10 levenslessen die kinderen ons leren

(Voor Positiviteit | Mark Verhees) “Terwijl we proberen onze kinderen alles te leren over het leven, leren onze kinderen ons waar het leven om draait” – Angela Schwindt

Persoonlijk vind ik dit een prachtige gedachte. We kunnen namelijk zo veel leren van kinderen. We kunnen zo veel her-ont-dekken. Vandaag is het tijd voor wat heerlijke positieve energie met onderstaande 10 levenslessen. Geniet ervan.

De 10 levenslessen die kinderen ons leren:

1. Iedere dag is een fris, nieuw begin
Iedere dag zit vol nieuwe belevenissen. En het mooie is, dat de volgende dag dit opnieuw heeft. Een nieuwe dag betekent mogelijkheden om nieuwe vrienden te maken, nieuwe avonturen te beleven, nieuwe dingen te leren.

2. Creatief zijn is leuk en goed voor je
Het is toch heerlijk om kinderen te zien tekenen, kleien, kleuren, zandkastelen bouwen, knutselen en schilderen. Creatieve bezigheden waar ze helemaal in op gaan. En die ook nog eens belangrijk voor ze zijn. Trots tonen ze de resultaten.

3. Kinderen tonen lef
Ze zingen luidkeels en dansen wanneer ze er zin in hebben. Een kind legt zichzelf weinig beperkingen op. Ze beginnen gewoon en genieten van de stappen die ze zetten. Ze omarmen het leven.

4. Ze lachen iedere dag
Kinderen bezitten de prachtige vaardigheid om overal plezier te vinden. Met wildvreemden ineens gaan spelen op welke plek dan ook.

5. Kinderen zijn actief
Verstoppertje, tikkertje, rondrennen totdat ze helemaal buiten adem zijn. Vol energie zijn de kinderen bezig. Terwijl volwassenen lichaamsbeweging gaan zien als ‘vervelende fitness’.

6. Ze koesteren vriendschap
Ze lachen veel samen en delen hun plezier. Kinderen kijken uit naar verjaardagsfeestjes. Lekker met vriendjes en vriendinnetjes spelen.

7. Kinderen zijn de held in hun eigen verhaal
Als een kind je een verhaal vertelt, zijn ze meestal de held van hun eigen verhaal. De wereld draait om hen. Als volwassenen bagatelliseren we onze prestaties. Dit doen we zodat anderen zich niet minder voelen. Gewoon zijn wordt ineens een bewonderenswaardige kwaliteit.

8. Wonden worden getoond
Als een kind iets breekt, schrijft of tekent iedereen iets op het gips. Ze worden de supersterren van de klas. Ook de kleinere wondjes worden vrij getoond. Kinderen zien een litteken nog als een teken van kracht en een verhaal om te delen. Als we ouder worden proberen we onze littekens te verbergen. Onze wonden worden onze geheimen.

9. Kinderen proberen nieuwe dingen gewoon uit
Kinderen zijn niet bang om een nieuwe sport uit te proberen. Ze kunnen razendsnel leren skiën. Als volwassenen vrezen we het onbekende en houden we voortdurend rekening met wat zou kunnen gebeuren. We verblijven veilig genesteld in onze comfort zone. Terwijl avontuur ons juist bevrijdt.

10. Kinderen merken de kleine gave dingen nog op
Kleine dingen kunnen ze enorm veel plezier opleveren. Ze liggen soms helemaal in een deuk van kleine bijzonderheden. Ze zien dagelijks veel meer wonderlijke dingen.

Prachtig wat we van kinderen kunnen leren…

Bron: Voor Positiviteit


Je kunt ook interesse hebben in: 
Translate »