DuurzaamMensheidNatuur & Dieren

Gorillas poseren met anti-stroperij rangers in ‘s werelds tofste selfies

(Bright Vibes|Astrid Isabella Claessen) De buitengewone selfies van anti-stroperij rangers met twee gorillas die er bijna menselijk uitzien in het Congo national park gaan viraal.

Deze selfie van rangers en gorillas gaat viraal

Congolese anti-stroperij rangers postten een selfie van henzelf met twee poserende gorilla’s in het Virunga natuurpark. Speciaal aan deze foto is dat de twee gorilla’s die te zien zijn niet gewoon in beeld zijn, maar echt lijken te poseren voor de camera. Er zit echter een lief maar verdrietig verhaal achter de foto.

“Another day at the office…” deelde boswachter Mathieu Shamavu Het Senkwekwe centrum bij het Virunga National Park ontving talloze berichten over de foto. JA, het is echt! Blijkbaar gedragen die gorilla vrouwtjes zich altijd lekker schaamteloos, dus dit was de perfecte opname van hun ware persoonlijkheden!


De wees gorilla’s Ndakazi en Ndeze duiken in het frame van de foto van hun verzorgers.
Het park wil benadrukken dat deze gorilla’s leven in een omsloten toevluchtsoord voor wezen, waar ze al sinds hun kindertijd leven. De verzorgers van Senkwekwe zorgen ervoor dat de gezondheid van de gorilla’s niet in het gedrang komt: De omstandigheden waarin deze foto’s zijn genomen, zijn uitzonderlijk. Het is nooit toegestaan om een gorilla in het wild te benaderen.

In het Virunga Nationale Park woont één derde van ‘s werelds wilde berggorilla populatie

Het aantal berggorilla’s wordt op het moment op zo’n 1000 geschat.

In het zuidelijke deel van Virunga, zijn er op het moment acht gorilla familie en vier eenzame mannetjes die gewend zijn aan de aanwezigheid van mensen.

Dit gewenningsproces wordt gedaan door onderzoekers en rangers die de gorilla’s dagelijks bezoeken voor twee tot drie jaar tot de gorilla’s gewend zijn aan mensen.

Tegenwoordig is het Virunga Nationale Park het thuis van zo’n één derde van de wereldpopulatie wilde berggorilla’s evenals vier wees gorilla’s die in het Senkwekwe centrum verblijven. Het Senkwekwe centrum is de enige faciliteit ter wereld die voor berggorilla’s in gevangenschap zorgt.

De inwoners van het centrum bevinden zich in het hoofdkwartier van het park in Rumanbago. Ze waren allemaal slachtoffers van stropers of dierenhandelaren als zuigelingen.

De wezen zijn ofwel in de steek gelaten door, of weggehaald bij hun families en er wordt voor ze gezorgd door het toegewijde personeel van het centrum. Het buitengewone werk van het personeel zou niet mogelijk zijn zonder de hulp van individuen en organisaties wereldwijd die het werk dat bij Virunga gedaan wordt om de soort te behouden steunen.

Lees meer over de wezen van het Senkewekwe Center en hoe je hun zorg kunt steunen,  of leer over het Fallen Rangers Fund, om de weduwen en kinderen van rangers die gedood zijn tijdens het uitoefenen van hun baan te steunen.

De wezen kennen de rangers al sinds hun kindertijd. Het gedrag van de gorillas in de buurt van hun verzorgers is relaxed en familiair omdat ze hen al kennen sinds ze als babies gered zijn. Hoewel is mooi is om de vertrouwensband tussen gorilla en mens te zien, is het jammer dat de situatie an sich bestaat.

Andre Bauma is de manager van het Senkwekwe Center Bauma is het hoofd van het team van toegewijde verzorgers die verantwoordelijk zijn voor de zorg van de wees berggorilla’s van het centrum.


En als we het dan toch over primaten selfies hebben… Dit is het zelfportret van een vrouwelijke Kuifmakaak in Noord Sulawesi in Indonesië. Ze had het fototoestel van fotograaf David Slater opgepakt en zichzelf ermee gefotografeerd. Jarenlang woedde er een waar “Apenselfie copyright strijd” om te bepalen wie de rechten heeft van deze foto; de fotograaf wiens camera is gebruikt, of de Kuifmakaak die de foto heeft genomen.

Gekust door een wilde berggorilla (selfie). In mei van 2015, reisde VR Gorilla af naar Oeganda om de eerste VR safari ervaring te maken in samenwerking met een Nederlands-Oegandees toeristenbedrijf, Matoke Tours. Tijdens een van de 360 opnames, greep een jonge gorilla van zo’n 3 jaar oud de camera en nieuwsgierig als hij was, onderzocht hij het toestel minutenlang. De camera stond de hele tijd aan, wat leidde tot spectaculaire nieuwe footage.

Bron: Bright Vibes


Je kunt ook interesse hebben in:

Jane Goodall’s life story: the pioneer who dedicated her life to the animal kingdom

Why is biodiversity important?