Een manier om een stad te vergroenen, haal de tegels eruit
(Global Heart | Esther Haasnoot) Heel Holland wipt! Het NK “tegelwippen” is een ludiek initiatief om vergroening in de leefomgeving te bevorderen.
Tegel eruit, plantje erin: de stad kan veel groener
Loop een blokje om in een willekeurige Rotterdamse of Amsterdamse wijk en de kans is groot dat het er groener uitziet dan een paar maanden geleden. De tegels die ooit de voortuinen van veel flatgebouwen, woningen en kantoren omzoomden, zijn eruit gesloopt en vervangen door planten, struiken en bomen.
Het is een kleine, maar opmerkelijke verandering in het straatbeeld in een land met een affiniteit voor betegelde tuinen. In Nederland is het heel gewoon om woningen, flatgebouwen, en kantoren omringd met tegels te zien. Deze tegels zijn niet bepaald mooi, en ze dragen ook niet bij aan een beter milieu. Een stenen stad is een dode stad. Daarom hebben twee steden een wedstrijd bedacht om te zien wie de meeste tegels kan verwijderen en ze kan vervangen door planten en bomen.
Amsterdam en Rotterdam zijn verwikkeld in een ludieke wedstrijd
In Nederland bestaat een eeuwenoude rivaliteit tussen de Nederlandse steden Amsterdam en Rotterdam. Deze rivaliteit kan lelijk worden, vooral wanneer de voetbalteams van de steden tegen elkaar spelen. Deze oeroude rivaliteit is echter veranderd tijdens de opwinding over een nieuw initiatief om de groene ruimte in de Nederlandse steden uit te breiden.
Het NK Tegelwippen, is een strijd tussen Rotterdam en Amsterdam om de steden zoveel mogelijk te onttegelen. In de wedstrijd tegels wippen nam de Nederlandse hoofdstad Amsterdam het op tegen havenstad Rotterdam. Rotterdam versloeg zijn grote broer met 47.942 verwijderde tegels tegenover de 46.484 door de Amsterdammers. Terwijl de strijd woedde, werden de raadsleden in beide steden dagelijks op de hoogte gebracht van de resultaten, en spoorden ze hun burgers via sociale media aan om de snelheid erin te houden. De winnaar kreeg een gouden tegel uitgereikt.
Groen is niet alleen ter verfraaiing
We moeten de natuur echt bij de stad trekken in plaats van ze als twee aparte entiteiten te behandelen. Groen in de stad biedt voordelen, verschillende steden zetten zich in om te vergroenen om hun stad aan te passen op het veranderende klimaat. Een van de dingen die we kunnen waarderen aan deze tegel-verwijder-wedstrijd is dat het dient als een middel voor publieke educatie en burgers uitnodigt om betrokken te raken bij de groene ambities van de stad. Als we onze leefruimtes echt groener willen maken, dan is het belangrijk dat mensen zich betrokken voelen en investeren om dat te laten gebeuren.
De Amerikaanse journalist Richard Louv schriijft in zijn boek “Last Child in the Woods” over het “nature deficit disorder” met andere woorden “het gebrek aan natuurervaringen”. De term is geen officiële diagnose, maar meer een aanduiding dat we ons vervreemden van de natuur, terwijl groen juist een positief effect heeft op ons algehele welzijn.
Zo liet Amerikaans onderzoek zien dat patiënten sneller herstelden wanneer ze uitzicht hadden op bomen, dan patiënten die dat niet hadden. In 2009 stelde Nederlands onderzoek dat bewoners zich gezonder voelden wanneer meer groen in de buurt groeide. En vorig jaar bleek uit onderzoek van de Universiteit Utrecht en het NIVEL dat in gemeenten met veel openbaar groen minder suïcides voorkomen. Genoeg redenen om mee te doen met een groene ambitie.
Dus heb je grijze tegels in de achtertuin en denk je geen onderhoud, wel zo makkelijk. Wrik ze er toch maar uit, en vervang ze met een plantje. Wip je mee?
Tegelwippen: wie legt de meeste geveltuinen aan?
Voor Nederlandse steden is een initiatief als “tegel-wippen” een doeltreffende manier om natuurlijke groene ruimten te bevorderen. Een groene geveltuin of tuin zorgt voor een plezierige leefomgeving. Een geveltuin is niet alleen mooi. Meer groen maakt de stad beter bestand tegen klimaatveranderingen. Het zorgt ook voor verkoeling op hete dagen en voor wateropvang tijdens hevige regenbuien. Een geveltuin aanleggen is leuk om te doen, de straat knapt ervan op. Je komt vrolijker thuis, want je huis en straat zien er fleuriger uit. Bovendien door te vergroenen draag je bij in de bescherming en behoud van natuurlijke eco-systemen. Kan jouw tuin wel wat groener? Of heb je altijd al een mooie geveltuin gewild? Aarzel niet, verruil de tegels voor bloemen, planten en struiken.
Heel Holland wipt! 30 maart tot 30 september 2021 is het NK Tegelwippen terug
Met het NK Tegelwippen maken we Nederland samen een stukje groener. In 2020 was de eerste editie van het NK Tegelwippen. Amsterdam en Rotterdam gingen de strijd aan: wie haalt de meeste tegels uit de stad en vervangt deze voor groen? Dit jaar wordt het grootser, heel Holland wipt! Doet jouw gemeente mee? Zorg vast dat je buren in de aanslag staan, want er is werk aan de winkel!
Gemeente aanmelden
Voor de start van het NK Tegelwippen op 30 maart, sporen we alle bestuurders aan hun gemeente in te schrijven! Ben of ken jij een bestuurder? Zorg dan dat je gemeente wordt opgegeven voor deelname! Vanaf 10 februari 2021 kunnen gemeenten worden aangemeld. Oosterhout, Groningen vs. Leeuwarden, Breda vs. Tilburg en Amsterdam vs. Rotterdam doen al mee!
De spelregels
- Wip tegels uit je eigen (voor-, achter-, of geveltuin). Elke tegel telt! NB: Wip geen tegels in de openbare ruimte.
- Fotografeer de (stapel) tegels en stuur de foto in via het formulier op NK Tegelwippen.nl. Geef het aantal tegels door en jouw bijdrage wordt geregistreerd. Tegelwip-grootheidswaanzin wordt niet gewaardeerd. Dus geen aantallen doorgeven die niet kloppen!
- Plaats je foto’s op social media met #NKtegelwippen voor een extra waardering.
Bron: Global Heart
Je kunt ook interesse hebben in:
Meer dan onkruid: hoe rebelse plantkundigen stoepkrijt gebruiken om vergeten flora te benoemen
Een gemeenschapstuin doet veel meer dan groenten en fruit verbouwen