CultuurEntertainmentGezondheidGlobal ProjectInspiratieMensheid

Deze vrouwen rijden op motorfietsen door Bangladesh om andere vrouwen te empoweren

(Global Heart | Esther Haasnoot) De conservatieve, patriarchale samenleving van Bangladesh verliest aan kracht. Hoe een gemeenschap van vrouwen reizen gebruikt om vrouwen te empoweren. 

“Bangladesh door de ogen van vrouwen”

Volgens het Global Gender Gap Report 2018 van het World Economic Forum heeft Bangladesh enorme vooruitgang geboekt op het gebied van empowerment van vrouwen. Toch valt er nog een heleboel winst te behalen. De conservatieve, patriarchale samenleving van het land ontmoedigt vrouwen om alleen het huis uit te stappen. Of het nu voor hun werk is of voor een korte wandeling.

Ondanks dergelijke uitdagingen, zwoer een groep Bengaalse vrouwen (mede opgericht door de artsen Sakia Haque en Manashi Saha), per motorfiets naar elk van de 64 districten van het land te reizen. Om jonge vrouwen te informeren over hun eigen potentieel.

Reizen door Bangladesh

Hoewel toerisme in opkomst is in het land en vrouwen in toenemende aantallen reizen, kun je dit als vrouw niet doen zonder veel aandacht aan je veiligheid te besteden. Er zijn veel gebieden in het land die nog steeds conservatief zijn en vrouwen kunnen worden geconfronteerd met uitdagingen.

“Ik ben op een paar plaatsen gestuit op haat. Dat interesseerde me niet. Als ik de moeite had genomen, kon ik niet verder gaan”.

– Sakia Haque

De mensen  willen niet accepteren dat een meisje alleen reist, maar als een vrouw een beetje voorzichtig is, of van tevoren contact opneemt met een plaatselijke instantie om informatie te verzamelen, worden dingen gemakkelijker voor haar.

De missie

De reikwijdte van hun tour is breder dan alleen het bezoeken van plaatsen. Ze bezoeken veel meisjesscholen, bieden gratis medisch advies en praten over manieren waarop vrouwen zichzelf kunnen bekrachtigen.

In Bangladesh wordt het bespreken van “vrouwelijke” kwesties zoals menstruatie, seksuele voorlichting en reproductieve gezondheid als taboe beschouwd. Veel mensen in Bangladesh weten weinig over gezondheid en hygiëne. Velen denken bijvoorbeeld dat menstruatie een taboe-onderwerp is. En als gevolg daarvan ondergaan veel meisjes verschillende soorten fysieke problemen die anders zouden kunnen worden voorkomen, of op zijn minst beter beheersbaar.

Het doel van onze travelettes is het bereiken van de empowerment van vrouwen. Door enerzijds  informatie te verspreiden en anderzijds vrouwen aan te moedigen uit hun huizen te komen en hun stem te laten horen.

Door praten over verschillende onderwerpen en hun reisverhalen te delen maakt de vrouwen wakker. In de hoop dat ze de boeien van de conservatieve maatschappij kunnen doorbreken.

Met gebruik van social media

De groep heeft ook een website en een Facebook-pagina gemaakt, Travelettes Of Bangladesh. In november 2016 zijn ze hiermee begonnen, met als doel de vrouwen in Bangladesh aan te moedigen meer te reizen. Ze kregen veel reacties van vrouwen in het hele land. Meisjes van verschillende leeftijden willen met hun reizen en vertellen over hun uitdagingen. Ze hebben al verschillende succesvolle tours met geïnteresseerde leden georganiseerd.

In 2017 organiseerden de Travelettes van Bangladesh de eerste reisfotografie-expositie van het land. In 2019 wonnen zij de Joy Bangla Youth Award.

Bron: Global Heart


Je kunt 0ok interesse hebben in:

Van Amerika tot Zambia tot Japan: Menstruatie-taboes wereldwijd

Hooggerechtshof India schrapt verbod op homoseks