Vluchtelingen in Kameroen herplanten duizenden bomen
(Global Heart | Esther Haasnoot) In Kameroen is een gebied dat eens omringd was met bomen volledig ontbost. Meer dan 60.000 vluchtelingen uit Nigeria zijn gevlucht voor Boku Harum naar vluchtelingenkamp Minawao in Kameroen, dit heeft geleid tot een verdere decimatie van de bomen die ooit het gebied vulden.
De zoektocht naar brandhout heeft de omgeving rond dit kamp gedecimeerd voor mensen die ontheemd zijn door Boko Haram. Het gaat om tenminste één hectare bos. De mensen die in het vluchtelingenkamp komen leven in zeer slechte omstandigheden en hebben vaak niet veel om mee te beginnen. De bomen worden neergehaald om het gedroogde hout te gebruiken voor het koken of houtskool van te maken. Vanwege de strijd om hout, water en land zijn er behoorlijke spanningen tussen de Kameroense burgers en vluchtelingen.
Herbebossen en verminderen van conflicten
Het is belangrijk mensen een alternatief te geven. De Nederlandse Land Life Company is in samenwerking UNHCR , the UN’s refugee agency, een nieuw project gestart om de bossen in Kameroen te beschermen en de conflicten tussen de gemeenschappen te verminderen.
De Nederlandse Land Life Company hebben een biologisch afbreekbare papieren cocon ontworpen om jonge zaailingen te helpen groeien. Op het moment van planten wordt de cocon gevuld met 25 liter water. In het barre klimaat van Kameroen waar de grond veelal droog is zal deze cocon de boom ondersteunen. Het is de bedoeling dat de cocon als buffer fungeert om de boom tegen onkruid en dieren te beschermen, en met genoeg water tot aan het regenseizoen kunnen de wortels breed en diep worden zodat ze zelf in staat zijn om ver onder het oppervlak vochtige grond te bereiken.
Inmiddels zijn 250 vluchtelingen met behulp van een startup begonnen met het aanplanten van 30.000 nieuwe bomen. Wanneer bomen groeien zorgen zij voor schaduw en verkoeling. Sommige bomen zoals de notenbomen en acacia’s zullen worden gebruikt als voeding of om thee van te zetten. Evident zijn ook de milieuvoordelen.
“Je moedigt een ecosysteem aan om weer tot leven te komen waar er niets was – geen insectenleven, geen bodemleven. Met een gezonde boom die groeit, regenereert het de bodem en dat brengt insecten terug, brengt wilde dieren terug, en dat herstart gewoon het hele systeem” – Charlotte Jongejan, Land Life Company
In het vluchtelingenkamp staat een eenvoudige fabriek dat geleid wordt door de the UN’s refugee agency. Hier worden kookovens gemaakt uit lokale klei en landbouwafval verandert in ‘eco-briketten’. Dit is een enorme verandering ten opzichte van het open houtvuur dat ze gewend zijn en veel gemakkelijker dan urenlang moeten zoeken naar hout, ver van het vluchtelingenkamp waar ze wonen. Als het gevolg van het gebruik van de energiebesparende kachels en briketten verminderen de spanningen tussen de vluchtelingen en de lokale bevolking van Kameroen omtrent de hout schaarste. Door de samenwerking in dit project verbetert ook de relatie tussen beide gemeenschappen.
“Als je brandhout gaat zoeken, moet je ver lopen, het kost vele uren, en je moet het hout op je hoofd dragen wanneer je teruggaat. Als je terugkomt, ben je moe. Ik dank het project, ik ben nu tevreden. Vroeger, toen we naar de bush gingen, waren er gevechten tussen lokale bewoners en de vluchtelingen. Nu zijn er geen gevechten. Je gaat naar het veld, je komt terug en vindt briketten thuis. Nooit meer de bossen ingaan om hout te zoeken ” – Mariam Mohamed, vluchtelinge.
Bron: Global Heart
Je zou ook interesse kunnen hebben in:
levert ecologisch herstel geld op?
Hoe kun je vluchtelingen helpen?