Waarom je emoties beter kunt uiten

(Global Heart | Esther Haasnoot) Hoe vaak heb je dit advies gehoord over omgaan met pijnlijke emoties? “Doe niet zo gevoelig, wees niet zo kwetsbaar, gewoon slikken en weer doorgaan.” Wanneer anderen je vertellen je gevoelens te begraven, dan komt je zelfbewustzijn en de signalen die je lichaam je probeert te sturen in de verdrukking.

In de snelheid van ons leven kan het een uitdaging zijn om te horen wat ons lichaam probeert te zeggen. In een wereld vol afleidingen en met de berichten die we ons leven lang hebben ontvangen over emoties, is het gemakkelijk te begrijpen waarom zoveel mensen bang zijn om te voelen. We hebben geleerd onze emoties te negeren, te ontkennen en te vermijden, maar dit is meer dan alleen een slecht advies.

Vermijden of onderdrukken van emoties

Bedenk eens hoe vaak je vandaag hebt geprobeerd een pijnlijk gevoel weg te duwen door te scrollen op sociale media, te zappen op Netflix, of door surfen op het internet. Of misschien maak je gebruik van voedsel, alcohol of verslavende middelen om emoties te vermijden.

Als je denkt dat het blokkeren of verbergen van je gevoelens geen nadelige gevolgen heeft voor je geest en lichaam, dan heb je het mis. Want gevoel leidt tot genezing en het vermijden van gevoelens kan je gezondheid ernstig schaden. Vaak hebben we geleerd ongemak weg te duwen, maar zelfs als we dat doen, blijft het latent aanwezig. Het hoopt zicht op en het groeit.

De effecten op je gezondheid

Onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer we onze emoties vermijden, we ze sterker maken. Of je nu woede, verdriet, of frustratie ervaart, het verleggen van die gevoelens leidt in feite tot fysieke stress op je lichaam. Dit kan veel ziektes in het lichaam en in de geest veroorzaken, waardoor een groot aantal gezondheidsproblemen ontstaan. Zo wordt onderdrukken van emoties geassocieerd met hoge percentages hartaandoeningen, maagzweren en auto-immuunziekten.

Vasthouden van gevoelens heeft correlatie met een hoog cortisol. Dit is een hormoon dat vrijkomt als reactie op stress en dat leidt tot lagere immuniteit en toxische denkpatronen. Onbehandelde of niet-herkende stress kan  leiden tot een verhoogd risico op diabetes, problemen met geheugen, agressie, angst en depressie. Met andere woorden, besluiten om je gevoelens te begraven, negeren, doen alsof ze niet bestaan, of jezelf ervan overtuigen dat het niet nodig is om met ze om te gaan, kan je letterlijk ziek maken van de stress.

Emoties onder ogen komen

Mensen die regelmatig weigeren om eerlijk en volledig met hun emoties om te gaan, zullen waarschijnlijk meer persoonlijke uitdagingen hebben. Ze zijn zich minder bewust van de signalen die ze naar anderen sturen, reageren vaak reactiever en staan los van zichzelf. Wat kan leiden tot gevoelens van isolatie en ontwrichtte relaties.
Vaak stellen wij zo iemand voor als een koud, afstandelijk en wellicht energievretende persoon. Maar dit hoeft geenszins  de waarheid te zijn. Integendeel het vermijden van een diepgaand begrip van onze emoties en wat hen veroorzaakt, kan ertoe leiden dat we vastlopen in een vecht-of-vluchtreactie.

Gevoelens en kwaliteit van leven

Door bewust te zijn van je emoties en deze te begrijpen, word je mentale en fysieke gezondheid zonder twijfel verbeterd. Dit is de ware betekenis van zelfzorg en kan iedereen helpen zijn of haar welzijn te verbeteren. Hoewel het beangstigend en ongemakkelijk kan zijn om je negatieve gevoelens te verwerken, zal het je helpen en de algehele kwaliteit van het dagelijks leven verbeteren.

Bron: Global Heart


Je kunt ook interesse hebben in:

Twee wolven wonen in mij, welke zal ik voeden?

Hoe je vrijheid krijgt door vergeving

Translate »