DIYGezondheidReceptenVoeding

Zwarte bonen veggieburger

(Leukegeit | Billy) Gisteren maakte ik deze zwarte bonen burger. Het recept is zó simpel, lekker en heel vullend, dat je de rest van de avond geen trek meer hebt in een roze koek (of twee). Dat moet toch als muziek in de oren klinken.

Zwarte bonen burger in onze keuken

De afgelopen maanden heb ik veel vegetarische burgers gemaakt. Van zoete aardappel tot portobello burgers. Sommige recepten waren in één keer goed, een ander heb ik meerdere keren gemaakt om tot de conclusie te komen dat de eerste variant toch meestal wel echt het lekkerst was. Deze zwarte bonen burger is er weer zo één, het is echt een pareltje onder de vegaburgers.

Vegaburger – zwarte bonen & avocado

zwarte bone burger

Comfort food – dat is wat deze vegetarische burger is met als basis zwarte bonen. Heerlijke burger die binnen 20 minuten op tafel staat.

Voorbereiding: 10 minuten
Kooktijd: 10 minuten
Aantal personen: 2

Ingrediënten:

  • 1 blik zwarte bonen van 400 gram
  • 1 biologisch eitje
  • 3 eetlepels paneermeel
  • 1 rode ui
  • 1/4 fijngesneden Spaanse peper of een 1/2 theelepel cayennepeper
  • 2 harde ronde broodjes
  • Peper/zout en kurkuma
  • 1 avocado
  • 1 tomaat
  • Ketchup
  • Sla
  • Optioneel: kruiden als koriander, peterselie en bieslook

bonen burger

Hoe maak je deze easy-to-make burger:

  1. Laat de zwarte bonen uitlekken in een vergiet.
  2. Giet de bonen over in een grote kom en prak ze met een vork fijn (of pureer het met een staafmixer).
  3. Snijd de ui heel fijn en voeg dit samen met de paneermeel, het ei en de fijngesneden Spaanse peper bij de geprakte zwarte bonen. Meng alles goed door elkaar (en voeg als laatste de kruiden en specerijen toe).
  4. Maak er 4 kleine of 3 grote burgers van en bak ze zo’n 5 minuten per kant in de koekenpan.
  5. Snijd, terwijl de burgers bruin bakken, de avocado en tomaat in plakjes.
  6. Beleg de broodjes alvast met een klodder ketchup en wat sla en leg hier de burger op. Bedek de burger met twee schijfjes tomaat en de avocado.
  7. Leg het bovenkapje erop en je hebt een echte burger die je met twee handen kunt eten. Als dit geen comfortfood is, dan weet ik het ook niet meer.

Bron: Leukegeit


Je kunt ook interesse hebben in:

Portobello vegaburger – niks schimmelachtigs aan

Recept: Veganistisch Peruaanse zoete aardappel stoofpot