Je stress weglachen … werkt dat echt?
(Albert Sonnevelt) Je stress weglachen … werkt dat echt? Lachen als een medicijn tegen stress; is dat wel mogelijk? Kan je spanning verlagen, zelfs als je op dat moment niet vrolijk bent? Lees snel meer over dit wonderlijke experiment….
Als we blij en gelukkig zijn, lachen we. Gek genoeg schieten we soms ook zonder het te willen in de lach in stressvolle situaties, als we helemaal niet blij zijn. Van de zenuwen bijvoorbeeld tijdens een sollicitatiegesprek of vlak voor een presentatie. Als we boos zijn, en soms zelfs als we een slecht bericht krijgen. Waarom we dat doen? Om onszelf een houding te geven, om de spanning te ontladen. Lachen lucht even op.
Maar is dat echt zo? Kun je stress weglachen? Psychologen Tara Kraft and Sarah Pressman van de universiteit van Kansas deden er wetenschappelijk onderzoek naar. Geluk en blijdschap tovert een lach op ons gezicht, maar werkt het ook andersom, vroegen ze zich af. Worden we ook gelukkiger van lachen? Ze bedachten het happines-experiment. Een té leuk experiment om niet te vertellen.
Stress weglachen met het happiness-experiment
Ze verdeelden 169 proefpersonen in drie groepen, zogenaamd voor een experiment over multitasken. Dat het eigenlijk om het effect van lachen op stress ging, hielden de onderzoekers geheim.
Waar Japanse eetstokjes al niet goed voor zijn
Elke groep moest op een bepaalde manier Japanse eetstokjes in de mond te houden. Daardoor kreeg hun gezicht een bepaalde uitdrukking. Groep 1 hield de eetstokjes verticaal losjes in de mond. Hun gezichtsuitdrukking bleef neutraal. Groep 2 hield de eetstokjes horizontaal in de mond waardoor hun mondhoeken omhoog gingen. Dat leverde een neplach op. De manier waarop groep 3 de stokjes gekruist in de mond moest houden, dwong hen ook de spieren rond hun ogen te gebruiken. Zij produceerden zo een echte glimlach, de zogenoemde Duchenne-glimlach.
Tijdens de uitleg kreeg de helft van groep 2 en 3 (de lachers) expliciet de opdracht om te glimlachen. De andere helft leerde uitsluitend hoe ze de eetstokjes vast moesten houden.
Multitasken om de stress op te voeren
Met die stokjes in hun mond moest iedereen een praktisch onmogelijke opdracht uitvoeren: een sterretje met de vinger volgen en zo min mogelijk fouten maken. De stress werd daarbij expres opgevoerd. Zo mochten ze niet hun voorkeurshand gebruiken. Om het nog lastiger te maken zagen ze hun hand alleen in spiegelbeeld en werd hen voorgelogen dat de gemiddelde mens het veel beter deed dan zij. Na een korte pauze deden ze nog een keer hetzelfde, maar nu met hun handen ondergedompeld in ijswater. De pijn maakte het nog stressvoller.
Gedurende het hele experiment hielden ze de hartslagfrequentie van de proefpersonen bij. Ook vroegen ze de proefpersonen naar de mate van stress die ze ervoeren. Hartslagfrequentie is een betrouwbare manier om de stressreactie van het lichaam te bepalen. Hoe hoger de hartslagfrequentie, hoe meer stress iemand ervaart.
Verbluffende resultaten
Natuurlijk haalde niemand een goede score, maar daar ging het experiment ook niet om. Wat wel bleek: bij alle lachers – ook degenen die alleen hun gezichtspieren door de eetstokjes onbewust in een neplachstand hadden – daalde de hartslagfrequentie na afloop sneller dan bij degenen met een neutrale gezichtsuitdrukking. Zij voelden zich ook minder gestrest. De proefpersonen met de Duchenne-lach hadden de laagste hartslag. Zij waren het meest relaxed.
Conclusie: met een lachende gezichtsuitdrukking ervaar je minder stress en herstel je sneller van stress. Een goed gevoel kan dus het gevolg zijn van lachen, het is niet alleen maar andersom. Met andere woorden: je kunt je stress weglachen!
Fake de Duchenne-lach
Dus voel je je gespannen, heb je last van filestress of wordt het je allemaal even te veel op je werk? Tover een lach op je gezicht. Het liefst een echte Duchenne-lach, maar een neplach werkt ook. Je stress neemt ervan af, je voelt je beter en het is nog goed voor je hart ook.
De Duchenne-lach heeft het beste effect. Hierbij lachen je ogen met je mond mee. Het is een oprechte lach die je kunt oefenen. Acteurs doen dat ook. Kijk eens naar een foto van jezelf waarop je echt oprecht moest lachen. Vergelijk die met een foto waarop je ‘say cheese’ lacht. Zie je het verschil in de ogen? Doe beide na en voel het verschil in je gezicht tussen echt en nep lachen. Dan weet je welke spieren je moet gebruiken. Oefen voor de spiegel. Als je ogen gaan fonkelen en je kraaienpootjes ziet verschijnen, ben je goed bezig. Een klein beetje scheel kijken schijnt te helpen, net als denken aan iets waar je gelukkig van wordt of altijd om moet lachen.
Dat het fake is, maakt niet uit. Het heeft sowieso een stressverlagend effect. Als je je blij voelt, sturen je hersenen een seintje naar je lichaam dat je moet glimlachen. Maar andersom werkt het ook. Je kunt met je lachspieren signalen van blijdschap naar de hersenen sturen. Ook als je helemaal niet blij bent. Ongeacht hoe je je voelt: glimlach en je voelt je beter.
Sometimes your joy is the source of your smile, but sometimes your smile can be the source of your joy. — Thich Nhat Hanh, zenmeester en boeddhistisch monnik
Lachen is echt gezond
Als je lacht, gebeurt er van alles in je lichaam. Je hersens verminderen de productie van de stresshormonen cortisol en adrenaline. Ze maken in plaats daarvan de gelukshormonen endorfine, serotonine en dopamine aan. Dat gebeurt al na 90 seconden glimlachen. Je lichaam heeft er op allerlei fronten baat bij. Lachen ontspant en verbetert de doorbloeding: dat is goed voor je hart, je bloeddruk en je huid. Je spijsvertering verbetert en je weerstand neemt toe. Voluit ‘hahaha’-lachen heeft nog meer voordelen. Het verbetert je ademhaling en je neemt meer zuurstof op. Goed voor je hart, longen en spieren. Ooit buikpijn van het lachen gehad? Je was je buikspieren aan het trainen.
Interessant is ook dat lachen pijn vermindert. Endorfine is namelijk een natuurlijke pijnstiller.
Mentaal en sociaal heeft lachen ook voordelen. Het vermindert stress en je voelt je prettiger. En omdat je niet tegelijkertijd positieve en negatieve gedachten kunt hebben, heb je ook minder last van negatieve gedachten als je lacht. Het vergroot zelfs je zelfvertrouwen.
Lachen brengt mensen ook dichter tot elkaar. Niet alleen jij wordt er gelukkiger van, anderen ook. Glimlachen is zo besmettelijk als wat. Als jij glimlacht, lacht de ander bijna automatisch terug en voel je je meer verbonden met elkaar. Door dat gevoel gaat samenwerken ook gemakkelijker. Samen lachen is een geweldige manier van teambuilding. Het is zelfs zo dat je met een glimlach op je gezicht meestal tot betere afspraken komt dan zonder.
Kortom, lachen heeft vele voordelen. Het is zo jammer dat we steeds minder lijken te lachen. Kinderen lachen gemiddeld zo’n vijftig keer per dag, om de meest simpele dingen. Volwassenen halen amper nog de vijf keer per dag. Gemiddeld komen ze niet boven de zes minuten per dag.
Bron: Albert sonnevelt
Je zou ook interesse kunnen hebben in: