Hoe je jezelf niet verliest in de uitersten
(soChicken | Jelle Hermus) Vaak als we iets willen veranderen in ons leven schieten we door naar uitersten, waardoor we het onnodig moeilijk voor onszelf maken. Dat kan slimmer.
“Trusting in the middle way, there is an ease
and grace, a cellular knowing that we, too,
can float in the ever-changing ocean
of life which has always held us.”
Jack Kornfield
Oké – dit was mijn laatste ontbijt ooit
Ken je dat? Je besluit om een verandering door te voeren om je leven beter te maken. Maar tegelijkertijd voelt het als een groot drama.
Zo at ik een tijdje geleden mijn laatste ontbijt ooit. En nee, mijn leven kwam nog niet ten einde.
Ik besloot toen om te beginnen met intermittent fasting. Ik nam mezelf voor om mezelf volledig toe te leggen op deze techniek, waarbij je bijvoorbeeld tussen 20:00-12:00 geen calorieën nuttigt (16:8 – 16 uur vasten, 8 uur eten). Er zijn allerlei aanwijzingen dat dit diverse gezondheidsvoordelen heeft en een aantal mentale voordelen, maar het heeft ook een groot nadeel: nooit meer ontbijten.
Dus daar zat ik met wat in mijn hoofd mijn ‘laatste bak granola’ zou worden. En dat is natuurlijk de grootste onzin.
Ik bleef natuurlijk niet dagelijks vasten (ik doe het afwisselend, wanneer het goed voelt) – en ik schoof mijn volgende ontbijtje dat weekend alweer rustig naar binnen. Niets aan de hand.
Voordelen zonder de nadelen
Ik kan regelmatig profiteren van de voordelen van vasten en tegelijkertijd regelmatig ontbijten.
De alles of niets gedachte vormt voor veel van ons een enorm obstakel in onze groei.
We beginnen met een meditatie programma dat stelt dat we 20 minuten moeten zitten. Maar dat lukt ons niet na een aantal pogingen – dus mediteren we maar helemaal niet.
Je wilt graag plantaardig eten vanwege dierenleed, je gezondheid en je impact op het klimaat. Je probeert een paar dagen te leven als veganist, maar je wordt er niet blij van. Je merkt dat je kaas mist – dus je besluit dat deze levensstijl niet voor jou is. En je gaat terug naar je oude eetpatroon met o.a. zuivel en vlees.
Terwijl – en dit idee is verrassend vernieuwend – je natuurlijk ook gewoon volledig plantaardig kunt eten, met af en toe wat kaas. Het is niet veganist of vleeseter – er zit een hele wereld tussenin.
Als het geen verslaving is – maak je dan niet zo druk
Kijk, ik begrijp het – als je wilt stoppen met roken dan moet je gewoon stoppen met roken. Zelfde geldt voor andere verslavingen die je leven negatief beïnvloeden. Hier wil je niet zoeken naar een ‘middenweg’, hier wil je gewoon stoppen.
Maar voor alle andere veranderingen in je leven (gezonder eten, meer bewegen, doelen bereiken, groen leven, meditatie, minimaliseren etc.) kun je jezelf een middenweg gunnen. Waarin je de voordelen van de positieve verandering ervaart, zonder al teveel nadelen te introduceren.
Hierdoor wordt het veel eenvoudiger om de verandering vol te houden en er daadwerkelijk van te genieten.
Als je fitter wilt worden, is het dan echt nodig dat je elke dag in je woonkamer staat te springen omdat een of ander online programma dat adviseert? Denk je echt dat je dat een jaar vol gaat houden? Denk je niet dat je ook fitter wordt als je 2-3 keer per week sport, zodat je ondertussen ook een beetje bij kunt komen?
Als je geld wilt besparen, is het dan echt nodig om helemaal niet meer naar de horeca te gaan. Of om helemaal geen ‘luxe’ producten meer te kopen in de supermarkt? Of kun je gewoon een beetje bijschalen, en ook ruimte laten om jezelf af en toe te verwennen?
Door de uitersten te vermijden en de middenweg op te zoeken voorkom je een hoop drama. Niet alleen voorkom je het dramatische moment dat ik creëerde met mijn laatste granola ooit, maar je voorkomt ook dat je jezelf slecht voelt omdat het niet lukt om te leven volgens je nieuwe (extreme) leefregels.
Iets wat waarschijnlijk sowieso onvermijdelijk is – maar wat we keer op keer uit het oog verliezen dankzij ons enthousiasme.
Een goed leven is niet zo extreem
Balanceren op de moeiteloze middenweg is een vaardigheid die je kunt trainen. En het is waardevol om hier beter in te worden. Om te herkennen wanneer je jezelf in uitersten verliest en jezelf rustig terug te brengen.
Soms is het waardevol om een tijdje door te bijten, omdat je nu eenmaal iets voor elkaar moet krijgen. Maar het is slim om daarna snel terug naar het midden te bewegen om de balans te herstellen.
Als je het beste resultaat wilt halen uit meditatie, is het slim om dagelijks te mediteren. Dat betekent niet dat je geen resultaat behaalt als je minder vaak mediteert. Alles heeft zijn balans, en soms is 70% resultaat goed genoeg.
Want dat is hoe de wereld werkt: met weinig moeite kun je een heleboel voordelen ervaren. Maar om álle voordelen te ervaren (om perfectie te bereiken) moet je onevenredig veel moeite investeren.
Een eetpatroon dat voor 80% voldoet aan je eisen is veel makkelijker vol te houden dan een eetpatroon dat 100% perfect is. En zo werkt het voor alles. Door de uitersten te vermijden bespaar je ontzettend veel tijd, geld en energie uit die je kunt aanwenden voor andere veranderingen.
Dus wanneer je voelt dat je wilt doorschieten in uitersten, houd dit dan in gedachten. Goed genoeg is goed genoeg in 99% van de gevallen.
Bron: soChicken
Je kunt ook interesse hebben in: