Visioenen op het sterfbed: hallucinaties of hulp van gene zijde?
(Nine For News | Robin de Boer) Dr. Erlendur Haraldsson is als emeritus hoogleraar psychologie verbonden aan de Universiteit van IJsland. Hij heeft zo’n 700 artsen en verpleegkundigen gevraagd naar visioenen die patiënten op hun sterfbed hadden.
Veel mensen zagen naar eigen zeggen overleden vrienden of familieleden die zeiden dat ze klaar stonden om ze te begeleiden naar het hiernamaals. De stervende patiënten werden hier blij van en konden vervolgens hun angst voor de dood loslaten.
“Technisch gesproken waren het allemaal hallucinaties,” zei Haraldsson. “We definiëren hallucinaties als visioenen die niet door anderen worden gezien. Dus vanuit een technisch standpunt bekeken zijn het hallucinaties. Vanuit een ander standpunt bekeken waren ze ook zeer realistisch.”
Hulp aangeboden
De visioenen zijn realistisch omdat ze betrekking hebben op echte mensen. De visioenen zijn duidelijk, rationeel en komen verrassend sterk overeen. Haraldsson onderzocht bijna 500 terminaal zieke patiënten in Amerika en India die naar eigen zeggen hulp kregen aangeboden bij het overgaan. De patiënten herkenden de geesten en beseften niet dat het mensen waren die al waren overleden.
In eigen land vroeg Haraldsson mensen of ze al eens in contact hebben gestaan met iemand die overleden is. “Tot mijn verbazing antwoordde 31 procent van de mensen ‘ja’,” zei hij. In Europa zei een kwart van de ondervraagden contact met overledenen te hebben.
Reputatie
Hij noemde als voorbeeld een vrouw die in de keuken bezig was. Ze dacht dat er iemand voorbij liep, maar er was niemand. Plotseling rook ze een sterke alcohollucht. Haar man rook de lucht later die dag ook en vroeg of er iemand op bezoek was geweest.
Ze kwamen later tot de ontdekking dat de man van wie ze het huis hadden gekocht was verdronken op het moment dat de vrouw de vreemde ervaring had. De man was alcoholist.
Haraldsson zegt zelf een keer een geest te hebben gezien toen hij nog studeerde in Kopenhagen. “Ik wou dat er meer wetenschappers waren die hier onderzoek naar zouden willen doen. Sommige mensen willen hun vingers er niet aan branden omdat ze denken dat het hun reputatie zal beschadigen. Dat belemmert nu juist de vooruitgang.”
Bron: Nine For News