BewustzijnSpiritualiteitZelfverwerkelijking

Hoe kun je gelukkig zijn in coronatijd?

(soChicken | Jelle Hermus) Hoe kun je een corona lockdown gebruiken om je vaker – en met minder moeite – gelukkig te voelen? Nu en in de toekomst?

“Be happy for this moment.
This moment is your life.”

Omar Khayyam

Waardering voor wat we hadden

Als de corona lockdowns één ding duidelijk maken dan is het wel dit: we hadden het goed voor 2020 en we beseften het niet eens.

Terwijl ik dit schrijf (januari 2021) zitten we weken diep in een winterse lockdown mét avondklok en krijgen we signalen dat er mogelijk meer verlengingen op stapel staan. Niemand wordt er blij van – althans, dat is de gangbare gedachte. Want laten we wel zijn: gezellig is anders.

Maar tegelijkertijd worden we ook herinnerd aan de enorme veerkracht waar we als mensen over beschikken. Want hoewel de situatie ongekend zwaar, uitzichtloos en voor de meeste mensen vooral dodelijk saai aanvoelt: we lijken er ook aan te wennen.

Tuurlijk, sommige dingen wennen nooit. Zoals je dierbaren niet knuffelen, niet samenzijn met een groep fijne mensen, geen toevallige ontmoetingen en het missen van de eenvoud van het leven vóór corona.

Maar aan de andere kant wennen een hoop dingen wel. De supermarkt checklist is inmiddels routine geworden (Mandje gepakt? Mondkapje op? Handen gesanitized? Mandje teruggebracht?), we doen ons best om afstand te houden, we vinden manieren om onze sociale behoeften te vervullen binnen de adviezen, we gaan weer door de teststraat als we een loopneus krijgen.

Alles went, ook een groot deel van deze corona ellende. En toen ik dit voor mezelf realiseerde, besefte ik wat een enorme levensles we uit deze gewenning kunnen halen.

Gelukkig zijn in coronatijd

Ik realiseerde me het volgende: als het me lukt om in deze moeilijke situatie gelukkig te zijn, dan kan ik het in vrijwel élke situatie.

Als het ons lukt om gelukkig te zijn temidden van al deze maatregelen, ongezelligheid en beperkingen – dan kunnen we het zéker wanneer we weer feestjes kunnen geven, uit eten kunnen, naar het buitenland kunnen (al is het maar de Ardennen!) en de supermarkt kunnen bezoeken zonder checklist in ons hoofd.

Zie het zo: we bevinden ons nu in een unieke situatie om onze geluksvaardigheden te trainen. Onze omgeving en het gedrag dat van ons verwacht wordt geeft aanleiding tot verminderde blijdschap. Maar in plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, kunnen we deze situatie gebruiken om ons zelfs nu gelukkig te voelen.

De vaardigheden die we onszelf nu aanleren kunnen we meenemen in de rest van ons leven.

Waar vind je geluk echt?

Er is maar één plek waar je geluk daadwerkelijk kunt vinden. Maar er is ook een manier om jezelf dusdanig bezig te houden dat het lijkt alsof je geluk ervaart. En dat is precies wat we bijna allemaal doen, inclusief ikzelf.

Dan voelen we ons minder blij, en dat voelt oncomfortabel. Dus zoeken we een uitweg uit dit gevoel: we gaan uit eten. Deze ervaring leidt ons af, geeft ons een goed gevoel en maakt ons even blij. Maar vroeg of laat bekruipt dat oncomfortabele gevoel ons opnieuw.

Geen probleem: we gaan naar de bioscoop, of shoppen, of naar een pretpark.

Normaal gesproken zijn we omgeven door mogelijkheden om onszelf af te leiden van onze oncomfortabele gevoelens. Zo kunnen we blijven rennen, blijven vluchten. Het voorkomt dat we ons naar voelen. Tegelijkertijd is het als dweilen met de kraan open: je kunt niet eindeloos blijven wegrennen.

Uiteindelijk komt er een keer een situatie dat je die oncomfortabele gevoelens onder ogen moet zien. Dat je er iets mee ‘moet’. En voor veel mensen is die tijd precies nu, op het moment dat onze copingmechanismen van ons af worden genomen.

Hoe maak je het beter?

Authentiek geluk – een gevoel van overlopende blijdschap en liefde – ervaar je door het in jezelf te cultiveren. Je kunt geluk in jezelf vinden, elke dag opnieuw – ook als de externe omstandigheden verre van optimaal zijn.

Maar wat moet je cultiveren? Dit zijn vier dingen die ik belangrijk vind:

  1. Acceptatie van jezelf, je oncomfortabele gevoelens en je leven zoals het op dit moment is;
  2. Dankbaarheid voor de mooie dingen in je leven;
  3. Mindfulness, het vermogen om de momenten in je leven bewust te ervaren en minder in je hoofd te leven;
  4. Positief denken over jezelf en de situaties in je leven.

Door deze vier eigenschappen in jezelf te cultiveren kun je steeds meer geluk in jezelf vinden.

Hoe je dit kunt toepassen

Bijvoorbeeld: je bevindt je in een lockdown. Het is niet wat je zelf zou kiezen, maar je beseft dat het buiten jouw controle ligt. Je accepteert de situatie. Je accepteert dat je leven momenteel minder ‘leuk’ is en vindt daarmee rust.

Wanneer je wordt geconfronteerd met onaangename gevoelens, zoals stress, angst, verdriet, woede of teleurstelling besluit je ze niet weg te drukken. Je ervaart het gevoel bewust en laat ‘het vuurtje uitbranden’. Hiermee vergroot je je innerlijke vrijheid.

Je verplaatst je aandacht naar de mooie dingen in je dag. Je voelt dankbaarheid omdat je nog gezond bent, voor een fijn moment met je kind, voor je woning, een lekkere maaltijd, een gezellig moment met vrienden. Je beoefent dankbaarheid op een dagelijkse basis, en je merkt dat je dag meer glans krijgt. Hoe simpel en ‘saai’ die momenten ook lijken.

Verder neem je momenten om bewust mindfulness te beoefenen. Misschien ga je af en toe zitten om te mediteren, of gebruik je het vele handenwassen als een herinnering om terug in het moment te komen. Je realiseert je dat de problemen alleen bestaan in je gedachten. ‘Saaiheid’ is een concept in je hoofd, geen onderdeel van de realiteit. Vanuit mindfulness zie je dat een moment gewoon ‘is’, en dat je gedachten er labels op plakken.

Tot slot cultiveer je positieve gedachten. Je realiseert je dat je brein – nét als je lichaam – alleen gezond blijft als je het vult met gezonde voeding. Je doseert je nieuwsconsumptie en social media gebruik. Je realiseert je dat je prima een goed leven kunt hebben als je niet op de hoogte bent van iedere ontwikkeling.

In plaats van te balen van de situatie, besluit je om er het beste van te maken. Je verwacht minder en geniet meer.

Je stelt jezelf deze vraag: ”Stel dat deze maatregelen voor de rest van mijn leven zo blijven, wat zou ik dan kunnen doen om tóch een goed leven te hebben?”

Elke versoepeling voelt op deze manier als een enorm geschenk waar je je onwijs dankbaar voor kunt voelen.

En laten we eerlijk zijn, het is nooit anders geweest. Want hoewel we het aan de lopende band negeren: het leven is een wonder. We vinden het normaal dat we gaan slapen en weer wakker worden, terwijl we alle reden hebben om ons intens dankbaar te voelen dat we weer een nieuwe dag hebben gekregen.

Gelukkig zijn in lockdown is mogelijk. En zonder de ‘afleidingen’ van het normale leven krijgen we een unieke mogelijkheid om deze vaardigheden te trainen. Daarmee negeer je niet hoeveel ellende er om je heen is. Je neemt je verantwoordelijkheid om het beste te maken van een uitdagende situatie.

Want als je dan toch thuis moet blijven, dan kun je net zo goed thuis zitten met een gevoel van blijdschap – toch?

Echt geluk vinden in jezelf

Hoe kun je gelukkig zijn, zelfs als het leven niet loopt zoals je wilt? Door je geluk los te koppelen van de externe wereld en geluk te vinden in jezelf.

Bron: soChicken


Je kunt ook interesse hebben in:

Onderzoek: Thuiswerkers zijn echt gelukkiger

Echt geluk gaat niet over altijd gelukkig zijn

Translate »