Waarom luiheid een heel gezonde eigenschap is

(Welingelichte Kringen | Jeannette Kras) De hele dag een beetje luieren is zo gek nog niet. Sterker nog, volgens wetenschappers is het de perfecte overlevingsstrategie.

In de evolutie speelt luiheid mogelijk een belangrijke rol. De onderzoekers van de universiteit van Kansas denken dat er tot nu toe te weinig rekening is gehouden met een wet van de natuurlijke selectie die is gebaseerd op de ‘survival van de luilak’. Ze stellen dat luiheid een goede strategie is voor bepaalde soorten om te overleven.

Hoewel de studie is gebaseerd op weekdieren die op de bodem van de Atlantische Oceaan leven, denken de onderzoekers dat ze op een algemeen principe zijn gestuit dat ook voor andere dieren geldt. Ze onderzochten de energiebehoefte van 299 uitgestorven en nog levende soorten in de afgelopen vijf miljoen jaar.

De soorten die wisten te overleven tot op de dag van vandaag waren de soorten die maar een minimale hoeveelheid energie nodig hadden. Ecologie-professor Bruce Lieberman zegt daarover: “Misschien is de beste evolutiestrategie op de lange termijn om traag en sloom te zijn.”

Hij vervolgt: “Hoe langzamer het metabolisme, hoe groter de kans is dat de soort waartoe je behoort, overleeft. In plaats van ‘de survival of the fittest’ is een betere metafoor voor de geschiedenis van het leven ‘de survival van de luilak’.”

Bron: Welingelichte Kringen


Je kunt ook interesse hebben in:

Vaak moe? 7 manieren om een vitaal leven te krijgen

Hoe krijg je een snellere stofwisseling? 8 manieren die je metabolisme verhogen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »