Recept: Veganistisch Peruaanse zoete aardappel stoofpot

(Global Heart | Esther Haasnoot) Veganistisch zoete aardappel stoofpot uit de Peruaanse keuken.

Peruaanse zoete aardappel stoofpot

De hedendaagse Peruviaanse keuken of Peruaanse keuken is een eeuwenoude mix van Indiaanse (onder andere Inca), en Spaanse invloeden. De Peruaanse keuken is rijk aan vis, zeevruchten en andere dierlijke eiwitten, maar er is altijd ruimte voor vegetarische gerechten.

Vooral de Andes heeft een grote verscheidenheid aan recepten die tegemoet komen aan de behoeften van degenen onder ons die geen vlees eten. Dit kan voor sommige mensen als een verrassing komen, maar de Andesbewoners volgen van oudsher een bijna volledig vegetarisch dieet. Voordat de Spaanse veroveraars hen leerden melk en kaas te consumeren, zouden de meeste van hun hoofdgerechten als veganistisch beschouwd worden. In Peru houden ze ook van een lekkere stoofpot.

Stoofpotten zijn een geweldige maaltijd, omdat ze licht verteerbaar zijn en niet zwaar op de maag vallen. Zoete aardappelen zijn een uitstekende bron van vitamine A, vitamine C, en vele mineralen. Ze ondersteunen het immuunsysteem en leveren antioxidanten.

Snijbiet en paardebloem

Snijbiet of paardenbloemen zijn donkere bladgroenten, met een bittere smaak, maar uitzonderlijk rijk aan vitaminen en mineralen. Ze helpen bij het ontgiftingsproces, stimuleren je immuunsysteem en dragen bij tot de energiestofwisseling.

Snijbiet bevat veel vitamines, waaronder A, B6, B11, C, K en de mineralen ijzer en kalium. Het blad en de stengels van de rode biet bevatten overigens meer vitamines en mineralen dan de bieten zelf.

De paardenbloem staat vooral bekend om zijn zuiverende of ontgiftende werking, waarmee het de leverfunctie ondersteunt. Deze eetbare bloemen hebben uiteenlopende medicinale eigenschappen en zit bomvol voedingsstoffen waaronder vitaminen C, A, verschillende vitamines B en mineralen als calcium, kalium, mangaan en ijzer. Van de paardebloem kun je alles eten: de bloem, de stengel, de bladeren en zelfs de wortel.

Peruaanse stoofpot

Ingrediënten:

1 kop ui, in blokjes gesneden

1 teentje knoflook, fijngehakt

1 rode paprika, in blokjes gesneden

3 el. Kasvi

1 eetlepel komijn

1 blikje gehakte tomaten

2 zoete aardappelen, in blokjes gesneden (schil eraf)

1 kop gekookte kikkererwten (kan uit blik)

1 eetlepel appel cider / appel azijn

2 kopjes paardebloem- of snijbiet

1 limoen, gehalveerd

Handvol koriander

Strooisel van pepitas (pompoenpitten)

Hoe maak je deze stoofpot?

Bak de ui 3 minuten onder voortdurend roeren op middelhoge temperatuur. Voeg 1 theelepel water toe als de ui begint te kleven. Roer de knoflook en paprika’s door de uien en bak nog 2 minuten. Voeg meer water toe als dat nodig is om plakken te voorkomen. De Kasvi, komijn, tomaten en zoete aardappelen toevoegen. Roer alle ingrediënten goed door elkaar. Doe een deksel op de pan en laat het gerecht 30 minuten zachtjes koken. Verwijder het deksel voeg de kikkererwten, appelciderazijn en groenten naar keuze toe. Laat de stoofpot nog 15 minuten koken. Zet het vuur uit, laat de stoofpot 10 minuten opstijven en serveer dit overheerlijke gerecht in een kom met koriander en een kneepje limoen. Bestrooi dit gerecht met pepitas.

Bron: Global Heart


Je kunt ook interesse hebben in:

Recept: Vietnamese lenterolletjes (springrolls)

Geroosterde kikkererwten uit de oven (recept gezond tussendoortje)

Translate »