DuurzaamInspiratieMilieuNatuur & DierenTechnologie

The Ocean Cleanup is begonnen aan een grote reis

(Global Heart | Esther Haasnoot) De 24-jarige Boyan Slat is begonnen aan zijn missie. The Ocean Cleanup vertrok zaterdag vanuit San Francisco om ‘s werelds grootste vuilnisbelt de zogeheten “Great Pacific Garbage Patch” in het hart van de Stille Oceaan op te ruimen.

Plastic soep

The Ocean Cleanup vertrok zaterdag vanuit San Francisco richting de plastic soep. Het doel van het systeem is het verwijderen van plastic afval uit zeegebied dat nu bekend staat als de Great Pacific Garbage Patch. Dat is een enorme drijvende vuilnisbelt tussen Californië en Hawaï. Gelegen in de Noord-Stille Oceaan, is het eigenlijk minder een patch en meer een wervelende vortex die meer dan drie keer zo groot is als Spanje en meer dan twee keer zo groot als Turkije of Texas. In 2018 publiceerde The Ocean Cleanup de resultaten van een nieuw onderzoek waaruit bleek dat de “The Great Pacific Garbage Patch”, inmiddels maar liefst 80 miljoen kilo plastic bevat.

“Het plastic is echt hardnekkig en het verdwijnt niet vanzelf en de tijd om te handelen is nu” – Boyan Slat

The Ocean Cleanup

The Ocean Cleanup is het ambitieuze project van een non-profitorganisatie, die in 2013 werd opgericht door Boyan Slat. De 24 jarige innovator uit Nederland raakte voor het eerst gepassioneerd over het schoonmaken van de oceanen toen hij op 16-jarige leeftijd in de Middellandse Zee ging duiken en meer plastic zakjes tegen kwam dan vissen.

Boyan Slat ontwikkelde zes jaar geleden het systeem voor The Ocean Cleanup (system 001). Een zeshonderd meter lange arm in de vorm van een C waar een flexibel scherm aan hangt. Het systeem fungeert als een “grote boot die stilstaat in het water”. Door de wind en golven zal de arm zich sneller bewegen dan ronddrijvend afval en zorgt dat plastic wordt opgeveegd door het scherm.

Het heeft een scherm en geen net zodat er niets is om het zeeleven mee te verstrikken. The Ocean Cleanup zegt dat het systeem zo is ontworpen om langzaam te bewegen, waardoor wezens de tijd krijgen om weg te zwemmen, en omdat het scherm ondoordringbaar is, kan het geen wezens vangen zoals een net dat zou kunnen. Als extra voorzorgsmaatregel zal een boot met ervaren mariene biologen worden ingezet om ervoor te zorgen dat het apparaat geen schade toebrengt aan dieren in het wild. Vissen en andere bewoners van de zee zullen door de neerwaartse stroom niét meegenomen worden, althans dat is de bedoeling. Uit verschillende testen blijkt dat dit mogelijk is. Het team van The Ocean Cleanup is voornamelijk gericht op grotere stukken plastic die nog niet in kleine microplastics zijn afgebroken. Vanaf de kustlijn en rivieren stroomt constant nieuw plastic afval in de oceanen.

Bezorgdheid over The Ocean Cleanup

Niet iedereen is te spreken over de ingrijpende onderneming van Boyan Slat: sommige experts zijn vooral bezorgd en beweren dat het opschoonsysteem niet zal werken en meer kwaad dan goed zal doen. Vooral het feit dat het meeste plastic van land komt en niet vanuit de oceaan, wekt weerstand op. Men is van mening dat juist de vervuiling van land aangepakt moet worden. Omdat het in de eerste plaats moeilijk is om effectief plastic te recyclen, komt veel van dat afval uiteindelijk in zee terecht. Wil je dat stoppen moet je bij de bron beginnen en het gebruik van plastic in het algemeen verminderen.

“Ik ben de eerste om te erkennen dat dit nog nooit eerder gedaan is en dat het belangrijk is om plastic op het land te verzamelen voordat de plastic in de oceanen terecht komt, maar ik denk ook dat de mensheid meer dan één ding tegelijk kan doen.” – Boyan Slat

De doelstelling is dat er meerdere vergelijkbare schoonmaaksystemen worden ontwikkeld en geplaatst in de oceanen. The Ocean Cleanup hoopt binnen vijf jaar de helft van de beruchte vuilnisbelt op te ruimen als alle systemen worden ingezet. Daardoor hoopt men in de toekomst de oceanen en zeeën vrijwel geheel plasticvrij te maken. The Ocean Cleanup is een inspirerend voorbeeld van hoe we het groeiende probleem van de vervuiling van de oceaan kunnen aanpakken. Ook wij kunnen bijdragen aan een plasticvrije oceaan.

Bron: Global Heart


Je zou ook interesse kunnen hebben in:

Zeewier als alternatief voor plastic verpakkingsmaterialen

Er zit plastic in ons drinkwater