak een bron van ergernis en frustratie, en ik heb geleerd dit aan te pakken met de Broednestmethode die ik bespreek in mijn boek Steeds leuker. Wat ik dan doe? Ik begin klein, belachelijk klein.
Het start vaak bij het huishouden. Omdat dat lekker concreet en praktisch voelt. Even de vaatwasser inruimen en aanzetten, een doekje over de tafels, kleding opruimen, etc.
Dan voelt het leven alweer iets rustiger, en richt ik me op m’n werktaken. Ik schrijf op wat er allemaal door m’n hoofd zweeft, en selecteer de 1-3 dingen die het meest belangrijk zijn. Vervolgens begin ik met het zetten van kleine stappen om deze chaos onder controle te krijgen.
Eén voor één, rustig met een kop koffie, zonder stress. En naarmate het overzicht begint te groeien, merk ik ook dat ik me blijer en kalmer ga voelen.
Soms is het zo simpel.
5. Ben ik teveel alleen geweest?
Ik ben een sociaal persoon, maar omdat ik voor mezelf werk kan het zijn dat ik een hele dag alleen ben. Wanneer Billy buiten de deur is en ik thuis werk kan ik me al snel een beetje eenzaam voelen.
Als dit twee of drie keer gebeurt in een week dan merk ik dat het niet goed is voor mijn humeur. De oplossing is gelukkig vaak eenvoudig: vaker werken op mijn flexwerkplek in Rotterdam, afspreken met vrienden en familie of gezellig kletsen met de buren.
Ik vergelijk het altijd maar met de balkjes in De Sims (dat computerspel waarin je een eigen huishouden runt). Als het sociale balkje te leeg wordt ontstaat er ellende. Door het balkje gevuld te houden voelt alles oké. Ik zorg ervoor dat ik mijn sociale balkje weer opvul, dan voel ik me weer blij en kan ik er weer even tegenaan.
Bron: soChicken
Je kunt ook interesse hebben in: