GezondheidZiekte

Duizenden kinderen krijgen medicatie tegen ADHD, een aandoening die mogelijk niet eens bestaat

(Health Bytes) De meeste epidemieën zijn het gevolg van een besmettelijke ziekte. ADHD is niet besmettelijk en mogelijk geen echte aandoening, maar heeft toch de kenmerken van een epidemie. Dat meldt de Britse krant Independent.

Uit nieuwe gegevens blijkt dat het aantal voorschriften voor Ritalin en andere ADHD-medicatie in Groot-Brittannië in het afgelopen decennium is verdubbeld, van 359.100 in 2004 naar 922.200 afgelopen jaar.

In Amerika is ADHD kinderziekte nummer twee, na astma. De farmaceutische industrie verkoopt ieder jaar voor meer dan 8 miljard euro aan ADHD-medicatie. Toch is er nooit klinisch bewijs gevonden voor ADHD als ziekte.

Geen eenduidig patroon

Kinderpsychiater Sami Timimi zegt dat er geen bewijs is waaruit blijkt dat er een correlatie is tussen ADHD en een biologische of neurologische afwijking. De symptomen die ten grondslag liggen aan de diagnose ADHD, zoals hyperactiviteit, zijn volgens hem simpelweg een verzameling van gedragsvormen.

Elke psychiater die claimt dat bepaald gedrag wordt veroorzaakt door ADHD, zegt dus eigenlijk dat hyperactiviteit wordt veroorzaakt door een andere naam voor hyperactiviteit. Na 40 studies over hersenscans is er geen patroon in hersenactiviteit gevonden dat ADHD kan verklaren, aldus Timimi. De diagnose is met andere woorden eenvoudigweg een label dat op bepaald gedrag wordt geplakt.

Matthew Smith van de Universiteit van Strathclyde in Schotland gaat nog een stap verder. We gaan inmiddels zo ver dat zelfs ondeugendheid wordt gezien als een mentale aandoening die medicatie vereist. “Alle soorten kinderen die gewoon dagdromen of niet opletten, kunnen nu worden gediagnosticeerd met ADHD en medicijnen krijgen,” aldus Smith.

Alles wat ouders niet leuk vinden aan kinderen

Time citeerde een psycholoog die de symptomen van ADHD omschreef als: ‘alles wat ouders niet leuk vinden aan kinderen’. Het populairste middel dat wordt voorgeschreven bij ADHD is Ritalin, maar ouders hebben vaak geen idee wat het met hun kind doet.

Professor Tim Kendall, die richtlijnen voor ADHD hielp opstellen, zei: “Als je een jaar lang Ritalin slikt groei je minder hard. Ik denk dat er ook bewijs is dat het middel zelfbeschadiging in de hand werkt. We hebben geen enkel bewijs dat Ritalin iets doet aan de problemen die worden geassocieerd met ADHD.”

Mensen die zich sceptisch uitlaten over ADHD krijgen vaak te horen dat ‘Ritalin werkt’. En dat doet het ook. Ritalin werkt hetzelfde als speed of cocaïne. Het zorgt voor een ‘psychologische tunnelvisie’: je gaat helemaal op in wat je doet. Om dezelfde reden kauwden arbeiders in Zuid-Amerika cocabladeren en slikken feestgangers drugs, aldus Timimi. Smith voegde toe: “Als we allemaal steroïden nemen, zijn we stuk voor stuk beter in atletiek, maar daar is niemand voorstander van.”

Culturele barometer

Timimi ziet ADHD als een ‘culturele barometer’ van de manier waarop een samenleving naar kinderen kijkt. We denken dat we steeds toleranter zijn richting kinderen, maar het toenemende medicatiegebruik laat juist een tegenovergestelde trend zien.

“In sommige culturen krijgen kinderen onvoorwaardelijke liefde,” zei hij. “In het Westen hebben we een meer prestatiegerichte oriëntatie, waarbij kinderen worden afgerekend op hun prestaties.” Deze benadering wordt nu richting het Oosten geëxporteerd: een medische ‘oplossing’ voor kinderen die de toenemende druk niet aankunnen.

Een land als Finland doet daar niet aan mee. Je hoeft als kind pas op je zevende naar school en ADHD komt er bijna niet voor. De aandoening wordt er behandeld met gedragstherapie, zonder medicijnen. In Finland, Europa’s nummer één, geven leraren minder les en krijgen leerlingen minder les.

Bron: Health Bytes


Je kunt ook interesse hebben in:

Almost no children in France are medicated for ADHD: here’s how they define & treat it