Recept: Zelf havermelk maken

(aHealthylife | Juglen Zwaan) Havermelk uit de supermarkt kost al gauw een paar euro terwijl het voornamelijk uit water bestaat. Als we dan nog even verder op het etiket kijken, dan zien we dat er vrijwel altijd zonnebloemolie aan is toegevoegd, iets waar de meesten onder ons niet echt vrolijk van worden. Dan is het vaak nog gezoet met suiker, die erg overheersend kan zijn. Gelukkig is het maken van havermelk een fluitje van een cent!

Voor minder dan 2 euro kun je 500 gram havervlokken kopen, waar je wel 4 porties havermelk mee kunt maken. Ik koop zelf altijd de biologische havervlokken met Demeter keurmerk.

Haver is bijzonder rijk aan eiwit en vetten, waardoor het resultaat zeer romig is. Een bijkomend voordeel is dat het niet vlokt in de koffie, zoals bij sojamelk wel het geval is.

Van nature is haver vrij van gluten, maar de fabrieken waarin ze verwerkt worden zijn dat niet. Als je een lichte gevoeligheid hebt voor gluten kun je alle soorten haver gebruiken, maar als je coeliakie hebt is gecertificeerde glutenvrije haver heel belangrijk.

Ingrediënten:
  • 150 gram havermout
  • 1 liter water
  • Snufje (Keltisch) zeezout

Benodigdheden:

  • Blender
  • Lege afsluitbare 1 liter fles

Optioneel:

  • Zoetmiddel (honing, ahornsiroop, kokosbloesemsuiker, dadels)
  • Kaneel
  • Zeef, notenzeefzak, kaasdoek of theedoek.

Bereiden
Doe de 150 gram haver (en eventueel een snufje zout, kaneel of dadels) als eerste in de blender en voeg er dan de 1 liter water aan toe. Zet de blender hierna voor 2 minuten op vol vermogen aan het werk. Zo nodig kun je de havermelk hierna nog zeven met een notenzeefzak.

Mijn truc: een hogesnelheidsblender
Ik gebruik zelf de Bianco hogesnelheidsblender. Een hogesnelheidsblender heeft een extreem krachtige motor en draait veel sneller (tot wel 30.000 toeren per minuut). Hierdoor wordt het resultaat veel gladder / smoother dan in een normale blender. Met een hoge snelheidsblender is het niet nodig om de haver een nacht te laten weken. Heb je een normale blender, dan is dit zeker een must. Als je weinig tijd hebt kun je de haver ook 20 minuten koken en dan in een normale blender fijnmalen.

Als je een normale blender gebruikt is het lekkerder om het resultaat te zeven met een zeef of speciale notenmelk zeefzak. Bij een hogesnelheidsblender is dat absoluut niet nodig.

Zet je zelfgemaakte havermelk na bereiding snel in de koelkast, het blijft dan maximaal 3 – 4 dagen goed.

Tips:

  • 150 gram haver is vrij veel, maar ik hou van romige havermelk. Als je een kleine portemonnee hebt, is 80 – 120 gram ook voldoende voor een lekkere havermelk.
  • Voeg 1 theelepel kaneel toe voor extra smaak en gezondheidswaarde.
  • Voor een lekkere chocolademelk van haver kun je ook per kopje 1 – 2 theelepels cacao toevoegen.
  • Op 1 liter havermelk zijn 4 dadels voldoende om mee te blenden.
  • Je kunt de haver desgewenst 1 nacht laten weken om eventuele fytinezuur af te laten breken. Dit is niet per se nodig, dus als je haast hebt geen must.
  • Je kan de melk ook met een staafmixer maken, gebruik hiervoor dan de chufamix notenmelkmaker.
  • Verschillende soorten haver kunnen een ander resultaat geven omdat de gehaltes aan vezels, vetten, eiwitten en koolhydraten soms verschillen. Experimenteer dus met diverse merken havervlokken tot je een lekkere gevonden hebt.

Bron: aHealthylife


Je kunt ook interesse hebben in:

9 redenen waarom haver en havermout gezond zijn

De 14 vaakst voorkomende tekenen van glutenintolerantie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties Beschermd door WP-SpamShield Spam Filter

Translate »