BewustzijnSpiritualiteitZelfverwerkelijking

Balans in het leven vinden – 3 inzichten

(soChicken | Jelle Hermus) Zoek je meer balans in het leven? Voorkom dan veelvoorkomende valkuilen. Met deze 3 inzichten herstel je de balans in je leven.

“Life is like riding a bicycle.
To keep your balance, you must keep moving.”

Albert Einstein

Balans in het leven

We worstelen ermee – balans in het leven vinden. Het voelt alsof het mogelijk zou moeten zijn, maar steeds als we in de buurt komen loopt het spaak.

In dit artikel deel ik een paar inzichten die ik opdeed over het vinden van balans in het leven. Want balans vinden voelt soms verrassend tegenstrijdig.

1. Balans is een vaardigheid

Ik schreef het al eerder, maar het blijft belangrijk om te herhalen. Balans is geen doel dat je bereikt. Balanceren is een vaardigheid.

Hoe beter je wordt in balanceren, des te beter het lukt om je leven op een plek te houden die je blij maakt.

Maar waarom is dit zo belangrijk? Simpel: in onze zoektocht naar balans in het leven vertrouwen we op strakke schema’s, hoge verwachtingen van onszelf en inflexibele gewoontes.

Maar het leven werkt zo niet. Het is veel complexer dan dat.

Stel, je komt uit een drukke periode. Dan heb je nu – om balans te ervaren – wat meer rust nodig. Je neemt meer tijd voor jezelf, boekt een nachtje weg, leest een boek en komt tot rust. Het voelt fijn, de balans is hersteld.

Maar na een paar weken merk je dat er iets begint te kriebelen. De batterij is weer opgeladen, en de balans raakt verstoord. Je voelt dat het tijd wordt voor meer actie. En dus moet je opnieuw bijsturen.

Balanceren is een constante bezigheid. Balans is niet meer dan een stip aan de horizon. Geen doel dat je ooit kunt afvinken, maar een beoefening van zelfliefde, zelfrespect en zelfzorg op een dagelijkse basis.

Kijk eens naar je planning voor de komende 14 dagen. Vraag jezelf af: word ik er blij van? Zo niet – wat kun je doen om de balans te herstellen?

2. Balans ontstaat vanzelf

Als je goed kijkt zie je dat we vrijwel altijd zelf de oorzaak zijn van de disbalans.

  • Je eet een periode erg ongezond, waardoor je je nu minder gezond voelt.
  • Je hebt te hard gewerkt vanwege faalangst, waardoor je nu veel rust nodig hebt.
  • Je hebt je laten meeslepen door een social media verslaving, waardoor je je nu onrustig en geprikkeld voelt.

Als je stopt met het eten van ongezonde troep, dan vindt je lichaam zelf de weg naar balans. Wanneer we een ecosysteem niet langer verstoren, brengt moeder natuur de boel vanzelf terug in balans.

En als jij stopt met je leven constant uit balans slingeren, dan brengt het leven de boel vanzelf op orde.

Hoe stop je met het veroorzaken van problemen? Door te investeren in je persoonlijke groei. Door te werken aan het loslaten van onzekerheden, angsten en neuroses. Door jezelf – door middel van o.a. mindfulness en meditatie – beter te leren kennen en je gedachten minder serieus te nemen.

Het gros van onze problemen veroorzaken we zelf. Of omdat we handelen vanuit angst, of omdat de problemen volledig in ons hoofd bestaan en wij onze gedachten ontzettend serieus nemen.

Vanuit een plek van rust, acceptatie en liefde veroorzaak je minder schade aan het systeem. En zodra je stopt met het verstoren van de balans, komt je leven vanzelf waar het komt.

3. Balans bestaat alleen in het moment

Je kunt balans in het leven vinden zo groot of zo klein maken als je wilt. De grote zaken – zoals de indeling van je werkweek – bepalen het ‘toneel’ waarop je leven zich afspeelt. Maar uiteindelijk is je leven niet gemaakt van je werk- of leefschema.

Nee – je leven is gemaakt van momenten. Je leven is één stromend nu.

Om die reden is het heel nuttig om balans steeds te herstellen in het moment. Zeker als je wordt geconfronteerd met oncomfortabele gevoelens.

Hoe dat werkt? Het is simpeler dan je denkt:

  1. Haal een paar keer rustig adem en breng je aandacht naar je ademhaling.
  2. Observeer wat je nu voelt in je lichaam. Voel je onrust, stress, onzekerheid, spanning, angst?
  3. Houd je aandacht bij dit gevoel zonder er iets aan te veranderen. Probeer het niet ‘op te lossen’ of weg te halen.
  4. Je kunt deze emotie zien als een klein vuurtje met beperkte brandstof. Laat dit vuurtje rustig ‘opbranden’. Voel wat er te voelen valt – meer niet. Net zo lang totdat het klaar is. Dan kun je het loslaten.

Door in het moment los te laten herstel je balans. Je komt terug bij het moment. Bij je natuurlijke staat van zijn: onbezorgd, blij, ontspannen.

Niet straks. Niet volgende week. Maar nu, in dit moment, vind je balans in het leven. En merk je over een uur opnieuw oncomfortabele gevoelens? Doe het dan opnieuw. En opnieuw.

Laat al die vuurtjes ‘opbranden’, laat de gevoelens passeren. Alleen op die manier verliezen ze hun kracht en voel je je steeds vaker ontspannen, blij en onbezorgd.

Bron: soChicken


Je kunt ook interesse hebben in:

Voorkom stress met kleine momenten van ontspanning

Richting geven aan je leven? Stel doelen