Xavi (13) zet voetbal in om Amsterdam Zuidoost veiliger te maken
(Bright Vibes | Jan Tonnis) Voetballen Voor Veiligheid is een initiatief van Xavi Dors, die iets wilde doen na vele geweldsincidenten in Amsterdam Zuidoost. Kinderen moeten een veilige omgeving hebben om te groeien en te bloeien.
Xavi Dors maakte het zijn missie om kinderen te motiveren
Xavi maakte het zijn missie om kinderen te motiveren zich te richten op positieve activiteiten in plaats van bij te dragen aan negatieve ontwikkelingen. Hij bedacht het project Voetballen voor veiligheid, een voetbaltoernooi voor leeftijdsgenoten om plezier te hebben en hun talenten te laten zien.
“Het gaat er de laatste tijd in het nieuws alleen maar over hoe onveilig het is in Zuidoost. Ik vind dat er hier veel talent is. Daar mag het ook best meer over gaan.” De 13-jarige Xavi Dors heeft genoeg van de talloze berovingen en vecht- en steekpartijen in een stadsdeel dat al jarenlang bestempeld wordt als onveilig. “Veel kinderen worden hier bang van en nu kom ik om hulp vragen en aandacht geven aan dit onderwerp. Ik ben zelf niet bang, maar wel voorzichtig omdat ik niet wil dat er iets naars met mij gebeurt.”
Hij plaatste een oproep op zijn Instagram account waar ruim 12.000 volgers het bericht zagen. Bekende voetballers zoals zijn oom Urby Emanuelson en Javairô Dilrosun volgden zijn voorbeeld en binnen twee dagen rolden er 50 aanmeldingen binnen. “Meer dan verwacht, want we wilden eigenlijk 13 teams laten spelen.” Xavi stapte, samen met zijn vader Waltoo, naar Swazoom, een organisatie die zich inzet voor gelijke kansen voor kinderen en jongeren in Amsterdam Zuidoost. Swazoom hielp de jonge projectleider een stapje verder in de goede richting en op 8 augustus 2020 vond het toernooi Voetballen voor veiligheid plaats.
Ik laat me horen tegen jongerengeweld
Xavi: “Ik laat me horen tegen jongerengeweld. Zelf ben ik er niet mee in aanraking gekomen, maar ik ken genoeg jongeren die hier helaas wel mee te maken hebben gehad. Er zijn regelmatig steekpartijen in Amsterdam en de rest van Nederland en ik vind dat dat moet stoppen. Ik zit zelf op voetbal en kwam samen met mijn vader op het idee om toernooien te organiseren met thema’s zoals jongerengeweld, bodyshaming, omgaan met tegenslagen en racisme. Daar komen dan ook professionals praten zoals de politie, brandweer, profvoetballers, advocaten maar ook jongeren. Het idee hierachter is dat als je met elkaar speelt, je elkaar beter leert kennen en geen tijd en zin hebt om onaardig tegen elkaar te doen.”
Waarom vind jij het zo belangrijk dat jongeren van zich laten horen?
Xavi: “Jongeren luisteren beter naar andere jongeren, dan naar volwassenen. Wij jongeren zijn de toekomst, daarom is het belangrijk dat wij onze mening geven. Als we nu iets doen aan de problemen, dan hebben volgende generaties hier niet meer mee te maken. Mijn droom is dat jongerengeweld de wereld uit is en jongeren zich overal veilig voelen en weten dat ze hulp kunnen krijgen.”
Steentje bijdragen
Het voetbalveld is voor Xavi niet onbekend. Als jeugdspeler voor onder andere Ajax en FC Utrecht zet hij zich met voetbal in als voorbeeld voor zijn 12.000 volgers. “Ik ga ze proberen te motiveren”, zegt hij. “Iedereen kan een steentje bijdragen.”
Zijn volgers meldden zich ook massaal aan voor het event. Met meer dan 100 aanmeldingen kon niet eens iedereen meegenomen worden in het toernooi. Dit is niet het enige moment deze zomer waar Xavi kinderen motiveert en inspireert. Hij heeft deze zomer ook workshops gegeven op de zomerschool in Amsterdam Zuidoost. En de aanmeldingen die zich bij dit toernooi niet konden melden, die krijgen zeker nog een kans.
Het toernooi is omgezet in de stichting Voetballen voor veiligheid. En via Instagram houdt Xavi zijn volgers op de hoogte van zijn volgende inspirerende stap.
Xavi Dors wint Young Impact Award
Xavi Dors uit Amsterdam-Zuidoost is de initiatiefnemer van Voetballen voor Veiligheid. Hiervoor werd de dertienjarige voetballer geëerd met de Young Impact Award in de categorie Maatschappij. De Young Impact Award wordt jaarlijks uitgereikt aan jongeren die tot het uiterste gaan om een positieve impact te maken, onder andere op het gebied van veilig samenleven.
Bron: Bright Vibes
Je kunt ook interesse hebben in:
Hoe consumentisme een negatief effect heeft op eigenwaarde jongeren