2018 was een goed jaar voor dierenrechten -11 van de grootste overwinningen

(Global Heart | Esther Haasnoot) De tijden veranderen als het om dierenrechten gaat, merken, overheden en particulieren hebben vooruitgang geboekt in de richting van een wereld zonder wreedheden.

De dierenrechten-beweging zit in een flow: 2018 was een jaar met positieve veranderingen voor dieren.

Nieuw-Zeeland ondernam actie om de huid van schapen te redden

Een nieuwe wet in Nieuw-Zeeland verbiedt “mulesing”- een barbaarse procedure waarbij wolboeren grote stukken huid en vlees rond het achterwerk van de lammeren snijden, vaak zonder verdoving. Het is een brute methode om te voorkomen dat vliegen eieren leggen in de huid van de dieren, maar ironisch genoeg raken de bloederige wonden vaak besmet of trekken toch vliegen aan. Het verbod van Nieuw-Zeeland versterkt de druk op Australië, om ook deze barbaarse methode te verbieden.

Victorie voor de pelsindustrie: bont is niet alleen dood maar ook begraven

De London Fashion Week was bontvrij, San Francisco stemde om de verkoop van bont te verbieden en tijdens een parlementair debat in het VK. In juni toonden parlementsleden in het hele politieke spectrum steun voor het verbod op import van pelsdieren naar Groot-Brittannië.

Het lot van de Orka kreeg een andere bestemming

Thomas Cook, één van de grootste vakantiebedrijven in Groot-Brittannië, verkoopt geen tickets meer aan mariene parken die orka’s in gevangenschap houden. Thomas Cook zei dat hij deze beslissing nam omdat meer dan 90 procent van zijn klanten zeiden  bezorgd te zijn over dierenwelzijn. Deze beslissing maakt de weg vrij voor alle andere reisaanbieders om dit voorbeeld te volgen.

Zwitserland voelt compassie voor kreeften

Zwitserland is het eerste land dat verbiedt kreeften levend te koken. Kreeften “levend koken” is een veel voorkomende methode om ze te doden, maar de laatste tijd is er een groeiende discussie gaande over de vraag of kreeftachtigen pijn voelen. Eerder werd gesuggereerd dat de reacties van kreeften slechts reflexen waren en dat ze niet in staat waren om pijn te voelen – maar recent onderzoek suggereert anders. Zwitserland erkend dat kreeften pijn voelen en neemt verstandige beslissingen op basis van bewijs. Er is een nieuwe bepaling van kracht, deze stelt dat kreeftachtigen moeten worden verdoofd voordat ze worden gedood. De nieuwe voorschriften verbieden ook het vervoer van levende kreeften op ijs of in ijswater.

Meer dan 300 merken zeiden ‘niet meer’ tegen mohair

Ontelbare misbruiken in de industrie zijn aan het licht gebracht. Meer dan 340 Fashion Retailers over de hele wereld verbieden Mohair nadat ze PETA’s onderzoek hebben gezien. De modewereld boekt in de strijd tegen dierenmishandeling. Modeverkoper Asos verbiedt niet alleen mohair, maar ook kasjmier, dons, veren, botten, tanden, schelpen en zijde, in overeenstemming met zijn beleid dat “het onaanvaardbaar is voor dieren om te lijden in naam van mode of cosmetica”.

Canada beëindigde de gevangenschap van walvissen en dolfijnen

Over de hele wereld zijn themaparken en aquaria die walvisachtigen in gevangenschap houden onder vuur komen te liggen.  De strijd om de walvisachtigen kreeg veel steun van het publiek na de release van de documentaire Blackfish in 2013, waarin enkele gevaren werden beschreven die gepaard gingen met het vasthouden van walvissen, dolfijnen en bruinvissen in parken zoals Sea World. De Canadese senaat erkende de wreedheid die inherent is aan het begrenzen van grote intelligente zeezoogdieren tot kleine betonnen tanks. Kamerleden van alle partijen steunden het voorgestelde verbod op het fokken van walvissen en dolfijnen. Dit verbod geldt ook op  het importeren van deze dieren, hun sperma, weefselculturen of embryo’s.

Dove vloog weg van wreedheid

Dove, een van zijn meest succesvolle merken voor persoonlijke verzorging , heeft nu de status “vrij van wreedheid” verkregen, na accreditatie van People for the Ethical Treatment of Animals (PETA). Dove verbood alle tests op dieren en verdiende zo een plek op de Peta US Beauty Without Bunnies-lijst.

Puppy en kittens ontvangen bescherming door ‘Lucy’s Law’

De meeste mensen die honden of katten kopen bij dierenwinkels of fokkers, zijn zich niet bewust van het leed van de dieren. Ze brengen hun hele leven gewoonlijk door in vuile kooien en zijn vanwege een gebrek aan veterinaire zorg vatbaarder voor ziekte. Na jaren van campagne voeren door activisten en organisaties, verbiedt de Britse regering (onder ‘Lucy’s Law’) de verkoop van puppy’s en kittens door dierenwinkels, online dealers en andere externe verkopers.

Olifantenpolo is verbannen naar de geschiedenisboeken

De meesten mensen zijn tegen het uit de natuurlijke omgeving halen van olifanten en andere wilde dieren. En zeker voor het plezier van mensen. In Bangkok werd jaarlijks het Thailand’s King’s Cup Elephant Polo-toernooi georganiseerd, ironisch genoeg om geld op te halen voor de hulp aan wilde en getemde olifanten. Een schokkende exposé van Peta Asia, waarin olifanten worden getoond die vreselijk werden geslagen voor het Polo-toernooi, bracht een dozijn met afschuw vervulde sponsors ertoe hun steun in te trekken.

Californië gaat voor wreedheid-vrije cosmetica

Californië werd eerste Amerikaanse staat die de verkoop van op dieren geteste cosmetica gaat verbieden door de California Cruelty-Free Cosmetics Act te ondertekenen, wat het voor cosmeticaproducenten illegaal maakt om cosmetica te importeren of te verkopen als het eindproduct of een van de componenten is getest op dieren na 1 januari 2020.

De veganistische revolutie is in volle gang

Een onderzoek uitgevoerd door Ipsos Mori in opdracht van de Vegan Society, toont veganisme als een van de snelstgroeiende lifestyle-bewegingen in het Verenigd Koninkrijk. Alleen al in Groot-Brittannië is het aantal veganisten sinds 2006 met maar liefst 360 procent toegenomen, wat neerkomt op meer dan 542.000 mensen, meer dan één procent van de totale bevolking. In de VS heeft meer dan twee en een half procent van de bevolking een plantaardig dieet aangenomen en dat aantal blijft stijgen.

Bron: Global Heart


Je kunt ook interesse hebben in:

Dieren waken over hun doden, maar is het echt rouw?

Waarom duurzaam reizen er toe doet

Translate »